Posts Tagged ‘Makedonya’

3 hilalle karşılanan Bahçeli’ye cemaatten alkış

Cumartesi, Haziran 30th, 2012

Volkan Yanardağ’ın haberi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Makedonya’nın Gostivar kentinde, Makedonya’nın MHP’si olarak bilinen Türk Milli Birlik Hareketi Partisi’ni ziyaret etti.

Türk bayrağı içinde 3 hilali barındıran parti flamasıyla dikkat çeken TMBH’nin Genel Başkanı Erdoğan Saraç, ‘Makedonya’nın MHP’si olarak biliniyoruz. Bundan rahatsızlık duyanlar var’ dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise Türk bayrağının içinde bulunan 3 hilalin aynı zamanda Osmanlı’nın bayrağı olduğunu söyledi.

MHP lideri Bahçeli, Balkan turunun 3. gününde Makedonya’da temaslarda bulundu. Ohri kentinde Halveti Dergahı ve Türbesi’ni ziyaret etti. Yetkililerden bilgi alan Bahçeli, dergah içinde bulunan Zeynel Abidin Paşa Camii’ni de gezdi. Bahçeli, burada Türkiye’den gelen turistlerle hatıra fotoğrafı çektirdi.
Bahçeli daha sonra Ohri’den Gostivar’a hareket etti. Burada Saat Camii’nde cuma namazı kıldı. Caminin imamı Makedonca, Arnavutça ve Türkçe olarak Bahçeli’yi cemaate tanıttı. Namaz çıkışı, cemaat Bahçeli’yi alkışlarla uğurladı.

Bahçeli, Gostivar’dan sonra Kalkandelen’de Boyalı Camii’ni gezdi ve Harabati Baba Tekkesi’ni ziyaret etti.  MHP liderinin daha sonraki durağı Başkent Üsküp oldu. Bahçeli burada da Mustafa Paşa Camii, Eski Çarşı ve Taşköprü’ye uğradı. Türk Demokratik Partisi Genel Merkezi’ni ziyaret etti.

Anaokulunda karne dağıttı

MHP lideri Devlet Bahçeli, Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’ın kurduğu anaokulunu ziyaret etti. Minik öğrencilerden Büşra Katip, Bahçeli’nin huzurunda İstiklal Marşı’nı ezbere okudu. Ardından çocukların şiirlerini dinleyen Bahçeli, hepsini ayrı ayrı kutladı ve öğrencilere yılsonu karnelerini verdi.

Akşam

Bahçeli, Manastır’daki Askeri İdadi’yi gezdi

Cuma, Haziran 29th, 2012

Bahçeli, Balkan gezisi kapsamında kara yolu ile geldiği Manastır’da Atatürk’ün eğitim gördüğü Askeri İdadi’ye geçti. Beraberindekilerle birlikte Askeri İdadi’yi ve buradaki Mustafa Kemal Anı Odası’nı ziyaret eden Bahçeli, anı defterine şunları yazdı:

“Ortaya çıkardığı sonuçlar itibariyle, Türk tarihinde önemli bir yeri bulunan Manastır;ı ziyaret etmekten ve Atatürk müzesinde bulunaktan memnuniyet duydum. Gazi Mustafa Kemal’in erken yaşlarda intisap ettiği askerlik mesleğinin dönüm noktalarından birisi Manastır Askeri İdadisi’dir. Bu tarihi yerin bir bölümünün müzeye çevrilmesi çok anlamlı ve yerinde olmuştur.

Aziz Atatürk;ün tarihe mal olan anılarının bir bölümünün Manastır;da şahit olmak benim açımdan heyecan vericidir. Şahsım ve partim adıma Gazi Mustafa Kemal’i burada bir kez daha burada hürmet ve hayranlıkla anıyor, kendisine Cenabı Allah;tan rahmet diliyorum. Ayrıca bu müzenin yapımında emeği geçen herkese de takdir ve teşekkürlerimi sunuyorum.”

Bahçeli, daha sonra Manastır kentine bağlı Resne kasabasına geçti. Resne’de Türk çocukları tarafından “Gençliğe Hitabe” okunarak karşılana Bahçeli ve beraberindekiler, burada İttihat ve Terakki’nin önde gelen isimlerinden, II. Meşrutiyet’in ilanına yol açan ayaklanmanın lideri olarak bilinen ve 1897’deki Türk-Yunan savaşındaki başarılarından dolayı ün yapan Resneli Niyazi Bey Sarayı’nı gezdi.

Bahçeli, yarın da Makedonya temasları kapsamında Üsküp, Ohri, Gostivar ve Kalkandelen kentlerini ziyaret edecek, çeşitli temaslarda bulunacak.

Bahçeli’nin 5 günlük Balkan gezisi başladı

Çarşamba, Haziran 27th, 2012

Yunanistan, Makedonya, Kosova ve Bulgaristan ziyaretleri için makam otomobiliyle Pazarkule Sınır Kapısına gelen Bahçeli’yi burada partililer karşıladı.

