Posts Tagged ‘kişisel’

Avni Arbaş Kimdir Kısaca

Cuma, Haziran 22nd, 2012

Avni Arbaş Kimdir

Avni Arbaş Kimdir Kısaca Hayatı

Avni Arbaş, ressamdır İstanbul 1919 da doğmuştur. Güzel Sanatlar Akademisi Leopold Levy Atölyesi’nde öğrenim gördüğü sırada Yeniler Grubu’na katıldı. Okul bitiminde aldığı bursla 1946′da Paris’e gitti. Uzun yıllar Paris’te yaşadı Paris Okulu olarak anılan topluluk içinde değerlendirildi.

Avni Arbaş Soyut resmi dekoratif planda kabul etti, konularını doğadan alarak peyzaj, natürmort ve portre üzerine çalıştı. Boyayı, açık/koyu düzeninde özlü anlatımıyla kullanması sağlam üslubunu belirler. Fransa’nın çeşitli kentlerinde kişisel sergiler açtı. Almanya, İtalya ve İsviçre’deki toplu sergilere katıldı.

Avni Arbaş New York Nicol Galerisi’nde açtığı kişisel serginin başarısı nedeniyle, galeriyle özel anlaşma yaptı. Galeri, tüm eserlerinin alıcısı ve çeşitli ülkelerde açacağı sergilerin düzenleyicisi oldu. Avni Arbaş Uzun süre sonra Türkiye’ye döndü, deneyimleri ve sanatsal birikimiyle yarattığı eserlerini ülkesinde de sergilemektedir.

Facebook hakkında

Cuma, Haziran 22nd, 2012

Facebook denen bu sitede Politik görüs veya hissiyatlarinizi paylasmayiniz. Paylasacaksaniz muhakkak sanal (uydurma) bir hesap açiniz. Yazilarinizi postaladiktan sonra ADSL yi kapatıp bir süre bekledikden sonra ve yeniden baslatıp (Yeni bir IP aldukdan sonra) gerçek hesabınızdan giriş yapınız.(Tabii illede Facebook üyesi olucam diyorsanız!) Bu sitede veri tabanına sahip kisi sizin hemen her türlü eğilimlerinizi, arkadas akraba baglantilarinizi, resim ve videolarinizi, neye kizip neye kizmadiginizi, okulunuzu, şakalarinizi, size takılan lakapları… v.b. gibi daha bir çok şeyi elde etmis oluyor (Tabi bu zaman içerisinde sizin ve arkadaşlarınızın arasında geçen site üstünden yapılan haberleşme trafiğinizle ve neyi ne kadar paylastiginiz ile orantili).

Ülkemizin malum durumu nedeniyle bu tür konularda hassas olmanizi, Ülke ve Kisisel güvenliginiz (siz ve arkadas, akraba çevreniz) için buna azami dikkat etmenizi rica ediyorum.

Güvenlik olarak Ülkemiz sınırları içinde olmayan bir server ( internet sunucusu )’da ve yabancı bir şirket tarafından hizmet verildiği bilinciyle ; Facebook da 2 ayrı hesap açmanızı birinin sanal kişilik ve kişisel bilgi belge olmayan diğerinin ise kendi isim ve istediğiniz ölçüde bilgi ile donatılmış hesaplar olmasına dikkat ediniz.(Burda IP nizin değişmiş olması gerekliliğini unutmayınız) Kısaca facebook gerçek kişisel bilgiler ile girilecek pek güvenli bir site değildir.

