Posts Tagged ‘anayasaya uygunluk’

Yüksek Mahkeme önünde tarihi anlar

Cuma, Haziran 29th, 2012

 ABD Yüksek Mahkemesi’nin ABD Başkanı Barack Obama’nın en önemli icraatlarından biri sayılan sağlık reformu yasasını anayasaya uygun görmesi, reformun destekçileri tarafından ”tarihi an”, karşı çıkanlarca ise ”Amerika’nın en kara günü” olarak nitelendirildi. 

Mahkemenin kararını öğrenmek için gerek Washington gerekse diğer eyaletlerden yasanın destekçileri ve muhalifleri, erken saatlerden itibaren mahkeme önünde toplandı. Kararın ardından, yasayı destekleyenler mahkemenin ”Tarih yazdığı”nı belirtirken, yasayı devletin bireylerin özgür seçimlerine müdahale olarak görenler ise bugünü, ”Amerika’nın en kara günü” ilan etti. Dolayısıyla, mahkeme binasının önünde, yasayı destekleyenlerin sevinç gösterileri ile karşı çıkanların tepkileri birbirine karıştı. 

Toplumun her kesiminden insan manzaralarına sahne olan meydana, dev bir basın ordusunun da adeta akın ettiği gözlendi. Amerikalılar, açtıkları pankartlarla, yasaya ilişkin görüşlerini ortaya koyarken, zaman zaman, farklı görüşe sahip kişiler arasında tartışmalar çıktığı görüldü.

Mahkeme binası önünde, aralarında Başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçi Parti’den aday adayı olan Michele Bachmann ile aşırı muhafazakar Çay Partisi hareketine mensup bir grup milletvekili açıklama yaparken, bu hareketin üyelerinin bazılarının ellerinde haçlar taşıdığı, Hz. İsa heykelleri getirdiği görüldü.

-Kararı AA muhabirine değerlendirdiler-

 

AA muhabirine konuşan doktor Sanjiv Shruva, Yüksek Mahkeme’nin kararından dolayı çok mutlu ve heyecanlı olduğunu söyledi. 

Bu kararın Amerikan sağlık sisteminde artık ayrımcılığın sona erdiği anlamına geldiğini belirten Shruva, ”Nihayet çocuklarımıza artık, önceden bir sağlık problemi olup olmadığına, ailenin maddi gücünün yetip yetmediğine bakmaksızın yardım edebileceğiz” dedi. 

Sistemin kurulmasının zaman alacağını ama kararın bu açıdan iyi bir başlangıç olduğunu vurgulayan Shruva, ”Bir doktor olarak bu kararın ABD’nin sağlık sistemi için büyük bir adım olduğunu düşünüyorum” ifadesini kullandı. 

Yasanın bir bölümünün yürürlüğe girdiği 2010 yılından beri, 54 milyon kişinin önleyici tedavilerden istifade ettiğini belirten Shruva, söz konusu yasanın hem doktorlar hem de hastaları açısından önemli bir gelişme olduğunu, bu sayede insanların en temel insan haklarından birine kavuşma şansına sahip bulunacağını dile getirdi. 

Bir doktor arkadaşının hastasının başına gelen hikayeden söz eden Shruva, sağlık sigortasının hastanın, kanser olduğu belirlenene kadarki masraflarını karşılayıp, sonrasını reddetmesi nedeniyle tedavisinin yarım kaldığını ifade ederek, ”Doktorlar olarak mahkemenin kararı sayesinde artık Amerikalılara hak ettikleri adil sağlık sistemini sunma konusunda üzerimize düşenleri yapmaya başlayabileceğiz” dedi.

Mahkemenin önüne tekerlekli sandalyesiyle gelen bir Amerikalı yaşlı kadın da kararı ”Olağanüstü ve ABD için olabilecek en güzel şey” olarak niteleyerek, bu yasayı ”İyi, adil ve gerekli bir yasa” olarak gördüğünü belirtti.

”Obama’yı 4 yıl için tekrar seçeceğiz” diyen kadın, yasaya karşı çıkanları da ”cahillikle” suçladı.

Lilly Tinker adlı bir kadın ise kararın ülke açısından çok önemli olduğu için mahkeme önüne gelmek istediğini belirterek, Amerika’da herkesin gücünün yettiği ölçüde sağlık sigortasına kavuşabilmesi hakkı olduğuna inandığını söyledi.

-Yasaya karşı çıkanlar-

Yasaya karşı çıkan ”Kurt” adlı bir Amerikalı da Yüksek Mahkeme’nin bu kararla sağlık sistemi meselesini ”Eline yüzüne bulaştırdığını”savundu. Kendisini aşırı muhafazakar Çay Partisi hareketinin bir destekçisi olarak tanıtan Kurt, yasanın günün birinde iptal edileceği umudunu hala koruduğunu ve seçim kampanyasında da bu yönde çalışacaklarını kaydetti.

Yasaya karşı çıkan bir başka Amerikalı da mahkemenin kararlarına karşı daima şüpheyle baktığını ve karardan da hayalkırıklığı duyduğunu dile getirerek, ”Amerikan tarihinde bugün karanlık bir gün” dedi. Yasanın insanların özgürlüklerini kısıtlayacağını savunan Çay Partisi sempatizanı genç Amerikalı, Obama’yı ”ABD tarihinin en kötü başkanı” olarak nitelendirerek, Yüksek Mahkeme’nin bu kararının Başkanlık seçimlerini Cumhuriyetçilerin kazanmasını sağlayacağını savundu.

”Rita” adlı İtalyan kökenli bir Amerikalı kadın da Obama’yı ve Yüksek Mahkeme’nin kararını ciddi şekilde eleştirerek, aslında bu kararın insanlarda bir ”Uyanış” yaratacağını ve Kasım ayında yapılacak seçimlerin Obama’nın yenilgisi ve Cumhuriyetçilerin seçim zaferiyle sonuçlanacağını ileri sürdü.