Şike davasında nokta, soruşturmanın bir yıl önce başladığı ‘3 Temmuz’un arifesinde konulacak ve Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ’ın serbest kalıp kalmayacağı ortaya çıkacak.
Çağlayan Adliyesi’ndeki özel yetkili 16. Ağır Ceza Mahkemesi ’nde görülen şike davası bugün saat 09.00’da başlayacak. 23. ve son duruşmada sanıklara son sözleri sorulacak ve ardından karar açıklanacak. Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, 14 Şubat Sevgililer Günü’nde başlayan ilk duruşmayı “Bugün Sevgililer Günü. Herkesin gününü kutluyorum. Umarım herkes sevdiğine en kısa zamanda kavuşur” diyerek kapatmıştı. Ekinci, bugün insanları birbirine kavuşturacak mı, hep birlikte göreceğiz. Karar duruşmasında daha önce de yazdığımız gibi genel beklenti hükümle birlikte tahliye. Bunun manası başta Yıldırım olmak üzere bazı sanıklara bir ceza verilecek ama hem yattıkları süre hem de Yargıtay süreci göz önüne alınarak kişiler tahliye edilecek. Beraat isteseler de Fenerbahçe avukatları da kararın ‘hükümle tahliye’ yönünde olacağını düşünüyor ki Yıldırım’ın avukatlarından Yasemin Merçil, cuma günü “Nasıl bir karar bekliyorsunuz” diye yönelttiğimiz soruya “Hükümle tahliye” dedi. Peki neden beraat değil de hükümle tahliye? Bir yıl tutuklu yargılanan bir sanığa ‘pardon’ denilerek beraat verilmesi yargı sistemimizde pek rastlanır bir durum değil.
Başkanlığı ne olur?
Hâkim Mehmet Ekinci, cuma günü bir karar alıp tahliye taleplerini reddetseydi ama bugün de tahliye verseydi “Peki iki gün daha niye içeride tuttunuz” sorularına muhatap olacaktı. Ayrıca tahliyelere ‘ret’ kararı bugün verilecek nihai kararın da ilanı olacaktı. Zira iki günde bir şey değişmeyeceğine göre sanıkların serbest kalmaları da beklenemezdi. Fenerbahçeli avukatlar da hâkimin bu tavrını kendileri açısından olumlu buldu. Yıldırım’a örgütten ceza çıkması beklenmezken beraat ise en zayıf ihtimal. Yıldırım’ın şike ve teşvikten ve de alt sınırdan ceza alması halinde Yargıtay’ın da onay vermesi halinde yaklaşık 1 yıl daha, süreç tamamlandıktan sonra, yatacak. Örgütten de ceza verilirse süre 3 yıla çıkabilecek. Hükümle tahliye çıkarsa gerekçeli karardan sonra dosya Yargıtay’a taşınacak. Ekinci gibi Yargıtay da hızlı davranırsa, kesin hüküm en iyi ihtimalle bile gelecek yıl bu günleri bulabilir. Yargıtay cezayı onarsa Yıldırım’ın başkanlığı da düşecek.
Savcı 14 yıl istemişti
Aziz Yıldırım hakkında davanın savcısı Ufuk Ermertcan, verdiği mütalaada 6 maçta şike, 3 maçta teşvik primi vermek ile haksız ekonomik çıkar sağlamak amaçlı örgüt kurmak suçlamasıyla toplam 13 yıl 10 ay hapis cezası istemişti. Savcı, İlhan Ekşioğlu hakkında örgüt üyeliğinin yanı sıra 5 maçta şike ve 4 maçta teşvik ve Şekip Mosturoğlu hakkında da örgüt üyeliği, 1 maçta şike, 1 maçta teşvik, 1 maçta şikeye teşebbüsten ceza istemişti.
Savcı, davanın bir numaralı sanığı Olgun Peker hakkında silahlı suç örgütü kurmaktan ceza isterken, Trabzonspor Başkanı Sadri Şener için 1 maçta teşvik teşebbüsünden ötürü, eski Beşiktaş Asbaşkanı Serdal Adalı ve Beşiktaş ’ın eski hocası Tayfur Havutçu hakkında da bir maçta şikeden ceza verilmesini talep etmişti.