Kişisel Kredi Kartı olan kişilerin zaten ABD merkezli uluslar arası veri bankası nedeniyle hesap hareketliliğiniz, bütçeniz, ev iş adresiniz v.b gibi bilgiler Veribankasında bulunmaktadır. Bu profilinizde yapmış olduğunuz detaylı bilgi girişi, (Arkadaş, Dost çevre, etnik köken, din, politik inançlarınız v.b gibi) bilgiler pekiştirildiğinde mükemel gönüllü bir “kisisel” istihbarati ABD ve bagli Hükümet yada gizli servislere vermis olursunuz. Bu komplo degil ; çünkü ABD, KANADA, INGILTERE v.b gibi ülkeler ulusal güvenlik yada bolgesel operasyonlar geregi bu bilgileri adi gecen merkez yada kuruluşlardan , ülkelerinde/etki alanlarında hizmet veren vebsitelerinden alabilmektedir. Ve bu ülkelerin Türkiye Cumhuriyetini ve Vatandaşlarını nezaman ve ne koşulda düşman ilan edeceği, yada bu bilgi ve belgeleri bölücü yada yardakçıları ile paylaşmayacakları nın garantisi yoktur. 911 den sonra ABD yönetimi 50 Milyar Dolar dan fazla bir bütçeyi Dünyayı dinleme, izleme ve yeni anti terör çalışmaları ve soğuk savaşlarda kullanmak üzere senato onayı ile elinde bulundurmaktadir. Bu hazir altyapı ve teknolojiyi yeri geldiğinde, olası bir çıkar çatışması/çatışma v.b gibi bize karşı yürütebileceği operasyonlarda da kullanacağı açıktır.

Yonja, Hi5 v.b gibi sitelerde de aynı önlemleri almanızı şiddetle tavsiye ederiz. Ayrica Yesil Kart (Green Card) uygulaması da pek farkli degildir. Yesil Kartda da Kültür sömürüsü sonucu gelisen : daha iyi bir hayat seviyesi balonu, yada Türkiye ye olan sevgisizlik, çevresel olumsuzluk, politik anlayisi v.b gibi nedenlerle bir baska Ülkenin kapisina gidip Göçmenlik basvurusu yapan vede büyük bir çogunlugu, bu hakki kazanamayan ; “zayif halka” olarak ABD göçmen bürosu veri bankasinda detayli bilgileri ile birlikte arsivlenmekte / fislenmektedirler.

2006’da kurulan sosyalleşme ağı Facebook, bugünlerde Türkiye’de de oldukça popüler. Evde, işyerinde, okulda çok sayıda insan önemli bir zamanını Facebook’ta profil güncelleyerek, sağa sola pençe atarak geçiriyor. Ancak bazı noktalara dikkat edilmezse Facebook ileride canınızı sıkabilir.
Şunu unutmayın, patron için Facebook’tan daha mükemmel bir radar olamaz. Dünyada Facebook’taki eylemleri yüzünden işinden olan insanlar var; birçok işyeri, okul ve kuruluşsa öğrencilerinin, çalışanlarının veya üyelerinin Facebook’a girmesini yasakladı.
Facebook üyesi binlerce kişi de ”privacy-gizlilik” seçeneğini topyekün göz ardı ettikleri için sıkıntılı anlar yaşadı, başlarını belaya bile soktu… İş aramak gibi profesyonel amaçlarla da kullanılan Facebook, saf anlamda sosyalleşmeyi sağlayan son yılların en önemli internet araçlarından biri. Ancak Facebook kullanmaya yeni başlayanların, yabancıların kendilerine ait bilgileri ne ölçüde görebileceklerini tayin eden gizlilik ayarlarına önemsemeden bodoslama dalması rahatsız edici sonuçlara neden oluyor.

İlişki düzeyini belirleyin:
Bir kişiyi tanıyıp tanımadığınızı tayin eden 3 pozisyon var. Facebook’a girdiğinizde size göre herkes yabancıdır; ”network” yani ağ, bir bölge, yer, okul veya şirket sakinlerinin oluşturduğu gruptur. Arkadaşlarınızsa karşılıklı olarak birbirinizi tanıdığınızı onayladığınız kişilerdir. Facebook’ta profilinize arkadaşlarınız gibi erişebilecek ”o benim ‘arkadaşımın arkadaşı ama arkadaşım değil” seçeneği yok.

Gizlilik ayarlarını değiştirin:
”Privacy” birçoğunun Facebook kariyerine başladığında umursamadığı bir seçenektir. Ancak başlangıç ayarlarına göre ağınızda (network) olan herkes, size ait olan her şeyi görebilir. Türkiye’den yola çıkalım; Türk kullanıcıların büyük çoğunluğunun ”kafadan” Türkiye ağına üye olduğunu düşünürsek, bu ağdaki herkes, size ait olanları arkadaşlarınız kadar görebilir. Bir ağın mensubu değilseniz, bilgilerinizi sadece arkadaşlarınız görebilir. Ama ben mesela Türkiye ağına üyeyim, o halde yapmam gereken Privacy başlığı altındaki Profile’e girip, çıkan ekranda ”profile: only my friends-yalnızca arkadaşlarım” şıkkını seçmektir. Bu ekrandan e-posta adresinizi yalnızca arkadaşlarınızın görebileceği şekilde düzenlemeniz hatta ”Profile” başlığı altındaki birçok maddeyi arkadaşlarınıza özel olacak şekilde ayarlamanız menfaatiniz icabınadır.