Pasaport kontrolleri sırasında, aracında beklemeyi tercih eden Bahçeli, otomobilin yanına gelen 2 çocuğu bir süre sevdikten sonra tekrar otomobilin kapısını kapatarak, işlemlerin tamamlanmasını otomobilinde bekledi.

İşlemlerinin tamamlanmasının ardından gazetecilere açıklama yapmayan Bahçeli, 5 günlük Balkan gezisi için Pazarkule Sınır Kapısı’ndan Yunanistan’a çıkış yaptı.

Aristotales Kimdir

Cuma, Haziran 22nd, 2012

Aristotales Yaşamı

Aristotales Biyografisi

Aristoteles, Ege Denizi’nin kuzeyinde bulunan Stageria’da doğmuştur (M.Ö. 384-322). O dönemde, Stageria’da İyon kültürü egemendir ve Makedonyalıların buraları istila etmeleri bile bu durumu değiştirmemiştir. Bu nedenle Aristoteles’e bir İyonya filozofu denilebilir.

Annesi hakkında adından başka hiçbir şey bilinmemektedir; babası Nicomaihos, hekimdir ve Makedonya Krallarından Amyntus’un (M.Ö.393-370) hekimliğine getirildiğinde, ailesi ile birlikte Stageria’dan Makedonya’nın başkentine taşınmıştır. Aristoteles burada öğrenim görmüş ve savaş yaşamına ilişkin ayrıntılı bilgiler ve deneyimler edinmiştir; bir taraftan İyon ve diğer taraftan Makedonya etkileriyle biçimlenmiş ve gençliğinde, ilgisini daha çok tıp üzerinde yoğunlaştırmıştır.

Bir sarraf olarak iş hayatına atılmış ve daha sonra çok varlıklı olmuş Hermenias, kısa bir süre içinde çok geniş toprakları mülk edinmiş ve Aterneus’un yöneticiliğine gelmişti. Akademi’nin öğrencisi ve hocası Platon’un hayranıydı. Onun devlet yönetimine ilişkin önerilerini çok olumlu karşılıyor ve Platon’un önderliğinde daha iyi bir yönetim oluşturmak istiyordu.

Aristoteles, Assos’ta kaldığı süre içerisinde, zaman zaman dostu Teofrastos’un memleketi olan Mytilen’e gitmiştir. Bu seyahatlar, Aristoteles’in gözlemler yapması ve kendisini yetiştirmesi açısından çok yararlı olmuştur.

İskender’in M.Ö. 323 yılında ölmesi, Aristoteles’i çok güç bir durumda bırakmıştı; çünkü Lise’nin kurulması sırasında İskender’in yapmış olduğu yardımlar ve Hermenias için yazmış olduğu zafer türküsü, Atina’daki düşmanları tarafından hatırlanmıştı. Aristoteles, dinsizlikle suçlandı ve Atinalıların, Sokrates’i ölüme mahkum etmekle işlemiş oldukları suçu yinelememeleri için Chalcis’e kaçtı ve orada yakalanmış olduğu bir hastalık sonucunda M.Ö. 322 yılında öldü.

Makedonya Türk Halkı Atasözleri

Pazar, Haziran 17th, 2012

Makedonya Türk Halkı Atasözleri

Tugbam sitesinde en güzel Makedonya Türk Halkı Atasözleri sizler için hazırlandı
. Buyurun Kısa Makedonya Türk Halkı Atasözleri
Makedonya’da Türk Halkları Atasözleri
Makedonyalı Türklerin Atasözler

Abdal tekkede Hacı Mekke’de bulunur. (Üsküp)

Balta kendi sapını kesmez. (Üsküp)

Dilsiz olmak çok sülemekten daha iyidir. (Kalkandelen)

Hak kuvvetin üstündedir. (Vrapişte)

Bal tutan parmağını yalar.

Boş çuval ayakta durmaz.

Can çıkmadan huy çıkmaz.

Dağ dağa kavuşmaz, insan insana kavuşmaz.

Demir kızgın iken dövülür.

Evdeki esap (hesap) pazarda uymaz.

Horoz ölmiş, güzi çöplükte kalmış.

İt ürer, kervan yürür.

Kızım sana söylüyorum gelinim sen işit.

Kuru yanında yaş da yanar.

Kurt dumanlı avayı (havayı) sever.

Misafir umduğunu değil, bulduğunu yer.

Sabır acıdır meyvesi tatlıdır.

Sütten yanan yoğurdu üfürür.

Taş yerinde ağırdır.

Ucuz etin çorbası tatsız olur.

Üzüm üzüme baka baka kararır.

Yalancının evi yanmış, çimse inanmamiş.

Yalancının mumu yatsıya kadar yanar.

Mal, can yongasi.

Üküz üldi, ortaklık bozuldi.