Kurucu ortaklardan Dustin Moskovitz Facebook’tan ayrılıyor. Hedefinde yeni bir sosyal ağ kurmak var.
Facebook’un kurucu ortaklarından biri olan ve aynı zamanda mühendislik eğitimi alan Dustin Moskovitz, dünyanın büyük ilgi gösterdiği ve adeta günümüzde artık bir fenomen halini alan Facebook’u bırakmaya karar verdi.
Moskovitz’in Facebook’tan ayrılmasının nedeni net olarak bilinmezken, bazı kaynaklar Moskovitz’in yeni bir sosyal ağ üzerinde çalışma yürüteceğini iddia ediyor.
Moskovitz, bilindiği gibi Mark Zuckberg ile birlikte Harvard Üniversitesi’nde öğrenci oldukları dönemde Facebook ağını kurmuştu. Facebook’tan tek başına ayrılmayacak olan Moskovitz, daha önce Google’dan Facebook’a transfer olan şirketin mühendislik yöneticisi Justin Rosenstein ile birlikte yaklaşık bir ay içinde Facebook’la yollarını ayıracak.
Facebook’tan ayrılacak olmanın kendisini üzdüğünü belirten Rosenstein, yeni hedefleri için bu ayrılığın gerekli olduğunun altını çizdi.
Facebook denen bu sitede Politik görüs veya hissiyatlarinizi paylasmayiniz. Paylasacaksaniz muhakkak sanal (uydurma) bir hesap açiniz. Yazilarinizi postaladiktan sonra ADSL yi kapatıp bir süre bekledikden sonra ve yeniden baslatıp (Yeni bir IP aldukdan sonra) gerçek hesabınızdan giriş yapınız.(Tabii illede Facebook üyesi olucam diyorsanız!) Bu sitede veri tabanına sahip kisi sizin hemen her türlü eğilimlerinizi, arkadas akraba baglantilarinizi, resim ve videolarinizi, neye kizip neye kizmadiginizi, okulunuzu, şakalarinizi, size takılan lakapları… v.b. gibi daha bir çok şeyi elde etmis oluyor (Tabi bu zaman içerisinde sizin ve arkadaşlarınızın arasında geçen site üstünden yapılan haberleşme trafiğinizle ve neyi ne kadar paylastiginiz ile orantili).
Ülkemizin malum durumu nedeniyle bu tür konularda hassas olmanizi, Ülke ve Kisisel güvenliginiz (siz ve arkadas, akraba çevreniz) için buna azami dikkat etmenizi rica ediyorum.
Güvenlik olarak Ülkemiz sınırları içinde olmayan bir server ( internet sunucusu )’da ve yabancı bir şirket tarafından hizmet verildiği bilinciyle ; Facebook da 2 ayrı hesap açmanızı birinin sanal kişilik ve kişisel bilgi belge olmayan diğerinin ise kendi isim ve istediğiniz ölçüde bilgi ile donatılmış hesaplar olmasına dikkat ediniz.(Burda IP nizin değişmiş olması gerekliliğini unutmayınız) Kısaca facebook gerçek kişisel bilgiler ile girilecek pek güvenli bir site değildir.
Kişisel Kredi Kartı olan kişilerin zaten ABD merkezli uluslar arası veri bankası nedeniyle hesap hareketliliğiniz, bütçeniz, ev iş adresiniz v.b gibi bilgiler Veribankasında bulunmaktadır. Bu profilinizde yapmış olduğunuz detaylı bilgi girişi, (Arkadaş, Dost çevre, etnik köken, din, politik inançlarınız v.b gibi) bilgiler pekiştirildiğinde mükemel gönüllü bir “kisisel” istihbarati ABD ve bagli Hükümet yada gizli servislere vermis olursunuz. Bu komplo degil ; çünkü ABD, KANADA, INGILTERE v.b gibi ülkeler ulusal güvenlik yada bolgesel operasyonlar geregi bu bilgileri adi gecen merkez yada kuruluşlardan , ülkelerinde/etki alanlarında hizmet veren vebsitelerinden alabilmektedir. Ve bu ülkelerin Türkiye Cumhuriyetini ve Vatandaşlarını nezaman ve ne koşulda düşman ilan edeceği, yada bu bilgi ve belgeleri bölücü yada yardakçıları ile paylaşmayacakları nın garantisi yoktur. 911 den sonra ABD yönetimi 50 Milyar Dolar dan fazla bir bütçeyi Dünyayı dinleme, izleme ve yeni anti terör çalışmaları ve soğuk savaşlarda kullanmak üzere senato onayı ile elinde bulundurmaktadir. Bu hazir altyapı ve teknolojiyi yeri geldiğinde, olası bir çıkar çatışması/çatışma v.b gibi bize karşı yürütebileceği operasyonlarda da kullanacağı açıktır.
Yonja, Hi5 v.b gibi sitelerde de aynı önlemleri almanızı şiddetle tavsiye ederiz. Ayrica Yesil Kart (Green Card) uygulaması da pek farkli degildir. Yesil Kartda da Kültür sömürüsü sonucu gelisen : daha iyi bir hayat seviyesi balonu, yada Türkiye ye olan sevgisizlik, çevresel olumsuzluk, politik anlayisi v.b gibi nedenlerle bir baska Ülkenin kapisina gidip Göçmenlik basvurusu yapan vede büyük bir çogunlugu, bu hakki kazanamayan ; “zayif halka” olarak ABD göçmen bürosu veri bankasinda detayli bilgileri ile birlikte arsivlenmekte / fislenmektedirler.
