Posts Tagged ‘Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’

Cuma, Haziran 29th, 2012

Bozdağ, Yozgat’ta Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’la katıldığı Askerlik Şubesi Başkanlığı’nın yeni hizmet binası açılışından sonra gazetecilerin başkanlık sistemiyle ilgili sorularını yanıtladı.

Başkanlık sistemi konusundaki tartışmaların yeni anayasa çalışmalarıyla birlikte yapılmasının faydalı olacağını ifade eden Bozdağ, şunları söyledi:

”Başkanlık sistemi Türkiye’de yeteri kadar bilinmiyor. Bazıları da bilinmemesini,tartışılmamasını istiyor. Bizim söylediğimiz şey, Türkiye’de 200 yıldır, belki daha fazla süredir sistem tartışması yapılıyor. Onun için bu sistem tartışmasını Türkiye’nin yeni anayasa yaparken yapmasında fayda var. Yeni anayasa hangi sistem üzerine bina edilecek,  şu anda Türkiye’de uygulanan sistemin artıları, eksileri nelerdir, başka sistemler nelerdir, bunların Türkiye’ye faydası olur mu olmaz mı, buna dair değerlendirmelerin yapılmasında fayda var.”

Bazı kesimlerin başkanlık sisteminin ”tek adamcılığı” ortaya çıkardığını savunduğunu belirten Bozdağ, şöyle devam etti:

”Benim görüşüm, yasama ve yürütmenin birbirinden kesin hatlarla ayrı olmasıdır. Başkanlık sistemi siyasi istikrarı temin eder, hesap verebilirlik bakımından da hesap sorulabilmesi bakımında da netlik ifade eder. Milletin iradesinin tek elde toplanmasını önler. Çünkü yasamayı ayrı güçlendirir, yürütmeyi ayrı güçlendirir. Yasamanın yürütmeye, yürütmenin de yasamaya hakim olmasına izin vermez. O yüzden başkanlık sisteminin doğru bilinip tartışılmasında fayda var. Başkanlık sisteminin diktatörlüğü ortaya çıkaracağını söyleyenler de var. Bu fevkalade yanlış. Çünkü başkanlık sisteminin kendisi tek adamlılık, diktatörlük olmasın diye ortaya çıkmış bir sistemdir. Çıkış gayesi bunları önlemek içindir.”

Başkanlık sisteminin ve diktatörlük iddialarının yanlış örnekler üzerinden tartışıldığını ifade eden Bozdağ, bazı ülkelerde yönetim sisteminin adının başkanlık olduğunu ama uygulamanın farklı olduğunu, başkanlık sisteminin gerçek niteliklerini taşıyan uygulamanın ABD’de olduğunu kaydetti.

Yanlış örnekler üzerinden doğru sonuçlar elde edilemeyeceğini, bazı kesimlerin bu meseleyi doğru örnekler üzerinden tartışmayı istemediğini belirten Bozdağ, şöyle konuştu:

”Millet bu sistemi öğrenirse mevcut sistemi sorgulamaya başlar diye endişe ediyorlar. Kendileri 50,1 oy alarak iktidar olamayacaklarını düşünüyorlar. Radikal gruplar ya da marjinal siyaseti takip edenlerin toplumun 50,1’inin oyunu alarak iktidara gelme imkanı yok. O yüzden marjinal fikir sahibi gruplar, siyaset üretenler, radikal ekipler vaya bu çoğunluğu elde edemeyeceğini düşünenler ‘bu sistemin gelmemesi için elimizden gelen iş birliğini yapalım’ diye bir gizli konsensüsle bu sisteme karşı çıkıyorlar. Türkiye bu sistemi tartışacak. Ben inanıyorum ki bir gün bu sisteme geçeceğiz. İstiyoruz ki doğru zamanda geçelim.”

Bozdağ ÖYM eleştirilerine cevap verdi

Cuma, Haziran 29th, 2012

Bozdağ, suça veya cezaya bir müdahale yapmadıklarını, usule ilişkin bir düzenleme yaptıklarını, bu düzenlemelerin hiçbirisinin esasa müessir bir düzenleme olmadığını vurguladı.

