Posts Tagged ‘dikkatli’

trafik haftası ile ilgili şiirler

Cuma, Haziran 22nd, 2012

Trafik Haftası Şiirleri
Trafik Haftası Şiir
Trafik Konulu Şiirler
Trafik İle İlgili Şiirler

Trafik Polisi Dursun Amca

Trafik polisi Dursun bey amca,
Adın gibi öylece durursun,
Yolların ortasında.

Trafik polisi Dursun bey amca,
Yollarsın oyuncak araçlarını,
Bir o yanına kentin,
Bir bu yanına…

Trafik polisi Dursun bey amca,
Bir koşuda getirsem ben de,
Şuracıktaki evimizden…
Kendi oyuncaklarımı,
Birlikte oynasak,
Derim…

Trafik polisi Dursun bey amca,
Kıskançlık etmeden karıştırsak,
Birbirine oyuncaklarımızı…
Ha ne dersin?

TRAFİK HAFTASI

Trafik kurallarına uyalım,
Sağımıza solumuza bakalım,
Arabalar arasında değil,
Kaldırımdan gidelim

Işıklar kontrolümüzde olsun,
Yeşil ışık yansa bile,
Önce araba ışıkta dursun,
Ondan sonra bizim yolumuz olsun

Yolumuzu geçerken,
Sağımıza solumuza bakarken,
Açıldıkça açıksın gözlerimiz,
Hız tutkunu arabalar gelirken.

Trafik kurallarına dikkatlice bağlanalım,
Kurallar bizlere yapıldığını unutmayalım,
Yaya kaldırımlarını hep kullanalım,
Onlara uyarak daha çok yaşayalım.

İBRAHİM ÖZDEMİR

Trafik Haftası

Yerde, gökte,denizde
Taşıtlar yolcu taşır;
İnsan onlara biner,
Sılasına ulaşır.

Trafik taşıtların,
Yollardaki durumu;
Trafik memurları
Düzenliyor bunu.

Yolculuk sırasında
Bazan kaza da olur;
Kimi ölür, kimi de
Yaralanır, kurtulur.

Kurallara uymakla
Önlenir bu kazalar;
Çok dikkatli olmalı
Sürücüler, yayalar.

Trafiğin yasası,
Kuralları bellidir;
Onları iyi bilmek,
Ve yapmak gerekir.

Trafik haftasına
İlgililer katılır,
Yasalar ve kurallar
İyice anlatılır.

Trafik Haftası

Yürümekteyken yolda
Sakın ha dalgın olma
Karşıya geçer iken
Ezilebilirsin sonra.

Dikkat ile önlenir
Kazaların pek çoğu
Yaya geçidi kullan
Kontrol et sağı solu.

Trafik kuralları
Korumak için bizi
Herkesi uyaralım
Kendimiz de uyalım.

Ali Hallaç

Trafik Kurallarına Uyalım

Evden çıkınca yola,
Çok dikkatli olalım;
Trafik kuralına
Sıkı sıkı uyalım.

Kaldırımdan gidelim,
Caddeye inmeyelim;
Trafik kazasına
Hiç meydan vermeyelim.

Caddenin bir yanından
Diğer yana geçerken,
Önce sol,sonra sağa
Bakalım yürümeden.

Taşıt gelmediğini
Görünce iki yandan;
Yürüyelim karşıya
Dikkatlice durmadan.

Daima yaya geçit
Yolu tecih edelim;
Trafik polisini
Dikkatle izleyelim.

Trafik lambasında,
Kırmızıda duralım;
Yeşil ışık yanınca
Geçmeye başlayalım.

Dikkatli olan insan,
Uyar bu kurallara;
Kurallara uyanlar
Uğramaz kazalara..