Facebook’da geçirdiğiniz zamanı kimse bilmesin:
”Privacy” başlığı altındaki ”Newsfeed and mini feed”e mutlaka uğrayın çünkü, bu seçeneğin başlangıç ayarları, sizin Facebook’ta yaptığınız her eylemi yayımlıyor. Bu kadar küresel olmaya, Facebook başında sabahladığınızı başkalarının bilmesine gerek yok. Bu sosyalleşme ortamının, yaptığınız her şeyi herkesin görebileceği seyir defteri diye tanımlanabilecek ”mini feed” adında bir özelliği var. Yani sizin mesai saatinizde Facebook’ta ne zaman, ne kadar zaman geçirdiğiniz tespit edilebilir. Şimdilik bizim buralarda tutatanak tutacak siber işyeri polisleri yok gibi, ancak yine de temkinli olmakta fayda var. Bu yüzden en azından işteyken önce ”privacy”, ardından ”news feed and mini feed”e girerek ”show times in my mini feed” seçeneğini iptal edip yaptığınız eylemlerin zamanının görünmesini engelleyin.

Arkadaşlarınız için gizlilik:
Başlangıç ayarlarında herkes arkadaşlarınızın listesini görebilir. Bu durum ”Poke, Message and Friend Request” ayarları kısmında ”Friends-arkadaşlar” seçeneğinden vazgeçerek ortadan kaldırılabilir.

Bir profesyonel, bir de kişisel profiliniz olsun:
Facebook arkadaşlarınızla şakalaşıp eğlenebileceğiniz bir ortam olduğu kadar, profesyonel/mesleki amaçlara da hizmet edebilir. Her ne kadar Facebook kurallarına aykırı olsa da iki profiliniz olsun, profesyonel profilde tam ad, mesleki durum, eğitim ve yalnızca sektörel bağlantılar olsun. Bu profil altında iş ve okul ağlarınıza takılın. Sulu değil profesyonel bir fotonuzu ekleyin ya da hiç eklemeyin. Kişisel ve özel profilinizdeyse isim, takma isim kullanabilrisiniz; soyadınaysa gerek yok ya da tek bir harfle ifade edin. Bu profille okul ve işyeri, meslek ağlarına bağlanmayın. Mesleki deneyiminizi paylaşmayın. İş e-posta adresinizi kullanmayın. Ve istediğiniz her şeyi yapın. Ancak iş ve özel arkadaşlarınızı birbirine karıştırmayın.

Herkesle arkadaş olmayın:
Şu kısacık Facebook kariyerimde en çok dikkatimi çeken şey, birçok insanın bir zombi açlığıyla arkadaş listelerini şişirme çabası oldu. Arkadaşlığa onay verdiğiniz kişilerin sizin arkadaşlarınızın bilgilerine erişebileceğini unutmayın.

Kimlik hırsızlığı:
Hakkınızdaki bilgileri kamulaştırmanın, kaba kimlik bilgilerinizin başkaları tarafından kullanılabilmesi riskini doğruyor ki bu bir başkasının ”sizin adınıza” başka bir sosyalleşme ortamında faaliyet göstermesi riskini doğuruyor.

Facebook gizlilik politikası:
Facebook ile yaptığınız anlaşma gereği, bu oluşum size ait bilgileri diğer şirketlerle paylaşabilir ya da satabilir, bunu unutmayın.

Paranoyakların dikkat etmesi gereken 5 nokta

Facebook’ta size yönelik 5 erişim seviyesi bulunuyor; arkadaş, sınırlı, ağ, yabancı veya bloke…

Gizlilik ayarları oldukça karmaşık; arkadaşlarınız dışında rahatsız edilmek istemiyorsanız hiçbir ağa üye olmayın.

