Sendikadan yapılan yazılı açıklamada, çalışanların mesai saatinde dışarı çıkamadıklarından, işyerine noter çağırarak Tarım-İş’ten istifa etmeye başladıkları öne sürüldü.
İstifalar sonrası, Tarım-İş yönetiminin, bakanlık merkez yerleşkesinde ”terör estirerek, işçilerin istifasını kaba kuvvetle” önlemeye çalıştığı ileri sürülen açıklamada, ”Bu zorbalığa Türk-İş yönetimi de ortak olmuş ve işçinin hür iradesiyle Tarım-İş’ten istifasını zorla engellemeyi, ‘protesto gösterisi’ kılıfına sokmaya çalışmıştır” denildi.
Türk-İş’in, işyerine noter getirerek, işçilerin ”Bürokrat eliyle, Öz-Tarım-İş Sendikasına zorla üye yapıldığını” ileri sürdüğü belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
”Bir kere, Hak-İş’e bağlı ‘Öz-Tarım-İş’ adında bir sendika bulunmamaktadır. Üyelerine o denli yabancılaşmış örgütlerin, işçinin gitmek istediği sendikanın adını bile bilmemesi doğaldır. Eğer işçinin Türk-İş’i terk etmesinde en küçük bir bürokrat dahi olsaydı, Tarım-İş ve onun militanları, bakanlığın yemekhanesi önünde barikat kurup, işçilerin istifasını engellemeye kalkışamazdı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, merkez ve taşra teşkilatı ile TİGEM işletmelerinde çalışan tarım emekçileri, kendilerini 50 yıldır oyalayan Türk-İş’e bağlı Tarım-İş sendikasını hızla terk etmektedir. Bu tür zorbalıklar işçiyi durduramadığı gibi, tam tersine azmini bilemiştir.”