2006’da kurulan sosyalleşme ağı Facebook, bugünlerde Türkiye’de de oldukça popüler. Evde, işyerinde, okulda çok sayıda insan önemli bir zamanını Facebook’ta profil güncelleyerek, sağa sola pençe atarak geçiriyor. Ancak bazı noktalara dikkat edilmezse Facebook ileride canınızı sıkabilir. Şunu unutmayın, patron için Facebook’tan daha mükemmel bir radar olamaz. Dünyada Facebook’taki eylemleri yüzünden işinden olan insanlar var; birçok işyeri, okul ve kuruluşsa öğrencilerinin, çalışanlarının veya üyelerinin Facebook’a girmesini yasakladı. Facebook üyesi binlerce kişi de ”privacy-gizlilik” seçeneğini topyekün göz ardı ettikleri için sıkıntılı anlar yaşadı, başlarını belaya bile soktu… İş aramak gibi profesyonel amaçlarla da kullanılan Facebook, saf anlamda sosyalleşmeyi sağlayan son yılların en önemli internet araçlarından biri. Ancak Facebook kullanmaya yeni başlayanların, yabancıların kendilerine ait bilgileri ne ölçüde görebileceklerini tayin eden gizlilik ayarlarına önemsemeden bodoslama dalması rahatsız edici sonuçlara neden oluyor.
İlişki düzeyini belirleyin: Bir kişiyi tanıyıp tanımadığınızı tayin eden 3 pozisyon var. Facebook’a girdiğinizde size göre herkes yabancıdır; ”network” yani ağ, bir bölge, yer, okul veya şirket sakinlerinin oluşturduğu gruptur. Arkadaşlarınızsa karşılıklı olarak birbirinizi tanıdığınızı onayladığınız kişilerdir. Facebook’ta profilinize arkadaşlarınız gibi erişebilecek ”o benim ‘arkadaşımın arkadaşı ama arkadaşım değil” seçeneği yok.
Gizlilik ayarlarını değiştirin: ”Privacy” birçoğunun Facebook kariyerine başladığında umursamadığı bir seçenektir. Ancak başlangıç ayarlarına göre ağınızda (network) olan herkes, size ait olan her şeyi görebilir. Türkiye’den yola çıkalım; Türk kullanıcıların büyük çoğunluğunun ”kafadan” Türkiye ağına üye olduğunu düşünürsek, bu ağdaki herkes, size ait olanları arkadaşlarınız kadar görebilir. Bir ağın mensubu değilseniz, bilgilerinizi sadece arkadaşlarınız görebilir. Ama ben mesela Türkiye ağına üyeyim, o halde yapmam gereken Privacy başlığı altındaki Profile’e girip, çıkan ekranda ”profile: only my friends-yalnızca arkadaşlarım” şıkkını seçmektir. Bu ekrandan e-posta adresinizi yalnızca arkadaşlarınızın görebileceği şekilde düzenlemeniz hatta ”Profile” başlığı altındaki birçok maddeyi arkadaşlarınıza özel olacak şekilde ayarlamanız menfaatiniz icabınadır.
Facebook’da geçirdiğiniz zamanı kimse bilmesin: ”Privacy” başlığı altındaki ”Newsfeed and mini feed”e mutlaka uğrayın çünkü, bu seçeneğin başlangıç ayarları, sizin Facebook’ta yaptığınız her eylemi yayımlıyor. Bu kadar küresel olmaya, Facebook başında sabahladığınızı başkalarının bilmesine gerek yok. Bu sosyalleşme ortamının, yaptığınız her şeyi herkesin görebileceği seyir defteri diye tanımlanabilecek ”mini feed” adında bir özelliği var. Yani sizin mesai saatinizde Facebook’ta ne zaman, ne kadar zaman geçirdiğiniz tespit edilebilir. Şimdilik bizim buralarda tutatanak tutacak siber işyeri polisleri yok gibi, ancak yine de temkinli olmakta fayda var. Bu yüzden en azından işteyken önce ”privacy”, ardından ”news feed and mini feed”e girerek ”show times in my mini feed” seçeneğini iptal edip yaptığınız eylemlerin zamanının görünmesini engelleyin.
Arkadaşlarınız için gizlilik: Başlangıç ayarlarında herkes arkadaşlarınızın listesini görebilir. Bu durum ”Poke, Message and Friend Request” ayarları kısmında ”Friends-arkadaşlar” seçeneğinden vazgeçerek ortadan kaldırılabilir.
Bir profesyonel, bir de kişisel profiliniz olsun: Facebook arkadaşlarınızla şakalaşıp eğlenebileceğiniz bir ortam olduğu kadar, profesyonel/mesleki amaçlara da hizmet edebilir. Her ne kadar Facebook kurallarına aykırı olsa da iki profiliniz olsun, profesyonel profilde tam ad, mesleki durum, eğitim ve yalnızca sektörel bağlantılar olsun. Bu profil altında iş ve okul ağlarınıza takılın. Sulu değil profesyonel bir fotonuzu ekleyin ya da hiç eklemeyin. Kişisel ve özel profilinizdeyse isim, takma isim kullanabilrisiniz; soyadınaysa gerek yok ya da tek bir harfle ifade edin. Bu profille okul ve işyeri, meslek ağlarına bağlanmayın. Mesleki deneyiminizi paylaşmayın. İş e-posta adresinizi kullanmayın. Ve istediğiniz her şeyi yapın. Ancak iş ve özel arkadaşlarınızı birbirine karıştırmayın.
Herkesle arkadaş olmayın: Şu kısacık Facebook kariyerimde en çok dikkatimi çeken şey, birçok insanın bir zombi açlığıyla arkadaş listelerini şişirme çabası oldu. Arkadaşlığa onay verdiğiniz kişilerin sizin arkadaşlarınızın bilgilerine erişebileceğini unutmayın.
Kimlik hırsızlığı: Hakkınızdaki bilgileri kamulaştırmanın, kaba kimlik bilgilerinizin başkaları tarafından kullanılabilmesi riskini doğruyor ki bu bir başkasının ”sizin adınıza” başka bir sosyalleşme ortamında faaliyet göstermesi riskini doğuruyor.
Facebook gizlilik politikası: Facebook ile yaptığınız anlaşma gereği, bu oluşum size ait bilgileri diğer şirketlerle paylaşabilir ya da satabilir, bunu unutmayın.
Paranoyakların dikkat etmesi gereken 5 nokta
Facebook’ta size yönelik 5 erişim seviyesi bulunuyor; arkadaş, sınırlı, ağ, yabancı veya bloke…
Gizlilik ayarları oldukça karmaşık; arkadaşlarınız dışında rahatsız edilmek istemiyorsanız hiçbir ağa üye olmayın.