Kalp Kapakçığı Ameliyatı Sonrası

Cuma, Haziran 22nd, 2012

Kalp Kapakçığı Ameliyatı Sonrası Yaşananlar
Kalp Kapakçığı Ameliyatı Sonrası Neler Olur
kalp ameliyatı sonrası yaşam

Her kalp ameliyatı aynı değildir. Koroner bypass, mitral kapak, aort kapak, anevrizma ve büyük damar ameliyatları gibi bir çok ameliyatın iyileşme süreci birbirinden farklılık gösterir. Tüm bu farklılıklara rağmen ameliyat sonrası dönem için bazı genellemeler yapılabilir.

Kalp ameliyatı geçirdiniz ve bundan sonra ev yaşamınıza ge ri dönüyorsunuz. Kendinizi hastanede daha güvende hissedebilir, bu nedenle evde karşılaşabileceğiniz sorunlar için endişe duyuyor olabilirsiniz. Ancak ameliyattan sonraki dönemde en hızlı iyileşeceğiniz yer, eviniz. İyileşmeniz hızlandıkça daha önce keyifle yaptığınız aktivitelere dönüş süreniz de kısalacak. Ameliyat sonrasında her geçen gün kendinizi daha iyi ve daha güçlü hissedeceksiniz. Bunun için sabırlı olun. Birçok insan kalp ameliyatı sonrasında sinirli, gergin veya depresif olabiliyor. Eğer siz de aynı duygular içindeyseniz bunun geçici ve olağan bir durum olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Duygularınızı sevdiklerinizle paylaşmanız bu dönemi rahat ve çabuk atlatmanızı sağlayacak.

Yaşam alışkanlıklarınıza dikkat!
Ameliyat sonrasında daha hızlı iyileşmek ve herhangi bir sağlık sorunuyla karşılaşmamak için yaşam alışkanlıklarınızda bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor:

Sık sık ve küçük porsiyonlar halinde beslenin
İlk haftalarda iştahsız olmanız son derece normal. İlk 1 ay sık sık ve küçük porsiyonlarla halinde beslenin. Diyabet hastalığınız ve tansiyonunuz yoksa, aşırıya kaçmadan her şeyi yiyebilirsiniz. Bol bol su içmeye özen gösterin. İlk 1 aydan sonra diyetisyeninizin önereceği ve kalp sağlığına uygun beslenmeye de her zaman özen gösterin.

Hareketleriniz kontrollü olsun
İlk 2 ay hareketlerinizi kontrol altına almalısınız. Bunun nedeni ise ameliyat sırasında göğüs kemiğinizin kesilmiş olması. Çünkü yanlış hareketleriniz bu kemiğin kaynamasını geciktirebilir, hatta engelleyebilir. Bunun için evdeki ilk gününüzü dinlenerek geçirin. Ancak bunu yatakta yatmaktan çok, koltukta oturup ayaklarınızı bir pufun üzerine uzatarak yapın. Omuz seviyesinin üzerindeki nesnelere uzanmayın. Eğilirken belinizden değil, dizinizden eğilin. Oturduğunuz yerden kalkarken kollarınız yerine bacak kaslarınızı kullanın. Yataktan kalkmak için sırt üstü yatarken yatağın kenarına doğru kayın. Dizlerinizi hafifçe büküp yavaşça yan tarafa doğru eğilin. Dirseğinizi kullanarak dikkatlice vücudunuzu yukarı doğru itin ve kolunuzun vücudunuzun diğer tarafında olmasını sağlayın. Bu sırada her iki bacağınızı yavaşça zemine doğru sallayın. Kısa bir süre oturun. Bu şekilde başınızın dönmesini engelleyebilirsiniz. İlk 2 haftada günde 1 kez bir kat, daha sonraları ise giderek artan oranlarda merdiven çıkabilirsiniz. En az 1 ay süreyle 5 kilodan fazla ağırlık kaldırmamaya da dikkat edin.

İlaçlarınızı zamanında alın
İlaçlarınızı düzenli ve zamanında alın. Eğer bir dozu almayı unutursanız bir sonraki sefer 2 doz birden almayın.

