Posts Tagged ‘Fatma Şahin’

Şahin: Büyük sorun var demektir

Cumartesi, Haziran 30th, 2012

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, ”Medya, internet, bilgi çağı insanı mutlu etmek zorundadır. Eğer bu kadar imkana rağmen insanlar mutsuzlaşıyorsa burada büyük sorun var demektir. Hep beraber mutlu olmayı öğrenmek durumdayız” dedi.

Şahin, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nca (RTÜK) düzenlenen Medya Okuryazarlığı Çalıştayı’ndaki konuşmasında, bilginin güç ve iktidar olduğunu, tarihin insanlara gösterdiğini söyledi.

Bugün daha da zorlaşan, karmaşıklaşan dünyada güçlü olmanın yolunun, bilgi ve teknolojiyi kullanmaktan geçtiğini vurgulayan Şahin, Türkiye’nin bu yeni dünya düzeninde yerini alabilmesi için çalıştaydan çıkacak sonucun çok önemli olduğunu belirtti.

Bilgi ve teknoloji çağında bir tuşla dünyanın yakalandığını, dünyaya açılan bir pencerenin yönetildiğini ifade eden Şahin, ”Ama uzakları yakın ederken, kendi evinizdeki yakını uzak ediyorsunuz. Öyle bir karmaşık düzenle mücadele ediyorsunuz ki odalar arası mesajlaşarak iletişime geçtiğiniz bir aile ortamını yaşamak zorunda kalıyorsunuz” dedi.

İletişimin azaldığı yerde yeni sorun alanlarıyla karşılaşıldığını dile getiren Şahin, Türk aile yapısına yönelik geçen yıl yaptıkları araştırmada, çağdan dolayı yaşanan sorunların, boşanma nedenlerinden birisi olarak karşılarına çıktığını söyledi.

-”Algısını gözlemle oluşturan bir toplumuz”-

Türk toplumunun okumadığına, yaptırdıkları ihtiyaç analizi listesinde kitabın 235. sırada yer aldığına işaret eden Şahin, düzenli okuma oranının modern dünyada, Japonya, Avrupa ve ABD’de yüzde 20, Türkiye’de ise on binde bir olduğunu belirtti. Şahin, ”Bu öyle açık bir makas ki iddiamız varsa, bu çağı yöneteceksek, lider ülke olacaksak bu makası mutlaka kapatmamız gerekmiyor mu” diye konuştu.

Türkiye’de televizyon izleme oranlarının günde 7 saate kadar çıktığını, günde ortalama 3-5 saat arasında televizyon seyredildiğini ifade eden Şahin, ülkenin, internet kullanma saatinde ise İngiltere ve Hollanda ile yarıştığını bildirdi.

Şahin, ”Kitap okumayan, spor yapmayan, sürekli ekranda televizyon seyreden, gözlemle algısını oluşturan bir toplumla karşı karşıyayız. Bizim toplumumuz bu. Peki ne yapmamız gerekiyor? Bunu pozitife dönüştürmemiz çok önemli. Böyle bir sorun var, teknolojiyi kullanmayalım, bilgi çağına direnelim diye bir şey olabilir mi? İlkel toplumların bakış açısıdır bu. Asıl gereken bilinçli tüketici olmak” dedi.

Bu konunun toplumsal seferberlik gerektirdiğini belirten Şahin, ”Bizim görevimiz sürekli mazeret üretmek, bardağın boş tarafına bakmak, birbirimizin pozitif enerjisini almak değil. Bütün sınırların kalktığı dünyada büyük bir fırsat var. Bu imkanı, hem kendimizi yetiştirmek hem toplumumuzun gelişimi için kullanmak hem de devletimizin e-devlet sisteminde daha güçlü, daha kurumsal, kişiden bağımsız şekilde yapılanmasını sağlamalıyız” diye konuştu.

İnsanın, sosyal hayatta gerçek yerini bulması gerektiğini vurgulayan Şahin, ”Medya, internet, bilgi çağı insanı mutlu etmek zorundadır. Eğer bu kadar imkana rağmen insanlar mutsuzlaşıyorsa burada büyük sorun var demektir. Hep beraber mutlu olmayı öğrenmek durumdayız” dedi.

-”Medya okuryazarlığı dersinde hedeflerimize varmaktan uzağız”-

RTÜK Başkanı Davut Dursun da artık bir ”medya çağı”nda yaşanıldığını, medyanın olumlu taraflarının yanında olumsuz yanlarının da bulunduğunu söyledi.

Medyanın olumsuzluklarıyla mücadele etmek, bu konuda toplumu bilinçlendirmek için hayata geçirilen en önemli projelerden birinin ”Medya Okuryazarlığı” olduğunu dile getiren Dursun, bunun bir parçasını da medya okuryazarlığı dersinin oluşturduğunu ifade etti.

Dursun, 2007-2008 öğretim yılında seçmeli ders olan medya okuryazarlığını 5 yılda 3 milyon öğrencinin aldığını belirtti. Medya okuryazarlığı dersi kamuoyu araştırmasının sonuçlarının, planladıkları hedeften uzak olduklarını ortaya koyduğunu söyleyen Dursun, bu konuyu yeniden düşünmek, değerlendirmek, tartışmak amacıyla çalıştayı düzenlediklerini kaydetti.