Duvarlara yazmak yerine özel mesaj gönderin. En kibar ifadesiyle duvar yazıları ileride size karşı delil olarak kullanılabilir.
Geçirdiğiniz zamanı ve hatta olduğunuzu kimse bilmesin…
Görülebilir seyir defterinize (mini feed) ince ayar çekin.
Geçtiğimiz yıl Ekim ayında Facebook’a %1.6’lık hissesi için 240 milyon dolar ödeme yapan ve popüler sosyal ağ sitesinin değerini birden bire 15 milyar dolara çıkaran Microsoft, web arama servisi Live Search’ü sosyal ağ sisteminin içine entegre etti.
Geçtiğimiz yıl satın aldığı sosyal ağ sitesi üzerinde pek varlık göstermeyen Microsoft, Facebook içindeki internette arama servisi içerisine kendi arama motoru Live Search’ü ekleyerek suskunluğunu bozdu.
Facebook kullanıcıları, daha önce sadece sosyal ağ sitesi içerisindeki sonuçları listeleyen arama servisinden bundan sonra internetteki aramaları da listeleyebilecekler. İnternette arama yapmak için başka bir sayfa ya da servis (Google gibi) kullanma ihtiyacı duymayan kullanıcılar, dilerlerse arama sonuçların görüntülendiği sayfada sol üst köşede bulunan “detaylı arama için Live.com’u deneyin” bağlantısıyla Live.com üzerinden aramalarını detaylandırabilecekler.
Henüz sadece İngilizce dil seçeneğini seçen kullanıcıların yararlanabildiği servis, Microsoft’un Google ile olan webde arama yarışında bir kaç adım öne geçebilmesi için oldukça önemli görünüyor.
Dünyanın en büyük sosyalleşme ağı, Facebook’ta çakma ünlüler genç kız peşine düşmüş. Bugün gazetesi yazarı Aşkut Işıklar, çakma ünlülerin peşihe düştüğünde çok ilginç olaylarla karşılamışmış. Siz siz olan bu çakma ünlülerin tuzağına düşmeyin.
Türkiye’de son verilere göre 3 milyon 464 bin 640 kişi Facebook kullanıyor.
Yani yaklaşık 3.5 milyon Türk vatandaşı yalnızlığını Facebook sayesinde dünya ile paylaşıyor. Kimi taa Japonya’daki arkadaşına yazıyor, kimi taa Güney Afrika’dan gelen mesajları okuyor. Bilim adamları bunu incelemeye başladı. Gerçekten Türk halkının Facebook denilen bu siteye ilgisi neden çok fazla?
ABD, İngiltere ve Kanada’dan sonra dördüncü ülkeyiz. Toplam nüfusun yüzde beşi Facebook’ta dolaşıyor. Facebook’ta en çok itibarı, her konuda olduğu gibi ünlüler görüyor.
Bazılarının listesinde beş bin arkadaşı var. Hatta kontenjanı dolup, kapananlar var. Ne kadar üzücü bu ilgi görenlerin çoğunun Facebook’tan haberi bile yok. İsimlerini kullanan sahtekarlar yani çakmalar halkı aldatıyor.
İşte Bugün yazarı Aykut Işıkların Facebook gözlemleri;
(…) Facebook listelerinde o kadar çok sahtekar var ki. Kendini ünlü şarkıcının yerine koyup, genç kızlar ile mektuplaşıyorlar. Gençlerin onları anlaması çok zor. Kimliğine büründüğü kişiyi çok yakından tanıdıkları için ikna edebiliyorlar. İşte size çakma ünlülerin listesi.
Bunların çoğunu bizzat kendi çabamla çözdüm. Ne kadar uğraştılar ise de yakayı ele verdiler. Son zamanlarda liseli genç kızların en sevdiği şarkıcı olan Murat Boz’un pek çok korsan sitesi var. Onların hepsi ‘çakma Murat’… Sakın aldanmayın.
En çok arkadaş olunmak istenen bir başka şarkıcı Tarkan’ı da unutun. Tarkan’ı sevenlerin kurduğu fan kulüpleri var. Siz Tarkan diye bu hayranlar ile konuşuyorsunuz. Onlar da sizinle bir güzel dalga geçiyor. Ebru Gündeş’in kaç tane Facebook listesi var. Acaba Ebru, bilgisayar başına hiç geçiyor mu?
Sibel Can her yerde ‘Aman sakın aldanmayın. Ben Facebook’ta yokum’ diyor. Ama binlerce üyeden oluşan Fan Kulüpleri adına her şeyi yapıyor. Aynen Beyazıt Öztürk gibi. Geçen gün Çelik’in ismini kullanan uyanıkları yakaladım. Çelik de Facebook’ta yok. İbrahim Tatlıses ile Özcan Deniz’in adını kullanan sahtekarlar da var. ‘Sen kimsin? diye sıkıştırınca ‘Ben onların hayranıyım’ diyor. Ama saf kızlara öyle demiyor. Gülben Ergen, Yeşim Salkım, Hülya Avşar gibi bazı şöhretler bu işi Fan Kulüpleri’ne havale etmiş. Hayranlar ile kontağı Fan Kulüp’teki görevliler kuruyor.
Onlar da sahtekarları çok çabuk yakalayıp, kendi yöntemlerinle cezalandırıyor. Birileri Deniz Seki’nin adını kullanıyor. Hadise daha Türkiye’ye gelmeden Facebook’ta sahteleri dolaşmaya başlamıştı. Başta Kurtlar Vadisi dizisi oyuncuları olmak üzere bütün dizi kahramanlarının (Polat Alemdar) sahteleri dolaşıyor Facebook ortamında.
Burcu Kara’dan tutun Özgü Namal, Bergüzar Korel, Gülse Birsel gibi sevilen tüm oyuncuların sahteleri var. Peki sanatçıların gerçek listesi mi yoksa çakması mı nasıl anlayacağız derseniz… İşte bunu anlamak zor. Bazı ünlüler kim başvurursa listesine alıyor. Kimisi ise sadece arkadaşlarını. Siz her koşulda uyanık olun. Sır vermeyin, davetlere gitmeyin, fotoğraf göndermeyin yeter. Tabii ev adresi de bildirmeyin.