Duvarlara yazmak yerine özel mesaj gönderin. En kibar ifadesiyle duvar yazıları ileride size karşı delil olarak kullanılabilir.

Geçirdiğiniz zamanı ve hatta olduğunuzu kimse bilmesin…

Görülebilir seyir defterinize (mini feed) ince ayar çekin.

Facebookda Geçirdiğiniz Zamanı Kimse Bilmesin

Cuma, Haziran 22nd, 2012

Facebook’da geçirdiğiniz zamanı kimse bilmesin:

‘Privacy’ başlığı altındaki ‘Newsfeed and mini feed’e mutlaka uğrayın çünkü, bu seçeneğin başlangıç ayarları, sizin Facebook’ta yaptığınız her eylemi yayımlıyor. Bu kadar küresel olmaya, Facebook başında sabahladığınızı başkalarının bilmesine gerek yok. Bu sosyalleşme ortamının, yaptığınız her şeyi herkesin görebileceği seyir defteri diye tanımlanabilecek ‘mini feed’ adında bir özelliği var. Yani sizin mesai saatinizde Facebook’ta ne zaman, ne kadar zaman geçirdiğiniz tespit edilebilir. Şimdilik bizim buralarda tutatanak tutacak siber işyeri polisleri yok gibi, ancak yine de temkinli olmakta fayda var. Bu yüzden en azından işteyken önce ‘privacy’, ardından ‘news feed and mini feed’e girerek ‘show times in my mini feed’ seçeneğini iptal edip yaptığınız eylemlerin zamanının görünmesini engelleyin.

Arkadaşlarınız için gizlilik:

Başlangıç ayarlarında herkes arkadaşlarınızın listesini görebilir. Bu durum ‘Poke, Message and Friend Request’ ayarları kısmında ‘Friends-arkadaşlar’ seçeneğinden vazgeçerek ortadan kaldırılabilir.

Bir profesyonel, bir de kişisel profiliniz olsun:

Facebook arkadaşlarınızla şakalaşıp eğlenebileceğiniz bir ortam olduğu kadar, profesyonel/mesleki amaçlara da hizmet edebilir. Her ne kadar Facebook kurallarına aykırı olsa da iki profiliniz olsun, profesyonel profilde tam ad, mesleki durum, eğitim ve yalnızca sektörel bağlantılar olsun. Bu profil altında iş ve okul ağlarınıza takılın. Sulu değil profesyonel bir fotonuzu ekleyin ya da hiç eklemeyin. Kişisel ve özel profilinizdeyse isim, takma isim kullanabilrisiniz; soyadınaysa gerek yok ya da tek bir harfle ifade edin. Bu profille okul ve işyeri, meslek ağlarına bağlanmayın. Mesleki deneyiminizi paylaşmayın. İş e-posta adresinizi kullanmayın. Ve istediğiniz her şeyi yapın. Ancak iş ve özel arkadaşlarınızı birbirine karıştırmayın.

Facebook’ta milyonlarca resim

Cuma, Haziran 22nd, 2012

Kullanıcıların hayatlarının neredeyse tamamını paylaştıkları sosyal ağ sitesi Facebook, sunucularında 10 milyondan fazla resim barındırıyor.

Kişisel gizlilik konusunda paranoyasını yenememiş insanoğlu, konu sosyal paylaşıma gelince ipin ucunu kaçırmış gibi görünüyor.
Haberin devamı

İnternet tarihinin bir çok dönüm noktasını işaretleyen Facebook, kullanıcılarının yüklediği 10 milyondan fazla kişisel fotoğrafla yeni bir dönüm noktasını daha işaretledi. Yüklenen her görüntü dosyasının 4 farklı ebadını saklayan Facebook sunucularında 40 milyondan fazla resim bulunuyor.

Her gün 2-3 terabayt kadar fotoğraf yüklenilen Facebook’da 1 petabayt kadar fotoğraf yer alıyor. Gün başına 15 milyar fotoğrafa erişilen sosyal ağ sitesinde saniyede 300,000 resim görüntüleniyor.

Facebook’ta yılın profili seçilmiş ?