Her gün yürüyün
Çok sıcak ve çok soğuk havalar dışında, her gün düzenli olarak yürümeye çalışın. Yürüyüş parkurunuz yokuş değil, düz olsun. İlk ay yanınızda bir refakatçi bulunmasına dikkat edin. Yürüyüşler sırasında hızınızı yanınızdaki refakatçi ile nefes nefese kalmadan rahatça konuşabilecek bir tempoya ayarlayın. İlk haftalarda 15 dakikalık yürüyüşlere her hafta 5 dakika ilave edin. 2 ay sonunda, durmadan 45 dakika yürüyecek duruma gelmelisiniz.

Her sabah tartılın
Her sabah aynı tartıda ve benzer kıyafetlerle düzenli olarak tartılın. Günlük 1-1.5 kilodan fazla oynama varsa, bundan mutlaka kardiyak rehabilitasyon hemşirenizi haberdar edin.

Göğüs korsenizi 2 ay kullanın
Göğüs korsenizi 2 ay boyunca kullanın. Özellikle öksürürken ve hapşırırken korsenizin önünü ellerinizle birleştirin. Emboli engelleyici çoraplarınızı gündüz sürekli giyin. Çoraplarınızı gece yatarken çıkartabilirsiniz. Ancak sabah yataktan kalkmadan önce giymeyi unutmayın.

Her gün banyo yapın
Her gün düzenli olarak parfümsüz bir sabun kullanarak duş alın. Ilık suyla yıkanın, sıcak sudan kaçının. Duş alırken suyun sırtınızdan gelmesine dikkat edin. Yaralarınız tamamen iyileşinceye ve kabuklarınız kayboluncaya kadar (ki bu genellikle 2-4 hafta sürer) küveti doldurup içine girmeyin. İlk 1 ay duş yaparken yanınızda birisinin yardım amaçlı bulunması yararlı olacak.

İlk 2 ay araba kullanmayın
İlk 2 ay araba kullanmayın. Bu süre içinde arka koltukta oturun. Uzun yolculuklardan kaçının ve 1 saati aşan yolculuklarda ayaklarınızı uzatın. Yolculuğa çıkmadan önce çoraplarınızı mutlaka giyin.

Solunum egzersizlerine devam edin
Size verilen solunum egzersiz cihazını evde de kullanın. Bu cihazla her gün 6-7 kez ve her seferinde 10-15 üfleme yapın. Üflemeler arasında dinlenin. Dikkatli olun, çok sık üflemeler baş dönmesi ve göz kararmasına yol açabilir. İstirahat halinde gelen veya eforla gelip geçmeyen, uykudan uyandıran ve oturup nefes almaya zorlayan nefes darlığı durumunda kardiyak rehabilitasyon hemşirenizi veya doktorunuzu arayın.

Cinsel ilişkide dikkatli olun
Ameliyattan 2 hafta sonra cinsel aktiviteye başlayabilirsiniz. Ancak kollarınıza ve göğsünüze yük bindirecek pozisyonlardan kaçının. Aşağıdaki bulgulardan herhangi birinin varlığında doktorunuza danışın:
İlişkiden sonra 5 dakikadan uzun süren hızlı kalp atışı ve nefes darlığı
İlişki sırasında veya sonrasında göğüs ağrısı
İlişkinin ertesi günü aşırı yorgunluk hissi

Kan Yapıcı İlaçlar Kilo Aldırırmı

Perşembe, Haziran 21st, 2012

Kan hapları kilo yaparmı
Kan ilacı kilo aldırırmı

Demir hapı kilo aldırmaz Halk arasında demir haplarının kilo aldırdığı inanışına sık rastlanıyor. Bu, yanlış bir bilgi. Bir element olan demir kalori içermiyor. Bu nedenle demir hapları doğrudan kilo artışı yaratmıyor. Bununla birlikte demir eksikliğinin belirtilerinden biri de kişide iştah azalması olduğu için tedavi ile yükselen demir düzeyleri, kişinin iştahını artırarak kilo alımına neden oluyor. Bu nedenle demir tedavisi gören kişinin beslenme konusunda çok dikkatli olması gerekiyor.