Dünya genelinde hergeçen gün kullanıcı sayısı artan sosyal iletişim sitesi Facebook’a üye olanların aylık sayısı milyonlarla ifade ediliyor. Facebook yalnızca eğlence amaçlı olmayı sosyal içerikli nitelik kazanması bakımından da dikkat çekiyor.
Özellikle son dönemlerde bu web sitesinde artan siyasi ve güncel gruplar arasında yok yok. Kimi lise yıllarındaki belalı bir öğretmen için kimileri de sevdiği film kahramanının hayranlarını biraraya getirmek için Facebook’ta grup kuruyor.
Neredeyse her konunun bir grubu olduğu Facebook’ta ilginç isimlerin olduğu gruplardan örnek verilecek olursa; 10 bin 500 üyeye ulaşan ‘–dahi anlamında ki, ‘de’yi ayrı yazamayanlara uyuz olanlar topluluğu.’ Bir başka dikkat çeken grup, 31 bin 722 üyesi olan ‘Dersdeyken kaç dakika kaldı diye soranlar.’ Şu an 50 bin üyeyi yakalamış Avrupa Yakası dizisinin sloganı haline gelen ‘Bir Burhan Altıntop kolay yetişmiyii’ grubunun ismi, insana dönüp tekrar ‘doğru mu okudum’ dedirtecek türden.
Facebook’ta grup sayısı 500 bini aşmış durumda. Gruplar arasında politik olanlara yoğun ilgi olduğu dikkat çekiyor. Siyasiler adına alınan bireysel üyeliklerden çok Facebook’ta, siyasi propagandayı amaçlayan arkadaş grupları ağırlıkta. Birçok siyasetçiyi ağır şekilde eleştiren, hatta hakaret eden arkadaş grupları taraftar toplamaya çalışıyor. ABD Başkanı George W. Bush’un aleyhinde açılan “İddiaya varım ki Bush’tan hoşlanmayan 1 milyon kişi bulabilirim” grubu bu konudaki en dikkat çeken örneklerden biri. 400 bin kişinin üye olduğu gruba dünyanın pekçok yerinden kaydolan Bush muhalifi var.
Facebook’un yıl sonunda 60 milyon üyesi olacak
Halihazırda milyonlarca üyesi bulunan Facebook’un aynı zamanda tahmin edilemeycek kadar çok kişisel bilgiye de erişim kolaylığı sağlıyor. Facebook’un şuan 49 milyon üyesi bulunuyor. Bu yıl sonu itibariyle bu rakamın 60 milyon olacağı tahmin ediliyor. İnternette, Google’dan sonra en popüler site olan Facebook’a ayda 4 milyon yeni üye katılıyor. Yine bu sitede ayda 600 milyondan fazla arama yapılırken, toplam 30 milyon sayfaya bakılıyor. Facebook’a günde ortalama 9 milyon fotoğraf ekleniyor. Sitede toplam bir milyar 700 milyon foroğraf bulunuyor. Facebook’un en fazla kullanıcı grubu 17–25 yaş arası kızlar (yüzde 69). Bunun dışında 35 yaş üstü üyelerin sayısı son bir yılda 4 bin 700 kez arttı ve 3 milyon 600 bin kişiye ulaştı. Üyelerin hakkında her gün 300 milyon bilgi notu güncelleyen Facebook, dünyanın en büyük kişisel haber sitesi olarak kabul ediliyor.
Kampanyaya, Facebook profiline “Whopper Sacrifice” uygulaması yüklenerek katılınıyor. Bu uygulama üzerinden listesine 10 adet arkadaşını silene, Amerika’da piyasa değeri 3.69 dolar olan bir adet Whopper’ı bedava almalarını sağlayan bir kupon yollanıyor.
Silinen 10 kişiye de, bir hamburgerin 36.9 sentlik bir parçası karşılığında bir arkadaşlarının listesinden çıkarıldıklarını belirten bir e-posta yollanıyor.
Reklamı hazırlayan ajans Crispin Porter + Bogusky’nin yöneticilerinden Bob Reilly, kampanya hakkında “10 kişiyi seçmek zaman alan bir şey. Bu da gözlerin uzun süre marka üstünde kalmasını sağlıyor,” şeklinde bir yorum yaptı.
Burger King yöneticileri de, kampanyanın arkadaş silmenin “kibarca bir yolu” olduğunu belirtiyor.
“Whopper Sacrifice” sitesindeki sayaca göre şu ana kadar bir hamburger karşılığı satılan arkadaş sayısı 207 bin 270’e ulaşmış durumda.
Kullanıcıların hayatlarının neredeyse tamamını paylaştıkları sosyal ağ sitesi Facebook, sunucularında 10 milyondan fazla resim barındırıyor.
Kişisel gizlilik konusunda paranoyasını yenememiş insanoğlu, konu sosyal paylaşıma gelince ipin ucunu kaçırmış gibi görünüyor. Haberin devamı
İnternet tarihinin bir çok dönüm noktasını işaretleyen Facebook, kullanıcılarının yüklediği 10 milyondan fazla kişisel fotoğrafla yeni bir dönüm noktasını daha işaretledi. Yüklenen her görüntü dosyasının 4 farklı ebadını saklayan Facebook sunucularında 40 milyondan fazla resim bulunuyor.
Her gün 2-3 terabayt kadar fotoğraf yüklenilen Facebook’da 1 petabayt kadar fotoğraf yer alıyor. Gün başına 15 milyar fotoğrafa erişilen sosyal ağ sitesinde saniyede 300,000 resim görüntüleniyor.
Aşağıda Facebook altında güvenlik tavsiyeleri yer almaktadır. Yararlı olması dileğiyle.
Facebookta herkesle arkadaş olmayın:
Arkadaş listenize kabul ettiğiniz her kişi sizin profilinizi görebilir ve bu ölçüde özel bilgilerinizi arkadaş listenizin büyüklüğüyle doğru orantılı olarak sunmuş olursunuz. Arkadaş listenizi mümkün olduğunca sınırlı tutmanız ilerideki muhtemel “bu kimdi yahu?” karmaşasının önüne geçecektir.