Cuma, Haziran 22nd, 2012

merhaba ben barbi mehmet, 24 yaşında ergenliğini bir çırpıda atmış bir gencim, güzel bayanlardan hoşlanırım. sohbet etmeyi severim , hayata pembe gözlükler ardından baksamda homofobiğimdir, tanımadığım insanlar bana mesaj atınca şüphelenirim, kıllanırım.
sarışın,esmer,kumral her bayan türünü beğenirim bir bayanda aradığım kriterler nefes almasıdır.
eğitimime açık öğretim fakültesinde devam etmekteyim, kişisel gelişimimi ise yoga, fensui ve binimum uzak doğu kültürüyle pekiştirmeyi kendime borç bilmişimdir.
boyum 1.74 kilom ise 86dır. genetik olarak şanslı olduğumdanmı bilinmez, köseyim, vücudumda kıl çıkmadığı gibi, yüzümde de sakal çıkmıyor.. ama kendimle barışığım..
güzel bayanlarla seviyeli arkadaşlıklar için buradayım..

tamamen gerçekmiş..

Güvenli Facebook İçin ?

Cuma, Haziran 22nd, 2012

Bundan sadece 10 yıl önce birisi size gelecekte tüm kişisel bilgilerinizi internete vereceğinizi söylese bu kişiye ya gülerdiniz ya da terslerdiniz. Çünkü bu durum günlük hayatınızı etkileyecek kadar ciddi ve tabu bir olaydı.

Oysaki Facebook’un başlattığı sosyal ağ çılgınlığı sayesinde günümüz internet kullanıcıları kişisel bilgilerini sanal dünyaya taşımak için bir birleriyle yarışıyor.
Bugün bazı insanlar, sosyal ağlar üzerinde paylaştığı bilgilerin ve fotoğrafların sayısıyla bile övünebiliyor. Eğer bu bilgilerin, potansiyel sevgililere ve yeni arkadaşlara ulaştığını düşünüyorsanız rahat davranmakta haklısınız.
Ancak sanal dünyada, suçlular ve kötü niyetli insanlar da kol geziyor. Kötü niyetli insanlar en iyi ihtimalle profil fotoğrafınızı çalıp sizin adınıza birilerini dolandırabilir.
Cinayet ya da çocuk istismarı ise hatırı sayılacak sayıda tehdit oluşturuyor. Bu potansiyel tehditlere karşı hemen endişeye kapılmayın. Tıpkı günlük yaşamda olduğu gibi bazı basit önlemlerle art niyetli kişilerin saldırılarını engelleyebilirsiniz. Sizin için bu basit yöntemleri bir araya getirdik.

Liste özgürlüğünden faydalanın

Facebook, yüzlerce arkadaşı sahip kişilerin şikayeti üzerine geçtiğimiz yıllarda listeleme özelliğini daha da geliştirmişti. Kendinize yeni listeler oluşturup arkadaşlarınızı düzene sokabilirsiniz. Bunu yapmak için ekranın üst kısmında bulunan, hesap sekmesine gelin.
Buradan, arkadaşlarını düzenle kısmına tıklayın. Arkadaş listeniz geldiği zaman sol alt kısımda bulunan listeler kısmında tıklayın.
Karşınıza tüm arkadaşlarınızın profilleri gelecek buradan da kendinize ekranın üstünde bulunan yeni lise oluştur ekranına bakın. Ekrana gelen menüden ise yeni listenize bir ad verin. Biz örneğimizde yazarlar adını kullandık.

İnsanları listelere bölmekten çekinmeyin

Yeni oluşturduğunuz listeye insanları ekleyerek hem onlarla daha rahat iletişim kurabilirsiniz hem de önümüzdeki adımlarda anlatacağımız yöntemlerle güvenliğinizi korursunuz.
Profiliniz arkadaş listesine gelin buradan istediğiniz arkadaşınızın sağ tarafında bulunan listeye ekle adlı tuşa basın. Karşınıza mevcut listelerin adları çıkacak, buradan uygun gördüğünüz kişiyi istediğiniz yere aktarabilirsiniz.
Listelerinizi insanlar, kankalar gibi anlamsız isimlerle ayırmak yerine, iş yeri, güvenilenler, güvenilmeyenler gibi adlarla hazırlarsanız ileride daha rahat edersiniz.

