Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye’nin turizm alanındaki 2023 hedeflerini şimdiden yakaladığını ve sırayı kültür alanındaki yatırımların aldığını söyledi. Bakan Günay, “Türkiye’yi özellikle tarih ve arkeoloji alanında dünyanın en bilinen saygıdeğer ülkelerinden biri haline getiriyoruz.” diye konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, kültürel mirasın korunması ve geliştirilmesi ve kültür alanındaki yatırımların bilimsel desteğe oturtulması için Anadolu Üniversitesi ile stratejik işbirliği protokolü imzaladı. Eskişehir Cumhuriyet Müzesi’nde gerçekleştirilen imza törenine, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı, Eskişehir Valisi Dr. Kadir Koçdemir, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen ve çok sayıda akademik personel katıldı.
Anadolu Üniversitesi ile yapılan stratejik işbirliğinin özel bir önem taşıdığını belirten Bakan Günay, Türkiye’nin turizm alanında dünyanın önde gelen ülkelerden birisi haline geldiğini belirtti.
“Bizim Cumhuriyet’in 100. yılına birçok alanda dünyanın ilk 10 ülkesi alanına girme iddiamız var. Turizm alanında şu anda bunu başarmış durumdayız.” diyen Bakan Günay, Türkiye’nin dünyada hem gelen turist sayısı hem de gelir itibari ile dünyanın ilk 10 ülkesi içinde olduğunu kaydetti.
Kültür alanındaki çalışmalarını arttıracaklarını da kaydeden Günay, “Bundan sonra bizim kültürde de hedeflerimiz ve açılımlarımız var. Türkiye’yi özellikle tarih ve arkeoloji alanında dünyanın en bilinen saygıdeğer ülkelerinden biri haline getiriyoruz.” ifadelerini kullandı.
Hem turizm alanında hem de kültür alanında Türkiye’nin dünyada saygı gördüğünü vurgulayan Günay, “Madem bu kadar öne çıkma istidadımızı gösterme noktasına geldik, bunu artık bilimin desteği ve ışığı ile daha da güçlü bir hale gelmesi gerekiyor. O yüzden kültürel mirası koruma ve toplumsal gelişimin geliştirilmesi konusunda bilgi ile biraz daha mücehhez olarak ve destekleyerek daha çok eğitimden geçmek gibi bir ihtiyacımız var.” diye konuştu.
“DÜNYA MİRASI LİSTESİNDE ESER SAYISI 38’E ULAŞTI”
Kültür mirası konusunda bakanlık olarak çalışmalarına tüm hızıyla devam ettiklerini açıklayan Bakan Günay, yeni bölgelerin kültürel mirasa dahil etme peşinde olduklarını söyledi.
Dünya mirası listesine giren eser sayısında artış olduğunu da kaydeden Günay, “Asıl listeye sokmaya çalıştığımız yerler, bu listede 2000 yılında 18 de donmuştu. 2008’den itibaren çalışmalarımızla şu anda 2012’nin başları itibariyle 18 olan kültür miras listemiz 38 oldu. İçine inanılmaz Selçuklu yapıları, Roma yapıları var. İnşallah bu Frig Vadisi’ni daha önceki yıllarda bütün Frig Vadisi’ni dünya mirası aday listesine aldırmıştık. Belki üzerimize düşen bazı görevleri yaptıktan sonra Frig Vadisi’ni dünya mirası kalıcı listesine sokma umudunu taşıyoruz.” şeklinde konuştu.
İmza töreninde konuşan Anadolu Üniversite Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın ise bakanlık ile yapılacak olan stratejik anlaşmanın kültürel değerlerin korunması, geliştirilmesi ve tanıtılması alanında çok önemli bir proje olduğunu söyledi.