Posts Tagged ‘Rumlar’

Kurtuluş Savaşı’ndan sonra bir ilk

Pazar, Temmuz 1st, 2012

Yunanistan başta olmak üzere, çeşitli ülkelerden Kütahya’ya gelen Rumlar, Kurtuluş Savaşı zamanında atalarının göç ettiği yerlerdeki tek kalıntı olan Yenimahalle’deki Agia Khurolum Bous (Baş melek) kilisesine giderek dua etti.

Kütahya’ya gelen Rumlar, Fener Rum Patrikhanesi Bursa Metropoliti Prof. Dr. Elpidoforos Lambriniadis önderliğinde, Yeni Mahalle’deki kilisenin bahçesinde atalarının ruhları için dua okudu. 3 otobüs halinde gelen Rumlar, kilisenin kapısı kilitli olduğu için ön bahçe duvarından içeri girdi. Mahalle sakinlerinin ve çocukların meraklı bakışları altında kiliseye giren Rumlar, atalarının yaşadıkları topraklarda uzun yıllar sonra bulunmanın heyecanını yaşadıklarını ifade ettiler. Kilisenin içinde bol bol fotoğraf çeken Rumlar kiliseyi gezdi, ardından kilisenin arka bahçesinde atalarının ruhuna dua okudu. Okunan duanın arından tatlı dağıtıldı.

Fener Rum Patrikhanesi Bursa Metropoliti Prof. Elpidoforos Lambriniadis, Agia Khurolum Bous (Baş melek) kilisesinin bahçesinde yapılan dua töreninin ardından yaptığı kısa açıklamada, Kütahya’da yaşayan atalarının ruhu için dua ettiklerini belirtti. Lambriniadis, “Atalarımızın yaptığı kiliseyi ziyarete geldik. Ayin burada yapılmayacak otelde yapılacak.

Kilise, harabe durumda olduğu için burası uygun görülmedi. Ayini yapmadan önce buraya geldik, çünkü atalarımızın ruhu için küçük bir dua okuduk. Bu bir mevlit diyebiliriz. Rum dedelerimizin geride bıraktığı ölüler için dua ettik. Bu, bizim geleneklerimize göre yapılan tatlıyı da hazırladık. Bize yardımcı olan bütün makamlara teşekkür etmek istiyoruz. Öncelikle valiliğe, belediye başkanlığına teşekkür ediyoruz. Burası temiz değildi, bizim için temizlediler. Özellikle de Emniyet Müdürlüğü’ne, güvenliğimizi sağladıkları için çok çok teşekkür etmek istiyoruz. Tabi ki siz basın mensuplarına ayrıca teşekkür ediyoruz, bizi yalnız bırakmadıkları ve yanımızda oldukları için.” dedi.

AYİN OTELDE YAPILDI

Konakladıkları otelin toplantı salonunda biraraya gelen Rumlar, ayinlerini buruda yaptı. Ayin sonrası gazetecilere konuşan Fener Rum Patrikhanesi Bursa Metropoliti Prof. Dr. Elpidoforos Lambriniadis, bahse konu kilisenin Kızılay himayesi altında bulunduğuna dikkat çekti. Çeşitli dönemlerde define avcılarının tek adresi haline gelen Baş Melek Kilisesi’nin, ne atalarına ne de Kütahya’ya yakışmadığının altını çizen Prof. Lambriniadis, şunları kaydetti:

“Bu kilise, bina olarak Kızılay’a ait. Bizim bir yetkimiz yok ama atalarımızın yaptığı tarihi bir eseri güzel bir halde görmek isteriz ve Kütahya’ya daha çok yakışır. Kütahya halkı her kültüre dostlukla bakan bir halk ve bunu yakından gördük. Kilisenin kapısını kilitli bulduk, ancak define arayan insanlar için kilitli olmadığını ve bu kiliseye zarar verdiğini gördük. İnşallah bundan sonra o kilise binası daha fazla zarar görmez. Kütahya ve hepimize yakışan bir durumda olsa hepimize daha faydalı olur diye düşünüyorum.”

“HER YIL GELECEĞİZ”

Fener Rum Patrikhanesi Bursa Metropoliti Prof. Dr. Elpidoforos Lambriniadis ve beraberindeki grup, kent merkezinde bulunan tarihi ve turistik yerleri gezdi. Lambriniadis, her yıl Kütahya’ya geleceklerine dikkat çekerek, Kütahyalıları da Yunanistan’a davet ettiklerini ifade etti. Lambriniadis, şunları söyledi:
“Biz her yıl gelmek istiyoruz.

