1953 yılında Erzurum – Pulur İlköğretmen Okulu’na girdi. 1956’da Çapa İlköğretmen Okulu Resim Semineri’ne katıldı. Semineri tamamlayınca bir yıl kendi doğduğu köyde öğretmenlik yaptı.
1960-1963 yılları arasında Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’nde öğrenim gördü. Atölye hocası Adnan Turanı ile çalıştı ve ondan etkilendi. 1963-1966 yıllarında Çorum İlköğretmen Okulu’nda resim öğretmenliği yaptı.
1966’da G.E.E. Resim-İş Bölümü’ne asistan olarak girdi. Uzun yıllar görev yaptığı Gazi Eğitim Enstitüsü’nden 1985’de Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne geçti. 1987’de profesör unvanıyla emekli oldu. Bir .süre Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim üyeliği yaptı. Sanat çalışmalarına ağırlık verebilmek için bu görevinden de ayrıldı.
1968 yılından bu yana 40’ın üzerinde kişisel sergi açtı. Yurtdışında ve yurtiçinde çok sayıda karma sergi ve bienalle katılan Ayaz’ın üç yüzden fazla yapıtı yabancı ülke koleksiyonlarında, iki bine yakını da yerli koleksiyonlarda bulunmaktadır.
Toplam on iki ödül kazanan sanatçı, 1971’de TRT Sanat Ödülünü ve 1973, 1980, 1983 Devlet Resim ve Heykel Sergilerinde Başarı Ödülleri almıştır. Sanatçı, halen çalışmalarını Ankara’da sürdürmektedir.
1960’lardan günümüze resminin değişmeden kalan üç temel unsuru desen, renk ve ritm duygusudur. 1970 öncesi resimlerinde lekeci b?r tutumu benimsedi. 1970 sonrasında resimsel çizginin kaligrafik değerleri üzerinde yoğunlaştı. 1975’ten sonra soyuttan somuta doğru bir değişim görüldü, figüre yöneldi. Bununla birlikte figürlerinde kaligrafik çizgi estetiğini terketmedi. Yapıtlarında dramatik yanı öne çıkarmadı. Boyaya ilişkin özellikleri önemsedi ve boyasal tadı duyumsattı. Resminin ana konusunu ‘kadın’ izleği oluşturdu. Kadını değişik sosyal çevrelerde, değişik ortamlarda ana konu olarak ele aldı.
Devingen anlatımı, fantastastik öğeleri arasında kendi figürüne her zaman yer verdi.