Yozgat Askerlik Şubesi açılışına Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile birlikte gelen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, valilik ziyaretinde basın mensuplarının sorularını cevapladı. Son günlerde kamuoyunda sıkça konuşulan ÖYM’lerin kapatılacağı yönündeki bir soruya Bozdağ, “Konuyla ilgili eleştirenler var. Olumlu karşılayanlar var. Herkes bir değerlendirme yapacaktır. Özel yetkili ağır ceza mahkemeleri ile ilgili Türkiye’de pek çok eleştiri var. Bu mahkemelere ilişkin düzenleme yapılması hususunda da talepler var. Aman yapılmasın, kötü olur, yanlış olur diyen görüşler de var. Biz bu görüşlerin hepsini değerlendiriyoruz. Sonuçta bu konuda bir adım atılma gereği ve ihtiyacı var. Türkiye’nin önümüzdeki süreç içerisinde her alandaki düzenlemelerin standartlarının hukuk devlet ilkeleriyle uyumlu olması bizim için son derece önemlidir. Şu anda yapılan çalışma 3. yargı paketi içerisinde yasalaşma imkanı bulacaktır. Bu yasa Parlamento’da görüşüldüğü zaman bugün söylenen, eleştirilen pek çoğunun haksız ve çarpıtma eleştiriler olduğunu herkes görecektir.” dedi.

ÖYM’lerin kalkarsa darbelerin devam edeceği, çetelerin serbest kalacağı yönündeki değerlendirmelere ilişkin Bozdağ, “Özel yetkili mahkemelerin düzenlendiği kanun usul kanunudur. Odadaki düzenlemeler usul düzenlemeleridir. Suçlar ceza kanununda ve özel ceza kanunlarında düzenlenmektedir. Suçlara ilişkin bir düzenleme yapmıyoruz. Cezalara ilişkin bir düzenleme de yapmıyoruz. Suç aynı. Ceza aynı. Dosyada deliler de suç konusunda, suçluluğu ispat etmezse ya da ceza vermeye yeteri kadar delil varsa mahkeme onu değerlendirecektir. Suçu kaldırsak cezayı kaldırsak veya değiştirsek, azaltsak, o zaman denecek ki bunlar suçları kaldırdılar, cezaları azalttılar, değiştirdiler şöyle olacak böyle olacak. Yani mahkemeler usulde bir kaç hüküm ortadan kalktı veya değişti diye kanaatlerini değiştirecekse o zaman mahkemelere sormak lazım. O zaman kamuoyu sorar. Suç aynıyken, ceza aynıyken ve bunlarda bir değişiklik yokken ne oldu da karar değişti diye herkes bunu sorgular tabi. Şu anda biz suça veya cezaya bir müdahale yapmıyoruz. Usule ilişkin bir düzenlemelerin hiçbirisi de esasa müessir bir düzenleme değildir.” değerlendirmesini yaptı.

Yarı başkanlık için 2014 sonrasını gösterdi

Perşembe, Haziran 28th, 2012

Muhafazakar Demokrat Düşünce Topluluğu tarafından düzenlenen ‘Hükümet Sistemi Arayışı Sempozyumu’na katılan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, tek başına iktidarlar döneminde Türkiye’nin başarılar elde ettiğini, istikrar olduğunu, koalisyon ikitdarları döneminde ise kazanımların kaybedildiğini söyledi. Bakanların daha çaycısını, etrafını tanımadan değiştiğini dile getiren Bozdağ, başkanlık sisteminin kendisinin, siyasal iktidarı sağladığını vurguladı.

İktidar grubu istemeden, mekanizmaların işlevini yapmasının mümkün olmadığını anlatan Bozdağ, koalisyon olduğu dönemde, koalisyon ile tek başına iktidar olduğunda iktidar ile birlikte hareket edildiğine dikkat çekti. Yasama, yürütme tam ayrı olacak deniyorsa, o zaman başkanlık sistemine bakılması gerektiğini belirten Bozdağ, başkanlık sisteminde bunların tam ayrı olduğunu, öbür sistemlerde ayrı olmadığını kaydetti. En güzel uygulanan sistemin başkanlık sistemi olduğunu dile getiren Bozdağ, denetim açısından da öyle olduğunu, parlamanter sistemde denetimin etkin sağlanamadığını söyledi.

“PARLAMANTER SİSTEM HUKUK DIŞI OPERASYONLARA AÇIK”

Mevcut sistemde, verebilirliğin net olmadığını, yetki verilmediği için hesap verilmediğini anlatan Bozdağ, parlamenter sistemin hukuk dışı operasyonlara çok açık olduğuna dikkat çekti. Gayri ahlaki operasyonlara da açık olduğunun altını çizen Bozdağ, milletvekili transferlerini hatırlattı ve Ecevit hükümeti ile Refah-Yol hükümeti döneminden örnekler verdi. 28 Şubat’ta yaşananları bütün Türkiye’nin gördüğünü dile getiren Bozdağ, AK Parti’nin güçlü olduğunu, 326, 340 milletvekili sebebiyle operasyona izin vermeyecek kadar güçlü olduğunu vurguladı.