Arkadaş listenizi herkes görmesin
Başlangıç ayarlarında herkes arkadaşlarınızın listesini görebilir. Bu durum ‘Poke, Message and Friend Request’ ayarları kısmında ‘Friends-arkadaşlar’ seçeneğinden vazgeçerek ortadan kaldırılabilir.
Facebook’ta geçirdiğiniz zamanı kimse bilmesin:
ailenizden birinin, patronunuzun yada sevgilinizin ilgilisini çekerse sonu bir facia olabilir ve gazetelerin 3. sayfasına haber olabilirsiniz. ‘Privacy’ başlığı altındaki ‘Newsfeed and mini feed’e mutlaka uğrayın çünkü, bu seçeneğin başlangıç ayarları, sizin Facebook’ta yaptığınız her eylemi yayımlıyor.Yani sizin mesai saatinizde Facebook’ta ne zaman, ne kadar zaman geçirdiğiniz tespit edilebilir. Şimdilik bizim buralarda tutatanak tutacak siber işyeri polisleri yok gibi, ancak yine de temkinli olmakta fayda var. Bu yüzden en azından işteyken önce ‘privacy’, ardından ‘news feed and mini feed’e girerek ‘show times in my mini feed’ seçeneğini iptal edip yaptığınız eylemlerin zamanının görünmesini engelleyin.
İstemediğiniz kişiler size ulaşabilir:
Başlangıç ayarlarına göre ağınızda (network) olan herkes, size ait olan her şeyi görebilir. Türk kullanıcıların büyük çoğunluğunun Türkiye ağına üye olduğunu düşünürsek, bu ağdaki herkes, size ait olanları arkadaşlarınız kadar görebilir. Bir ağın mensubu değilseniz, bilgilerinizi sadece arkadaşlarınız görebilir. Ama ben mesela Türkiye ağına üyeyim, o halde yapmam gereken Privacy başlığı altındaki Profile’e girip, çıkan ekranda ‘profile: only my friends-yalnızca arkadaşlarım’ şıkkını seçmektir. Bu ekrandan e-posta adresinizi yalnızca arkadaşlarınızın görebileceği şekilde düzenlemeniz hatta ‘Profile’ başlığı altındaki birçok maddeyi arkadaşlarınıza özel olacak şekilde ayarlamanız menfaatiniz icabınadır.
Facebook uygulamaları:
Facebook’ta her önünüze gelen Facebook uygulamasını yüklemeyin. Facebook altında parolalarınız aynen MSN şifrelerinin akıbetine uğrayabilir. Facebook uygulamaları o kadar da güvenli olmayabilir.. Yani Facebook parolalarını ‘hack’layanlar mevcut. Facebook’ta genelde gerçek bilgiler verildiğinden durumun önemi daha da açık
Facebook’ta,Atatürk’e hakaret edildiği gerekçesiyle soruşturma başlatıldı. İnternet ortamında son yıllarda büyük ilgi çeken arkadaş paylaşım sitesi Facebook’ta, Kürdistan, terör örgütü PKK propagandası ve Atatürk düşmanlığı yapıldığı, hakaret edildiği yolunda, bir grup üniversite öğrencisinin suç duyurusu üzerine, Bodrum Savcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.
Facebook’ta yaklaşık bir hafta önce kurulan ve 600 üyeye ulaşan bir grubun, Kürdistan ve terör örgütü PKK propagandası yaptığı, Atatürk ve Cumhuriyete hakaretler ettiğini gören Akdeniz Üniversitesi öğrencileri, tatil için geldikleri Bodrum’da harekete geçti. Hazırladıkları dilekçeyi Bodrum Cumhuriyet Savcılığı’na veren Akdeniz Üniversitesi Serik Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinden 22 yaşındaki Selin Gül şunları söyledi: “Arkadaşlarımızla Facebook’ta tespit ettiğimiz yaklaşık 600 kişilik grubun yer aldığı sitede Kürdistan, PKK propagandası ve Atatürk düşmanlığı yapıldığı, hakaretler edildiğini gördük. ‘Facebook sitesi dünyanın en büyük liderine, Atatürk’e yapılan bu saygısızlığı affetmez. Yöneticileri tedbir alır, siteyi kapatır’ diye düşündük. Ancak tedbir alınmadığı gibi hakaretler ve gruba üye olanlar gittikçe arttı. Bu nedenle savcılığa ve jandarmaya suç duyurusunda bulunduk. Facebook bu siteyi kapatmazsa üyeliklerimizi iptal ettirip herkese de bu yönde bilgi vereceğiz. Facebook’u bu davranışı nedeniyle protesto ediyoruz.”
Üniversite öğrencilerinin suç duyurusu üzerine de Bodrum Savcılığı tarafından soruşturma başlatıldığı belirtildi.
Facebook’ta İtalya’dan yayın yaptığı belirtilen sitede PKK bayrakları ve teröristlerin fotoğrafları ile birlikte Türklere ve Atatürk’e hakaret içeren sözlerin yer aldığı görüldü.
Uzun zamandır oyunseverler tarafından merakla beklenen ve World of Warcraft benzeri bir MMOPRG oyunu olan Guild Wars 2, henüz kullanıcılara sunulmamış olsa da, oyuna ait bazı konsept çizim ve görüntüler gün yüzüne çıktı.
Dünyanın en popüler sosyal ağ platformu olan Facebook’ta kendisine açılan özel bir sayfayla ziyaretçileriyle buluşan Guild Wars 2’nin yeni resimleri de aynı şekilde bu sayfada yer aldı.
Facebok hakkında herşey Facebook büyük fakat ne kadar büyük? İşte bir internet sitesinin gelebileceği en son nokta..
Facebook’un kaç sunucusu var? Facebook bu soruya 2008 yılından beri 10.000’den fazla cevabını veriyor! Ama tabi bu değişti…
Facebook açıkladığı rakamı uzun süredir değiştirmedi. Bununla birlikte kullanıcı sayısı 300 milyonu çoktan aştı. Facebook’un da yükü katlandı, sunucu sayısının hala 10.000 olması imkansız.
