Borç krizindeki Avrupa’nın “kalkınma yardımlarını” azaltması fakir Afrika ülkelerini zor durumda bıraktı. Kara Kıta’ya gelen Avrupa Birliği ülkelerinin yardımları son 10 yılın en düşük seviyesi indi.
Uluslararası yardımları izleyen DATA’nın raporuna göre, borç krizi yaşayan İspanya ve Yunanistan, 2010-2011’de Afrika yardımlarını önemli ölçüde azaltan iki Avrupa ülkesi oldu. DATA, toplamda Avrupa kalkınma yardımlarının da yüzde 1,5 oranında düştüğünü açıkladı.
Raporda, 2010-2011’de İspanya’nın Afrika yardımlarını yüzde 30, Yunanistan’ın ise yüzde 40 kestiği belirtildi. DATA’nın raporunun AB liderlerinin gelecek 7 yıl bütçesini görüşmeye başlamasıyla gelmesi dikkatlerden kaçmadı. Öte yandan Hollanda ve İskandinav ülkelerinin paylarına düşen hisseyi ödedikleri raporda yer aldı. Büyük ekonomilerden Almanya’nın milli gelirinin yüzde 0,55’ine karşılık gelen 14 milyar dolar, İngiltere’nin yüzde 0,55 ile 13,5 milyar dolar, Fransa’nın ise yüzde0,42 ile 12 milyar dolar kalkınma yardımı yaptığı açıklandı.
DATA’nın çalışanlarından Adrian Lovett, AB krizinin ardından kesilen yardımlardan en fazla Afrika ülkelerinin etkilendiğini, ancak Gana gibi geçmişte aldığı yardımları akıllı kullanarak güçlü ekonomi kuran ülkelerin varlığının mutluluk verdiğini söyledi.
Ayrıca Afrika’da AB kriziyle, Avrupa’nın yaptığı “kalkınma yardımları” yerine Çin ve Hindistan örneğinde olduğu gibi “ekonomik yatırımların” Afrika ekonomilerine daha fazla yardım ettiği tartışılmaya başlandı.
Avrupa ülkeleri küresel resmi kalkınma yardımının yarısından fazlasını karşılıyorlar. Birleşmiş Milletler yolsuzlukla mücadele için ülkelerin milli gelirlerinin yüzde 07’sinin kalkınma yardımı olarak ayırmalarını istiyor.