Ancak koalisyon dönemlerinde, her türlü operasyona açık olunduğunu ifade eden Bozdağ, başkanlık sisteminin ise hukuk dışı, ahlak dışı operasyonlara izin vermediğini belirterek, “Hangi sistem izin vermiyor. Hangisi vermiyorsa ben ona varım.” dedi.

Parlamanter sistemde, nerden operasyon yapmak istiyorsanız müsait olduğunu dile getiren Bozdağ, eğer siyasi iradeyi temsil edenler güçlü olmazlarsa operasyon yapıldığını ama şu an güçlü bir irade olduğu için de operasyonların sonuçsuz kaldığını söyledi.

“TEK ADAM, DİKTATÖR SÖYLEMLERİ KORKUTMAK İÇİN”

Başkanlık sistemi olursa ‘diktatörlük, tek adam’ döneminin olacağının söylendiğini hatırlatan Bozdağ, başkanlık sisteminin diktatörlüğe baş kaldırı olduğunu ifade etti. Otoriter sisteme başkaldırı nedeniyle ortaya çıktığını anlatan Bozdağ, diktatörlüğe bu sistemin izin vermeyeceğinin altını çizdi. Bozdağ, sistemin yasamanın yürütmeye tahakkümünü engellediğini ifade etti. Bozdağ, “Herkes kendi alanında yetkili ve denetime açık.” diye konuştu.

“BAŞKANLIK SİSTEMİNİN EYALET ÖZELLİĞİ YOK, SİSTEMİ İSTEMEYENLERİN YARATTIĞI BİR ÖCÜ”

Eyalet sisteminin, başkanlık sisteminin özelliği olmadığını vurgulayan Bozdağ, eyaletin kendi bildiği kadarıyla Amerika’nın siyasal tercihi olduğuna dikkat çekti. ‘Eyalet sistemi gelecek’ meselesinin ise Türkiye’de ‘başkanlık sistemi gelmesin’ diyenlerin yarattığı bir öcü olduğunu dile getiren Bozdağ, başkanlık sisteminin daha demokratik bir sistemi, milletin egemenliğinde bir sistemi hayata geçireceğini belirtti.

Bozdağ, “Bu mesele tartışılırsa çok önemli sonuçlar çıkacak, kanaatler değişecektir.” dedi. Karşı çıkanların da “Biz başkan seçilemeyceğiz” diye karşı çıktıklarını ifade eden Bozdağ, ideolojik partilerin karşı çıktığını kaydetti. Başkanlık sisteminin, radikal ve uçtaki gruplara yürütmede söz hakkı vermediğini dile getiren Bozdağ, “Kötü bir şey mi?” diye sordu. 2014 yılında seçim olacağını da hatırlatan Bozdağ, “Bana göre seçim sonrası Türkiye fiilen yarı başkanlık sistemine geçmiş olacaktır.” şeklinde konuştu.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ Makedonya’da

Pazar, Haziran 24th, 2012

TİKA tarafından tamamlanan projelerin açılışına katılmak üzere Makedonya’da bulunan Bozdağ, Atatürk’ün baba ocağı Kocacık kasabasına gitti. Bozdağ, Kocacık’ta ve civar bölgede yaşayan halkın kendisini görmek için geldiği meydanda yaptığı konuşmada, Türkiye’de yaşayan 75 milyon halkın selamını kendilerine getirdiğini söyledi.

Türkiye ile Makedonya’nın iki dost ülke olduğunu ve her alanda güçlü ilişkileri bulunduğunu belirten Bozdağ, bu ilişkilerin daha da artarak devam etmesi için her iki ülkenin ortak çabası bulunduğunu vurguladı.

Bakan Bozdağ, Makedonya’da bulunan Türk ve Müslüman toplumun, bu ülkeden Türkiye’ye göç etmiş vatandaşların, iki ülke arasındaki iş birliğinin gelişmesine büyük katkı sunduğunu belirterek, şöyle konuştu:

”Bu ülkede yaşayan Türk toplumu ve diğer Müslüman toplumlar, iki ülke arasında en önemli köprülerdir, en önemli güç merkezleridir. Makedonya;da yaşanan iyi şeyler, sizleri mutlu eden, sevindiren güzel şeyler, bilesiniz ki Türkiye;deki 75 milyonu da mutlu eden, sevindiren hadiselerdir. Burada herhangi bir kardeşimizin gözünden bir damla yaş aksa, ayağına diken batsa bilesiniz ki 75 milyon aynı acıyı aynı ızdırabı hisseder. Türkiye, Makedonya;nın uluslararası toplum içerisinde hak ettiği onurlu yeri alması için bütün desteğini vermiş, bundan sonra da bütün desteğini vermeye devem edecektir. 

