İnternetin popüler sosyal iletişim ağı Facebook, Arapça ve İbranice versiyonlarını açarak “Ortadoğu” açılımı yaptı. Dünyanın en başarılı sosyla ağı olarak nitelendirilen ve milyonlarca kullanıcısı bulunan Facebook yetinmedi şimdi de Arap ve İbrani dünyasına kendi dil ve alfabelerinde hitap etmeye başladı.
Sadece Mısır’da 900 binden fazla Facebook kullanıcısı bulunuyor. Bu sayı Suudi Arabistan’da 250 bin’i, Lübnan’da ise 300 bini aşıyor. Ancak Arap kullanıcılar Facebook’u doğal dillerinde değil de İngilizce kullanmak zorundaydı.
Bu durumun ve Ortadoğu pazarının farkına varan Facebook ekibi uzun bir çalışmanın ardından 250 milyon kişi tarafından konuşulan Arapça’nın yanı sıra 7 milyon kişi tarafından kullanılan İbranice’yi ana sayfanın altındaki menüye dahil etti.
Proje için 850 Arapça bilen ve 870 İbranice bilen personel çalıştı. Site hazırlanırken çok ciddi problemlerle karşılaşıldı. En büyük problem nedeni ise Arap ve İbrani alfabelerinin sağdan sola doğru yazılmasıydı.
Bu iki dille birlikte Facebook hizmet verdiği dil sayısını 40′a çıkarttı. Halen 60 dil için de çalışmalar sürdürülüyor. Tercüme çalışmaları için 200 bin insan çalışıyor.
Danıştayın öğretmenlerin karşılıklı yer değiştirme isteğini onaylaması BECAYİŞ yolunu açtı.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 73. maddesindeki “Aynı Kurumun başka başka yerlerde bulunan aynı sınıftaki memurları, karşılıklı olarak yer değiştirme suretiyle atanmalarını isteyebilirler. Bu isteğin yerine getirilmesi atamaya yetkili amirlerince uygun bulunmasına bağlıdır.” Hükümleri ile Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların “Kurum içi yer değişikliği” başlıklı Ek 3. Maddesi (a) bendindeki “a) Kurumun hizmet icapları dikkate alınarak, aynı unvan ve hizmet niteliklerini haiz sözleşmeli personelin kurum içi karşılıklı yer değiştirme talepleri, pozisyonunun vizeli olduğu birimde fiilen en az bir yıl çalışmış olmaları şartıyla yerine getirilebilir.” hükümlerinde öğretmenlerin becayiş hakkı yer almaktadır.
Ayrıca; Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 04.09.2009 tarih ve 57235 sayılı yazısının (a) bendinde “Kurumun hizmet icapları dikkate alınarak aynı unvan ve hizmet niteliklerini haiz sözleşmeli personelin kurum içi karşılıklı yer değiştirme talepleri, pozisyonunun vizeli olduğu birimde fiilen an az bir yıl çalışmış olmaları şartıyla yerine getirilir” şeklinde sözleşmeli öğretmenlerin becayiş hakkından bahsedilmektedir.