Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ile Suriye halkı arasında en ufak bir problem olmadığını belirterek, ”Suriye’deki rejimin kendi halkına baskı yapmasını ve şiddete başvurmasını tasvip etmediğimiz için şu an ilişkiler neredeyse donma noktasına gelmiş ekonomik anlamda ama ben inanıyorum ki, Suriyede halkın iradesi hakim olunca ilişkilerimiz çok daha güçlü bir şekilde gelişecek. Biz Suriye’nin gelişmesini istikrarını birliğini, beraberliğini ve bütünlüğünü çok önemsiyoruz” dedi.
Şimşek, Türk Arap Ekonomi Forumu’nda düzenlenen ”Ekonomik İşbirliği Oluşturma” konulu panelin ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.
”Suriye’deki durumdan önce ekonomik ilişkileriniz nasıldı ve son durumdan nasıl etkilendi?” şeklindeki soruya Şimşek şöyle cevap verdi:
”Suriye ile ilişkiler son yıllarda çok hızlı gelişiyordu. Ancak son dönemdeki olaylar bütün ekonomik ilişkiler ve bütün yatırımları hatta insanların geçişini bile olumsuz yönde etkiledi. Suriye ile kriz öncesinde bir serbest ticaret anlaşmamız vardı. Geniş yelpazede ilişkilerimiz vardı.
Turizm ve çimento üzerine önemli çalışmalar vardı. İnanıyorum ki, Suriye halkının iradesi tam olarak güçlü bir şekilde yönetime yansıdıktan sonra Suriye çok daha güçlü bir şekilde bölgede konumlanacak. Türkiye ile Suriye halkı arasında en ufak bir problem yok. Suriye’deki rejimin kendi halkına baskı yapmasını ve şiddete başvurmasını tasvip etmediğimiz için şu an ilişkiler neredeyse donma noktasına gelmiş ekonomik anlamda.
Ama ben inanıyorum ki, Suriye’de halkın iradesi hakim olunca ilişkilerimiz çok daha güçlü bir şekilde gelişecek. Biz Suriye’nin gelişmesini istikrarını birliğini, beraberliğini ve bütünlüğünü çok önemsiyoruz. Bir koşu olarak Suriye’nin gelişmesine destek vereceğiz.”
”Suriye’deki çatışmalar yatırımcıları kaçırıyor”
Audi Bank Grup Üst Yöneticisi (CEO)’su Samir Hanna ise aynı soruya, ”Böylesi sıkıntılar yaşayan bir ülkede tabii ki her türlü ekonomik faaliyet en asgari düzeyde olacaktır. Şimdi Bugün Suriye’ye yatırım yapar mı kimse? Tabii ki yapmaz. Daha önce yatırım yapanlar bu yatırıma devam ederler mi? Etmeyebilirler. Projeler azalacaktır. Bank Audi olarak, Suriye’de bir bankada yüzde 50 hissemiz var. Ancak faaliyetler yüzde 70 oranında azaldı, faaliyetler uykuya geçti. Bu dönüşüm süreci sonuçlana kadar bu böyle devam edecek. Dolayısıyla bu çatışmalar yatırımcıları kaçırıyor. Mevcut yatırımları da sekteye uğratıyor ve yavaşlatıyor” diye cevap verdi.
Delta Petrol Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Habbab ”Nabuco ile ilgili son gelişmeler hakkında ne söyleyeceksiniz?” sorusuna şöyle cevap verdi:
”Nabucco çok yavaş işliyor. Neden? Çünkü yatırım ortamı değişti. Bir de tabis gaz kaynağının bulunması lazım. Projenin devam etmesi için gerekli gaz kaynağı henüz bulunmuş değil. Türkiye bu kadar büyüyen ve gelişen bir ülke olduğu için doğal gaz talebi çok fazla yükseliyor.
Dolayısıyla bulunan gazlar da daha çok Türkiye’ye gidecek. Irak gazı da Türkiye’ye gelecek diye düşünüyorum. Nabucco zaman içinde geliştirilebilecek bir proje. Ancak projenin hayata geçirilmesi için doğal kaynak yok. Ancak önümüzdeki 10 yıl içinde belki faaliyete geçecek.”