Bugün, Türk tarihi açısından ve dünya tarihi açısından son derece önemli olan tarihin akışını değiştiren, Türkiye’yi kuran, ezilen insanlara, mazlum insanlara sembol lider olan Mustafa Kemal Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’nin doğduğu yerde bulunmaktan büyük bir onur, büyük bir gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum. Bu topraklar bereketli topraklar, tarihe yön veren, tarihte büyük izler bırakan, büyük liderlerin yetişmesinde, büyük liderlerin doğmasında büyük katkısı olan topraklardır, Atatürk de bu liderlerin en büyüklerinden bir tanesidir. Ne mutlu sizlere ki, ne mutlu Kocacıklılar’a, ne mutlu Makedonyalılar’a ki sizin içinizden Gazi Mustafa Kemal Atatürk gibi bir lider yetiştiren bir baba çıkmıştır.”

-”Burası bir ziyaret merkezine dönüşecektir”-

Bozdağ, Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi ”Anı Evinin” inşaatı için ilk çalışmaların 1999 yılında Makedonya basınında çıkan haberler ile gündeme geldiğini  belirten Bozdağ, bu süreç içerisinde iki ülke uzmanları arasında işbirliği gerçekliştirelerek arşiv ve saha çalışamaların yapıldığını bildirdi.

Arkeolojik kazı çalışmaları yapıldıktan ve gerekli birimsel veriler toplandıktan sonra, bu yöredeki özgün mimariyi yansıtan bir mimari proje hazırlandığını dile getiren Bozdağ, ”Bu proje yürürlüğe kondu, şu anda TİKA;nın koordinasyonunda ve TİKA’nın üstlendiği bir proje olarak inşası devam etmektedir. İnşallah burası bir ziyaret merkezi önemli bir turüzım merkezi olacaktır” dedi.

Bozdağ, Atatürk gibi başarılı liderin ailesinin hayatını ve onun yetiştiği çevreyi öğrenmek isteyen nice insanların, meraklı gözlerin burayı ziyaret edeceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

”Buraya ulaşımı da kolay yapmak lazım. Makedonya Kültür Bakanı ulaşımla ilgili belli bir adım atacaklarını ifade ettiler. Buraya ulaşımı ana yolla bağlamak bizim de vazifemiz olacak, inşallah Kocacık’ın yolunu ana yola bağlayacağız. Türkiye;deki kardeşleriniz olarak, buradaki kardeşlerimizi 75 milyondan ayrı görmediğimizi özellikle bilmenizi isterim. Ne zaman olursa olsun Türkiye geçmişteki gibi, bugün de bundan sonra da tereddütsüz her zaman yanınızda olacaktır. Sizin yanınızda olmaya devam edecektir. Kardeşliğinizi ve kardeşlik hukukunuzu her daima koruyunuz. Çünkü, bir olmak berbaer olmaktan daha büyük güç hiçbir zaman olmaz, olamaz.”

Bu arada, Kocacık’ın bağlı olduğu Büyük Jupa Belediye Başkanı Mazlum Hasan ise yaptığı konuşmada, Kocacık’ın Birinci Dünya Savaşı sırasında 30 bin şehit verdiğini belirterek, Atatürk’ün baba evinin yeniden projelendirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Daha önce TİKA’nın katkılarıyla içme suyuna kavuştuklarını ve bu sayede şu anda 6 bin kişinin bu sayede su içtiğini ifade eden Hasan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ve Makedon yetkililere teşekkür etti.

Mazlum, Hasan Kocacık halkının tarihte hiç kimseye boyun eğmediğini, kültürlerini koruyarak kimliklerine sahip çıktıklarını vurguladı.

Makedonya Kültür Bakanı Elizabeta Kaçevska Milevska ise törende yaptığı konuşmada, Atatürk’ün baba evi Anı projesi’nin tamamlanacak olmasının her iki ülkeninin de vatandaşları için çok önemli olacağını vurguladı.

Konuşmaların ardından Başbakan Yardımcısı Bozdağ ve beraberindekiler, daha sonra Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’ye ait inşaatı devam eden ”Anı Evini” gezerek incelemelerde bulundu.

Bakan Bozdağ, buradaki temaslarının ardından Gostivar’a bağlı Yukarı Banyitsa köyünde TİKA tarafından yaptırılan okulun inşaatında incelemelerde bulundu. 

Buradaki programa Makedonya’nın Türk asıllı Devlet Bakanı Hadi Nezir’in oğlunun düğününe katılmak için bu ülkeye gelen Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer de iştirak etti.