Limitli profil seçeneğini kullanın

Arkadaşlarınızı bu listeye layık görmek belki onlara hakaret ediyor hissi verebilir. Ancak, gerçekten tanımadığınız insanlar sırf arkadaş listenizde diye tüm paylaşımlarınızı görmemeli.
Listenizde güvenmediğiniz insanları limited profile listesine kaydırın. Böylece onlar sizin hakkınızda çok özel bilgilere ulaşamayacaktır.

Gizlilik ayarlarını gözden geçirin

Facebook yakın zamanda yaptığı değişiklikle kullanıcılarına daha fazla güvenlik ve özel yaşam sunduğunu söylemişti. Ancak sitede bulunan duvar yazıları ve kişisel bilgi bölümleri sizin hakkınızda yeterince bilgi veriyor. Paylaştığınız durumlarınız ,fikirleriniz kısacası sadece güveneceğiniz kişilerin bilmesi gereken şeyler.
Bunlara sınırlama getirin, güvenlik ayarlarından biraz önce oluşturduğumuz güvenli profillerin buralara ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Bunu yapmak için, ekranın sağ üst kısmında bulunan hesap penceresine tıklayın buradan gizlilik ayarları seçeneğine gelin.
Karşınıza gelen ekranda profilinizi oluşturan bölümleri göreceksiniz. Bu bölümleri yanında tıklayın size seçeneklerden özelleştire tıklayın. Karşınıza gelen ekranda, sadece bunlar görebilsin kısmına izinli olan listelerin ismini yazın. Bu kişiler göremesin kısmına güvenmediğiniz listeleri ekleyin.

Uygulamalarınıza çeki düzen verin

Site yönetimi geçtiğimiz haftalarda aktif ettiği yeni özelliği sayesinde uygulamalar yardımıyla bilgilerinizi başka kuruluşlara yollayabilir. Bunu ise siz fark etmeden kabul ediyorsunuz.
Bu duruma dur demek için, yine hesap menüsüne tıklayın buradan ise uygulama ayarlarına gelin. Güvenmediğiniz uygulamaların yanındaki çarpı işaretine tıklayarak onları silin.

Fotoğraflarda Tag’lenmeye dur deyin

Siz kendinizi istediğiniz kadar gizleyin birileri sizi fotoğrafında tag’lerse bu link üzerinden resimlerinize ulaşılabilir. İnsanlara beni fotoğraflarda işaretlemeyin demek biraz kaba bir yöntem ancak bazı ayarları değiştirirseniz tag’leriniz görünmez hale gelir. Bunu yapabilmek için, hesap ayarlarınza gelin.
Burada, fotoğraflarım ve videolarım adlı bir bölüm bulunuyor. Buraya tıklayın karşınıza çıkan yerden ise ayarları özeleştiri işaretleyin. Buradan sadece ben özelliğini seçin. Artık sizden başka kimse tag’lenen fotoğraf ve videoları göremez.
kaynak

Myspace nedir?

Cuma, Haziran 22nd, 2012

Myspace sosyal iletişim ağı
Myspace hakkında bilgi

Myspace nedir?

MySpace sanal ortamda kullanıcı denetiminde iletişim ve arkadaşlıklar kurulabilen, kişisel profillerin, blogların, grupların, resimlerin, müzik ve videoların barındırılabileceği bir sosyal iletişim web sayfası’dır. Önceki karargâhı Beverly Hills’te iken 16 Mart 2007’de sahibi News Corporation’un bulunduğu New York’a taşınmıştır. Myspace özellikle henüz ünlü olmamış grup ve şarkıcıların yararına bu genç sanatçı adaylarına herhangi bir ücret vermeden şarkılarını siteye yükleyip büyük kitlelere sunma imkânı verir. Myspace yüklenen müzik eserlerinin telif hakkını yükleyen kişilerden alamaz, yani Myspace bir nevi bedava reklam sitesidir. Myspace’e fotoğraf ve kişisel bilgi eklenebilir. Bu eklenen bilgi “privacy” ayarları tarafından korunulmaktadır.

