AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, ”Türkiye dün, ‘hasta adam’ olarak tarif ediliyordu ama görüyoruz ki bugün Türkiye artık ‘hasta adam’ olarak tarif edilmiyor, ‘usta adam’ olarak tanımlanıyor” dedi.
Tanrıverdi, İzmit Belediyesi’nin yeniden düzenlediği, ”Servetiye Mesire Alanı ve Kurtuluş Savaşı Siperleri”nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, bugün burada bir tarihin canlandığını anlatarak, böylesi güzel bir eseri ve tarihi mekanı ortaya çıkaran İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan’ı kutladığını söyledi.
İzmit Belediyesi’nin sosyal belediyecilik anlayışını ortaya koyduğunu dile getiren Tanrıverdi, ”Bizim belediyecilik anlayışımızda, bir şehri imar etmek vardır. Alt yapısı, üst yapısı, sosyal paylaşım alanlarıyla şehir imar etmek vardır” dedi.
Tanrıverdi, belediyecilik anlayışlarında sosyal belediyecilik hizmetinin bulunduğunu ifade ederek, tarihe, kültürlerine sahip çıktıklarını kaydetti.
Böylesi tarihi mekanları ortaya koyarken, böylesi tarihi mekanların hatırlanması adına da değişik etkinlikler gerçekleştirdiklerini belirten Tanrıverdi, tarihe sahip çıkan bu hizmetin, sosyal belediyecilik anlayışının anlamlı bir hizmeti olduğunu ifade etti.
Tanrıverdi, ”Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır’ diyor şair. Bu toprakların vatan olması için ecdadımız, canını ortaya koymuş, kanını dökmüş, alın teriyle bu toprakları sulamış. Bize cennet vatan olarak emanet etmiş ecdadımızdan emanet aldığımız vatanımız için, elbette değerlerimize sahip çıkmak, onun üzerinde yüceltmek adına da bizlere büyük sorumluluklar ve yükümlülükler düşmektedir” şeklinde konuştu.
Tarihi, kültürü, medeniyetine sahip çıkmayan toplumların yok olacağını dile getiren Tanrıverdi, bunlara sahip çıkan toplumların yaşamaya devam ederek dünyadaki önemli toplumlar arasına gireceğini bildirdi.
-”Türkiye, ‘Hasta adam’dan ‘usta adam’a geçti”-
Tanrıverdi, önceliklerinin ülkenin tarihi ve geçmişine sahip çıkmak olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:
”Hiçbir zaman reddi mirasçı olmadık. Onun içindir ki bugün, gönül bağımızı kurduk, milletimizle bir ve beraber olduk. Milletimizle beraber coşuyoruz, varsa üzüntümüz birlikte üzülüyoruz. Birlik ve beraberliğimizi koruyoruz. Birlik ve beraberliğimizle geleceğe ait planlarımızı ve politikalarımızı ortaya koyup uyguluyoruz. Bu çerçevede bugün Türkiye, dünün Türkiye’si değildir. Özellikle ellerini öptüğüm büyükler bilirler ki Türkiye dün tarif edilirken, ‘hasta adam’ olarak tarif ediliyordu. Ama görüyoruz ki bugün Türkiye artık ‘hasta adam’ olarak tarif edilmiyor, ‘usta adam’ olarak tanımlanıyor.”
Tanrıverdi, İzmit’te belediyenin 1923 yılında kurulduğunu dile getirerek, 1923 tarihinin Cumhuriyet’in ilan edildiği tarih olduğunu, 2023 yılının da hem cumhuriyetin ilanının hem de İzmit’in 100. kuruluş yıl dönümü olduğuna vurgu yaptı.
Şu anki hedeflerinin 2023 olduğunu anlatan Tanrıverdi, 2023 hedefinin yakalanmasıyla ülkenin, hükümetin uyguladığı politikalarla ileri demokrasiye kavuşacağını dile getirdi. Tanrıverdi, ekonomik ve sosyal refahın arttırılarak Türkiye’yi dünyada lider konumuna oturtacaklarını ifade etti.
Sevginin kardeşliğin, kardeşliğin de barışın temeli olduğunu vurgulayan Tanrıverdi, ”Dolayısıyla bize düşen sevgi üretmektir. Sevgi ürettiğimizde göreceğiz ki bu ülkedekiler, huzur ve mutluluk içinde yaşayacak, yetmedi dünyanın barışını tesis edeceğiz. Artık sınırların, vizelerin kalktığı ortamda gönüllerimizi açmış olacağız.
Gönüllerimizde sınır tanımayacağız, herkesi dini, dili, ırkı, mezhebi ne olursa olsun, insan ortak paydasında seveceğiz. Dünyada barışı hakim kılacağız. Medeniyetimizde, değerlerimizde ve inancımızda ortak payda barıştır. Dolayısıyla bu anlamda biz, üzerimize düşeni yaptığımız da savaş yerine barış hakim olacaktır” ifadesini kullandı.
-Diğer konuşmacılar
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da kültürünü ve tarihini bilmeyen milletlerin geleceğe yön veremeyeceklerini belirterek, kendilerinin tarihten ibret aldıklarını söyledi.
Tarihin iyi aydınlatılması sonrasında gençlerin doğru aydınlatılacağını ifade eden Karaosmanoğlu, gençlerin tarihten alacakları dersle geleceğe daha akılcı bakabileceklerini kaydetti.
Karaosmanoğlu, ”Bu cephe İstiklal Savaşı’nda önemli mücadele vermiş. Henüz düzenli ordular kurulmadan, dedelerimiz bir topluluk oluşturarak düşmanlara karşı mücadele etmişler. Şu anda Türkiye’nin güçlenmesini ve büyümesini istemeyen pek çok güçler var. Artık Türk halkı bilinçlendi, geçmişini ve çektiği sıkıntıları biliyor” diye konuştu.
İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan ise Kurtuluş Savaşı siperlerinin açılmasıyla tarihte yaşanmış olan acıları da hatırladıklarını belirterek, vatanın Türk milletine kolay teslim edilmediğini dile getirdi.
”Ateşten gömlek” olarak adlandırılan o yıllar sonrasında bu günlere ulaşıldığını ifade eden Doğan, ”Geçmişlerine sahip çıkmayanlar, geleceklerine de sahip çıkamazlar. Bu anlamda o tarihte başta milli mücadeleyi verenler olmak üzere, onlara destek veren halkın içinde Kara Fatma’lar bu siperlerde mücadele vermiş. O mücadeleler bizleri bu günlere getirdi” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından, Tanrıverdi ve beraberindeki protokol üyeleri siperleri gezerek yetkililerden siperler hakkında bilgi aldı.