Bence her gelişimiz, her gelişimizden daha iyi olacak. Bizler yıllarca beraber yaşadık, fazla çaba harcamamıza da gerek kalmayacak. Zaten ilk ziyaretimizden beri burada arkadaşlıklar oluştu ve kartlar değişti. Çok iyi bir gelecek olacak diye düşünüyorum. Kütahyalıları da Yunanistan’a davet ediyorum. Oradaki Kütahyalıların yerleştiği yerleri görüp, bizler onları ağırlayıp barış ortamı içerisinde yaşayalım diye düşünüyoruz.”

Rumlar, yarın AB dönem başkanlığını devralacak

Cumartesi, Haziran 30th, 2012

Güney Kıbrıs, yarın Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığı’nı 6 aylığına devralıyor. AB Denetim Mekanizması altında sürekli olarak denetlenecek olan Rumların bu süreci nasıl değerlendireceği AB, Türkiye ve KKTC tarafından merakla bekleniyor.

Siyasi ve ekonomik buhranda bulunan Rumlar, AB’ye üye olduğu tarih 1 Mayıs 2004’ten sonra ilk defa dönem başkanlığını yürütecek. Rumlar, AB Denetim Mekanizması denetimi altında bu görevi yürütecek olan ilk ülke olması açısından da tarihteki yerini alacak.

Rum tarafının, hem destek mekanizmasının denetimi altında olup hem dönem başkanlığı yapacak olması hem de Türkiye’yle ilişkileri nedeniyle objektif bir dönem başkanlığı yapıp yapamayacağı çeşitli çevrelerce sorgulanıyor.

Rumların eski lideri Tasos Papadopulos, Rum halkını örgütleyerek, 24 Nisan 2004’teki Annan Planı döneminde referandumdaki sonuçlardan hayır çıkmasını başarmış ve bir hafta sonra bu plana hayır demelerine rağmen AB’ye alınmışlardı. AB’ye alınan Rumlar, kendilerine olan AB desteğini enselerinde hissetmiş, bunun sonucunda da adadaki barışın sağlanmasına da yanaşmadılar.

SİYASİ VE EKONOMİK KRİZLE BOĞUŞUYORLAR

Kıbrıs Rum yönetimi, ekonomik kriz yanında, siyasi krizle de boğuşuyor. Rum tarafında 11 Temmuz 2011’de Mari’de askeri üste meydana gelen, 13 kişinin ölmesi ve onlarca kişinin yaralanmasına sebep olan cephanelik patlaması ve devamında elektrik santralının devre dışı kalması, ekonomik krizi derinleştirirken, beraberinde siyasi krizi de getirdi ve Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas’a karşı tepkiler arttı.

KKTC ELEKTRİĞİNE MUHTAÇ KALDILAR

Rum yönetimi, ortaya çıkan elektrik açığını kapatmak için 16 Temmuz akşamından itibaren, bir süre KKTC’den elektrik satın aldı. Patlamaya neden olan mühimmatın üste tutulmasının sorumlusu olarak gösterilen Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas’ın çeşitli kesimlerce ”istifa etmesi” istendi. Rum koalisyon hükümeti de dağıldı. Hristofyas, patlamanın ardından başlayan ve siyasi krize dönen tartışmalardan sonra Demokratik Parti’nin (DİKO) 2 bakanla bulunduğu koalisyondan ayrılması ile 5 Ağustos’ta yeni kabineyi açıkladı.

HRİSTOFYAS, HALKIN GÜVENİNİ KAZANMAK İÇİN PETROLE SARILDI

Hristofyas’a karşı tepki her geçen gün artı. Yapılan kamuoyu yoklamalarında, Rum liderin halk desteği ve güvenilirliğinde azalma görüldü. Rum lider, aleyhindeki olumsuz havayı dağıtmak için petrol ve doğalgaz kozunu oynamaya başladı.

Rum yönetimi, Doğu Akdeniz’de tek yanlı “münhasır ekonomik bölge” (MEB) ilan ederek, sözde 13 parsele ayırdığı alanda, “Afrodit” adı verilen 12. parselde, Türkiye ve KKTC’nin tüm uyarılarına rağmen, petrol ve doğalgaz aramalarına başlaması için ABD’li Noble Energy şirketiyle anlaştı ve 18 Eylül 2011’de sondaja başlandı. Hristofyas, 28 Aralık 2011’de, 12. parselde, sondaj çalışması yapan Noble Energy şirketinin, ”5 bin 861 metrede doğalgaz bulduğunu açıkladı.

Son olarak da Rumlar yarın AB dönem başkanlığını resmen devralacak.