Güncel rakam nihayet Facebook teknoloji başkan yardımcısı Jeff Rothschild tarafından açıklandı: Facebook’un hali hazırda 30.000 sunucusu var. Facebook sunucu kapasitesini her gün arttırıyor. Bu rakam Facebook’un 18 ayda 20.000 sunucu eklediğini gösteriyor. Bu da Mayıs 2008’de alınan 100 milyon dolarlık krediyi açıklıyor. Ayrıca Facebook her yıl veri merkezlerine 20 milyon dolar harcıyor.
Facebook’ta kaç fotoğraf var?
Facebook’taki sunucu sayısı haricinde detaylar da ortaya çıktı. Şu an için 80 milyardan fazla fotoğraf depolanıyor. Aslında “sadece” 20 milyar fotoğraf var ama bunlar 4 farklı boyutta depolanıyor. Facebook saniyede 600.000 fotoğraf gösteriyor.
Bununla da kalmıyor, Facebook’ta kaydedilen log bilgileri günlük 25 Terabyte yer kaplıyor. Bu boyutta bir şirkette 230 mühendis çalışıyor. Mühendis başına 1 milyondan fazla kullanıcı düşüyor.
Internet şirketleri arasında sunucu sayısıyla en büyüklerden birisi olan Facebook’tan daha çok sunucusu olanlar da var. İnternet siteleri için hosting satan Rackspace, 1&1 Internet ve OVH’nin her birinde 50.000’den fazla sunucu var. CHIP Online
Facebookta en çok oynan oyunlardan biri brain buddies hile oyunudur. Son zamanlarda brain buddies ile ilgili hile programlarının ortada dolaştığı söyleniyor. Fakat bu hile program ve yöntemleri sahtedir. Bunlara itimat etmemelisiniz. Ayrıca bu hile programları ile sizin bilgisayarınızı hackleyebilirler. Bu nedenle brain buddies hile programı olmadan da oynamaya alışmalısınız. Ayrıca facebookta bir çok oyunun hile ve hack içerdiği söylensede bu oyunlarda her hangi bir hacking açığı bulunmamaktadır. Sizin en güvenli bu oynamanız hile içermeden oynamanızdır. Aksi takdirde bilgisayarınıza keylogger kurulabilir.
Facebook’un yeni güvenlik ve gizlilik ayarları beraberinde birçok tartışma getirdi. Artık herkes, herkesin arkadaş listesini görebiliyor. Arkadaşınız olmayan kimselerin, tüm arkadaş listenizi görmesini engellemenin yolu burada.
Facebook yetkilileri geçtiğimiz hafta içerisinde sitenin gizlilik ayarlarında değişiklikler yaptıklarını açıklamıştı. Yeni ayarlar sayesinde kullanıcıların, paylaştıkları bilgiler üzerinde daha fazla kontrolü olacağı ve herkesin görmesini istemedikleri şeylerİ gizleyebilecekleri belirtiliyordu. Böyle söylenmesine rağmen, yeni ayarlar birçok kişinin tepkisini çekti. Bu tepkilerin sebepleri arasında, kullanıcıların arkadaş listelerini gizleyememe de önemli bir yer ediniyordu.
Facebook’ta arkadaşınız olmayan bir kişi, sizin profilinize girdiğinde arkadaş listenizde kim var, kim yok görebiliyordu. Bu durum, başta Facebook’ta profili olan büyük şirket ve organizasyonlar olmak üzere birçok kullanıcının tepkisini çekti. Bunu gören Facebook yetkilileri geçtiğimiz günlerde bir açıklama yayınlayarak, arkadaş listelerinin gizlenebileceğini belirtti. Ancak bu açıklamada bunun nasıl yapılacağı tam olarak söylenmemişti. Gizlilik ayarlarında yer almayan bu özelliği nasıl kullanacağınızı sizlere anlatıyoruz.
Arkadaş listesini gizleme
1- Öncelikle üst kısımdaki “Profil” bölümüne tıklayın.
2- Daha sonra, bu sayfada yer alan “Arkadaşlar” yazan kısmın sağ tarafında bulunan küçük kalem simgesine tıklayın.
3- Buraya tıklayınca açılan bölümde arkadaş listenizle ilgili ayarlar yer alıyor. “Arkadaş listeni herkese göster” ibaresinin yanında bulunan işareti kaldırın. Böylece arkadaş listenizi, arkadaşınız olmnayan kimse göremeyecek.
Bunu yaptıktan sonra bile görünmesini istediğiniz arkadaşlarınız varsa, yine açılan bölümdeki kutucuğa adını yazarak bu özelliği kullanabilirsiniz. kaynak:shiftdelete
Milyonlarca insanın üye olduğu Facebook’ta yeni tehlike ise üye olunan gruplardaki isim değişiklikleri…
350 milyonun üzerinde kayıtlı kullanıcısı bulunan sosyal ağ platformu Facebook, şimdi de gruplardaki isim değişikliği nedeniyle kullanıcıları sıkıntıya sokuyor. Başka bir isim altında gruba dahil olan kullanıcılar, grup adının değiştirilmesiyle birlikte bambaşka bir gruba dahil olabiliyor.
Hürriyet’ten Selim Öztürk’ün haberine göre Facebook’ta kurulan gruplar binlerce kişiyi tek çatı altında toplamayı başarırken, Facebook’ta hemen her konuda açılan bir gruba rastlayabilmek mümkün. Ancak kullanıcıların canını sıkan nokta grup adında sonradan değişiklik yapılabilmesı ve kullanıcıların hiç istemediği bir gruba farkında olmadan dahil olması.