21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü

Perşembe, Haziran 21st, 2012

Dünya Kooperatifçilik Günü sözleri
Dünya Kooperatifçilik Günü kutlamaları

Dünya Kooperatifçilik Günü

Kişilerin, dolayısıyla ülkenin kalkınmasında büyük payı olan kooperatifçiliği tanıtmak, yararlarını anlatmak, bireyleri kooperatifçiliğe teşvik etmek amacı ile 21 Aralık günü “Dünya Kooperatifçilik Günü” olarak kabul edilmiştir.

Bu günde kooperatiflerin önemi anlatılır. Kişisel değil, toplumsal bir kuruluş olduğu vurgulanır. Çeşitli kooperatiflere geziler düzenlenir, çalışmaları hakkında bilgi alınır.

Sosyal bir oluşum olan kooperatifçilik 21 Aralık 1844 yılında İngiltere’de kurulmuştur. Bizde ilk kooperatif Mithat Paşa tarafından 1863 yılında “Memleket Sandığı” adı ile kurulmuştu. İyi sonuçları görülünce 1867 yılında yaygınlaştırılmasına karar verildi. Bu sandıklarda çiftçilerin ürettiği mallar satılır, elde edilen para o çiftçinin sermayesi olarak sandığa yatırılırdı. Sandıklar, halkın güvendiği dört vekil tarafından yönetilirdi. Bu vekiller görevlerini ücretsiz olarak yapardı.

Atatürk, ilk “Tarım Kredi Kooperatifini” Silifke ilçesine bağlı birkaç köyün de içinde bulunduğu “Tekirçiftliği” köyünde 30 Haziran 1936 yılında açtı. Kendisi de ilk ortak olarak katıldı. “İnsanlar kişisel olarak çalışırlarsa başarılı olamazlar” diyerek kooperatifleşmenin önemini vurgulamıştır.

Dünya Kooperatifçilik Günü Sözleri

– Kooperatifçilik “Birlikten kuvvet doğar. Bir elin nesi var, iki elin sesi var” atasözümüz de belirtildiği gibi bir güç odağı ve iktisadi faaliyetler için bir baskı aracıdır.
– Kooperatif, fertlerin tek tek altından kalkamayacakları işleri gerçekleştiren mükemmel bir dayanışma kuruluşudur.
– Kooperatifçilik gelir dağılımından zarar görenlerin, bu zararlarını etkisiz hale getirmede (dağıtımda) denge oluşturan bir teşekküldür.
– Kooperatifçilikle, maddi ve manevi ihtiyaçların en az gider ve maliyetle ortakların ayağında giderilmesi mümkün olabilmektedir. Diğer bir ifadeyle üretici ile tüketici arasındaki kademeler kooperatifler vasıtasıyla ya tamamen kalkmakta veya en aza inmektedir.
– Kooperatifçilikle, emek ve ürünün gerçek değerini bulması sağlanabilir. Diğer bir ifadeyle kooperatifler fiyatın oluşmasında üreticinin zararlarının bertaraf edilmesinde bir sigorta görevi ifa eder.
– Kooperatifler bencilliği (egoizm) önler. Kendi çıkarlarını hesaba katmadan başkaları lehine karşılıklı olarak çaba harcanmasına hizmet eder. Bu fonksiyonlarıyla kooperatifler insani ve ahlaki kuruluşlardır.
– Kooperatifleşmeyle israf önlenir. Maliyet düşer, üretim artar ve verimlilik yükselir.
– Kooperatifler birer demokrasi okuludur. Seçimle göreve gelip, seçimle görevden ayrılma sayesinde toplum ihtiyaçlarına daha kısa sürede cevap verme, insana hizmet konusunda en güzel fırsatları veren kurumlardır.
– Tüketici güvenilir, kontrolden geçmiş besin maddelerine kavuşmuş olur.
– Pazarda fiyatların aşırı derecede yükselmesine kooperatifler engel olur. Bu suretle tüketicinin korunmasına hizmet edilmiş olur.
– İstihdam sağlanmasında kooperatifler büyük rol oynayabilir. Bütün ülkeyi kaplayacak tesisleri, fabrikaları, emtia depoları, satış mağazaları ve eğitim kurumları ile kooperatifler işsizliğe karşı düşünülecek çarelerin birisi, belki de en etkilisidir.

alıntı