Örneğin “Dünyada barış istiyoruz” şeklinde açılan bir grup adına üye olan kullanıcılar, daha sonra gruplarına bakma gereği duymadığından grubu kuran kişi ya da kişiler grup üzerinde diledikleri değişikliği yapabiliyor ve buna isim değişikliği de dahil. Daha sonra “Dünyada barış istiyoruz” grubuna giren kullanıcıyı bir arkadaşı uyarıyor: “Senin PKK’yı destekleyen bir grupta ne işin var?”. Kullanıcı ise şaşkın bir şekilde gruplarını kontrol ediyor ve hakikaten de böyle bir isme sahip gruba dahil olduğunu görüyor. Söz konusu kullanıcı böyle bir gruba girmediğine emin ve bu gruba nasıl dahil olduğunu çözmeye çalışıyor.
Bu durumda akla ilk gelen şey ise hacker’ların söz konusu kullanıcının hesabını ele geçirmesi ve bu gruba hacker’ın üye olması. Ancak son günlerde artan bu olayların kaynağı maalesef bir hacker değil. Aksine, kullanıcılar bu gruplara bilinçli bir şekilde giriyor ve grup adı değişikliğine kurban gidiyor. Önceleri binleri çekecek şekilde grup adıyla ortaya çıkan bazı kişiler, ardından grup adını değiştirerek üyesi olan binlerce kişiyi de bu yeni isim altında toplamış oluyor. Kullanıcılar genel olarak üye oldukları gruplara tekrar göz atmadığından bu grupta kalmayı sürdürüyor.
YAHUDİ TARAFTARI BİR GRUP BİRDEN HİTLERİ SEVMEYE BAŞLARSA…
Bunun bir örneği aylar önce yaşanmış ve FoxNews haber portalında ilgili haber yayınlanmıştı. Habere göre Facebook’ta “I heart Jews” yani “Yahudileri seviyorum” şeklinde açılan bir grup, daha sonra bu şekilde 100.000 üye çekmeyi başarmıştı. Ancak aradan bir süre geçtikten sonra grup adını “I heart Jews” yerine “Hitler: Great Modern Man of History” (Hitler: Tarihin en modern insanı”) olarak değiştiren grup yöneticileri, olayın ortaya çıkmasıyla birlikte ufak çaplı bir krize neden olmuştu.
Bu nedenle üye olduğunuz grupları gözden geçirmenizde fayda var; zira normalde hiçbir şekilde dahil olmak istemediğiniz bir gruba farkında olmadan girmiş olabilirsiniz.
GRUP İSMİ BİR YILDIR FACEBOOK DENETİMİNDEN UZAK
Facebook’ta kurulan bir grup adının değiştirilmesi daha önce izne bağlıydı. Grup adını değiştirmek isteyen grup yöneticileri, bunun için Facebook’a e-posta göndermek durumundaydı. Ancak 2009 yılının Şubat ayında Facebook’un aldığı bir kararla artık kullanıcılar kendi başlarına da grup isimlerini değiştirebilme yetkisine sahip oldu. Facebook, bu yetkiyi grup yöneticilerine bırakarak sadece imla hataları gibi küçük sorunlar nedeniyle grup adını değiştirmek için Facebook’a başvuran kullanıcıların önüne geçmeye çalıştı. kaynak:haber3
facebookta belkide (yani benim görüşüm) en zevkli olanı VAMPİRE WARS…Her türlü oyunu oynadım (farm wile,pet scoteriy,çete savaşları,seri katil,ohmydollz,bloodies…gibi)ama bana göre en zevkli oyun bu….gelin hep beraber oyun hakkında bildiğimiz şifreleri ve hileleri paylaşalım
Farmville, Facebook’tan ayrılıyor Facebook’ta fırtınalar estiren Farmville oyununun dönemi bitiyor.
Yaklaşık 48 milyon kayıtlı kullanıcısı olduğu sanılan Facebook’un popüler çiftlik oyunu Farmville, Facebook’tan ayrılıyor.
Facebook’un anlaşmalı olduğu en büyük şirketlerden biri olan Zynga’dan yapılan açıklamaya göre Farmville başta olmak üzere FishVille ve Mafia Wars gibi popüler Facebook oyunları artık Facebook’ta yer almayacak ve Zynga yoluna yalnız devam edecek.
Zynga’nın bu kararı almasında Facebook’un Farmville ve diğer oyunlar için getirdiği bazı sınırlamaların etkili olduğu sanılırken, Zynga’nın ne zaman Facebook’u tamamen bırakacağı henüz netlik kazanmadı.
Facebook’un orijinal ana sayfası ve Al Pacino Facebook 2007 yılında büyük bir tasarım değişikliğine gitmeden önce, orijinal anasayfada bir adamın yüzü hemen dikkat çekiyordu. Facebook adamı (Facebook Guy) olarak ünlenen bu gizemli adamın kim olduğu yıllarca gizemini korudu. David Kirkpatrick, The Facebook Effect isimli kitabında, bu resmin, manipüle edilmiş bir Al Pacino resmi olduğunu ilk kez açıkladı. Resim, Mack Zuckerberg’in bir okul arkadaşı tarafından hazırlanmıştı.
Facebook’un iptal edilen özelliği Facebook’un ilk zamanlardaki özelliklerinden biri de dosya paylaşımıydı. Arkadaşlar arasında dosya paylaşmak için Wirehog isimli bir dosya paylaşım servisine sahip olan site, bu özelliği, 2006 yılında, telif kaygıları nedeniyle iptal etti. Oysa Wirehog, 2004 yılında hayata geçirilirken, kalıcı bir özellik olması planlanmıştı.
Facebook’a giren ilk dev şirketler Facebook ilk olarak okul arkadaşlarını birbirine bağlamak için kurulsa da, daha sonra dev şirketler için de bir iletişim platformuna dönüştü. Facebook’u kullanan ilk devler arasında Apple ve Microsoft yer alıyordu. EA, Amazon, Pepsi, PricewaterhouseCoopers gibi devler de, Apple ve Microsoft’u takip etti.
Poke kelimesinin anlamı Her ne kadar ülkemizde “Dürtme” olarak çevrilse de, Facebook’un “Poke” seçeneği yıllardır gizemini koruyor. Bu düğmenin ne işe yaradığı biliniyor ama Poke kelimesinin tam olarak ne anlama geldiğini bilen yok, çünkü Facebook, sorulan yüzlerce soruya rağmen bu konuda açıklama yapmıyor. Hatta Zuckerberg, yaptığı bir açıklamada “Eğlenceli olduğu için bu seçeneği koyduk, kullanmanıza bakın ama Poke kelimesinin tam anlamı hakkında bizden bir açıklama alamayacaksınız” demişti.
Facebook’ta ortalama arkadaş sayısı Sizin Facebook’ta kaç arkadaşınız olduğunu bilmiyoruz ama tüm kullanıcıların ortalaması, kişi başına 135 arkadaşa denk geliyor. Bunun yanında, sadece bir ayda Facebook’ta geçirilen toplam sürenin yaklaşık 500 milyar dakika olduğu tahmin ediliyor.
Yemekte ne var?
Facebook çalışanları, her gün 3 öğün yemek ve içecek hakkına sahip. Çalışanlar, günün menüsünde ne olduğunu öğrenmek için yerlerinden kalkmadan, hatta profillerinden çıkmadan öğrenebiliyor; çünkü bunun için bir uygulama var. Lunchtime isimli bu küçük Facebook uygulaması, profil sayfasında yeni bir sekme açıyor ve menüyü ekrana getiriyor.
Zuckerberg’in mezuniyet yalanı Marc Zuckerberg, kendi profilinde Harvard mezunu olduğunu yazmış. Ama Zuckerberg, mezun olamadan üniversiteyi terk etmiş ve Facebook üzerinde yoğunlaşmış. Kendisine bu konuda sorulan bir soruya ise şu şekilde yanıt veriyor: “Okulu yarım bırakanlar için bir seçeneğimiz yok; bu yüzden öyle yazdım.”
Facede kalp nasıl yapılır- facebookta kalp nasıl yapılır ?
Facebookta sürekli gördüğümüz kalp nasıl yapılır merak edenlerimiz vardır kesinlikle buyrun facebookta kalp yapalım birlikte ! buradaki kalp işaretini seçerek kopyalayıp yapıştırabilirseniz. ♥ ♥ ♥
klavyemizde bulunan Alt yazılı tuşa basılı tutup 3 tuşunada basarsanız kalp oluşturabilirsiniz.
Facebook’ta herhangi bir kişinin Beni görmesini istemiyorum Facebookta Birisini Engellemek istiyorum Facebook Durumunu Çevrimdışı Yapma
Facebook’ta çevrimdışı görünmek için, aşağıdaki sohbete tıklayın ve Seçenekler den Çevrimdışı Ol‘a tıklayın. Çevrimdışı Olamıyorum
Eğer çevrımdışı ol tuşuna bastığınızda herhangi bir şey olmuyor ve hala çevrim içi iseniz, facebook serverlarında geçici bir sıkıntıdan dolayı olamıyorsunuz demektir, sizinle ilgili bir sıkıntı değil genel bir sıkıntıdır yani.
Çevrimdışı olanları görme;
Facebookta çevrim dışı olanları görmek gibi bir seçenek yoktur. Çevrimdışı Girme;
Eğer son girişinizde sohbette çevrimdışı iseniz, tekrar girişinizde çevrimdışı girersiniz. Fakat son girşinizde çevrimiçi bırakmışsanız, facebook’a girerken çevrimdışı şeklinde girmeniz mümkün değildir, girdikten hemen sonra çevrimdışını seçerek çevrimdışı olabilirsiniz,
Facebookta bir Kişiyi Engelleme
Sağ üstteki “Ayarlar” a oradan “Gizlilik Ayarları” ına tıklayınız. Karşınıza gelen sayfada Sol alta inin Orada “Birilerini Engelle” yazan yerin altında “Kişi” yazan yerin altındaki kutucuğa engellemek istediğiniz kişinin Ad Soyad ını giriniz ve “Engelle” ye basın. Gelen ekranda Engellemek istediğiniz kişinin sağ yanında “Kişiyi Engelle” gibi birşey olmalı tıklayın. Böylece o kişiyi Engellemiş olursunuz.
Facebookta Grup Nasıl Kurulur Facebookta Grup Silme Facebookta Ağ Değiştirme
Facebook’a giriş yaptıktan sonra “Uygulamalar” a basın. Oradan “Gruplar” a tıklayın. Gelen Menüde “Yeni Grup Kur” a tıklayın. Burada (required) yani (zorunlu) yazan bölümleri doldurmanız önemli; Grup Adı Ağ Açıklama Grup Türü Yukarıdaki bölümleri kuracağınız grubun türüne göre ayarlayın. Gösterilen alanları doldurduktan sonra “Grup Kur” a tıklayın. Karşımıza bir resim eklememiz gerektiğini söyleyen yer gelecek. Eğer ekleyecekseniz, Bilgisayarınızdan grubunuza uygun fotoyu seçip hemen alttaki kutucuğu işaretleyip “Fotoğrafı Yükle” ye basın. Resim eklendikten sonra “Kaydet ve Devam Et” ye tıklayın. Şimdi karşımızda bu olayı sizin Story ekranınızda yayınlayalım mı diye bir ekran gelecek burada “Yayınla” derseniz yayınlar, “Hayır, Teşekkürler” derseniz yayınlamaz. Seçiminizi yapıp ikisinden birine tıklayın. Böylece Grubunuz kuruldu. Son ekranda arkadaşlarınızdan hangilerine davetiye göndermek istediğinizi soruyor. Bu işlemi yapmadan sağ taraftaki “Geri dön (Grup Isminiz)” olan yere tıklayıp Grubunuza gidebilirsiniz.
Network (Ağ) Değiştirme: Kurduğunuz Grubun içindeyken sağ tarafta bulunan “Grubu Düzenle” ye tıklayın. Bu Alanda Ağ ayarınızı istediğiniz gibi değiştirip “Değişiklikleri Kaydet” e tıklayın.
Grup Silme: Bir Grubu silmek anladığıma göre Eğer Gruptaki tek üye sizseniz gerçekleşebiliyor. Bunun içinde sanki Gruptan ayrılıyormuş gibi “Gruptan Ayrıl” a tıklayıp yapılıyor.