Aktif Bank, Bank Asya, Denizbank, KuveytTürk, Şekerbank ve Türkiye Finans’ın katıldığı Finansman Anlaşması imza töreni öncesinde konuşan Türk-Suudi İş Konseyi Başkan Yardımcısı Didar Sevdil Yıldırım, anlaşma ile birlikte programa üye finansal kurumlara müşterilerinin Suudi Arabistan’dan petrol dışı ürünleri kapsayan ithalatları için ithalatçılara 3 yıla varan vadelerle ucuz finansman imkanı sunulacağını söyledi.
Yıldırım, Türkiye ile Suudi Arabistan arasında ticaretin, ekonomik ve finansal işlemlerin geliştirilmesini istediklerini belirterek, şöyle devam etti:
”Türk bankalarına Suudi Arabistan’dan yapılan ithalatın finansmanında kredi imkanı yaratılması olumlu bir gelişme. İki yönlü devam edecek bu. Karşılıklı ihracat umarız bundan olumlu yönde etkilenir. İki yönlü trafik birbirini besleyecektir diye umut ediyoruz. Biz ilk adımı attık, eminim bu anlaşmaya katılım daha da artacaktır.
Suudi Arabistan’dan yapılacak ithalatın finansmanında da bir fonlama imkanı sağlayacağı için Suudi Arabistan’dan ithalatı kolaylaştıracaktır. Türk bankalarının bölgedeki faaliyetlerine de bir zemin oluşturacak. Özetle Suudi Arabistan’dan ithalat yapan Türk müşterilere vade imkanı sağlayan bir anlaşma. Onlar da kendi ihracatçılarını desteklemiş oluyor.”
”Anlaşma, ticaretin artırılmasına hizmet edecek”
SEP Genel Direktörü, Ahmed Al-Ghannam, imzalanan anlaşmanın iki tarafın da kazanacağı bir anlaşma olduğunu ifade ederek, Türk bankalarıyla SEP’in arasında imzalanan anlaşmanın iki ülke arasında yeni işbirliklerine imkan sağlayacağını söyledi.
Al-Ghannam, Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ticaret hacmindeki mevcut kapasitenin gerçek potansiyeli yansıtmadığını belirterek, yapılan analaşmanın her iki ülke arasındaki ticaretin artırılmasına hizmet edeceğini ve bunu besleyeceğini dile getirdi.
Anlaşmanın Suudi Arabistan’dan yapılan ihracatı kredilendirmede imkanı vereceğini vurgulayan Al-Ghannam, ”Suudi Arabistan’dan Türkiye’ye yapılacak ihracatın finansmanında kullanılacak. Bu aynı zamanda Türkiye’nin Suudi Arabistan’dan yaptığı ithalat için de kullanılacak anlamına geliyor. Türk bankalarına spesifik faydası şu; kaliteli ve çok iyi koşullardaki Suudi ürünlerini ithal etmek isteyen Türk firmalarının kredi edinme faaliyetlerini artıracak. Aynı zamanda ithalatta fonlama imkanı sağlayacak” diye konuştu.
Ahmed Al-Ghannam, SEP’in kuruluş amacının Suudi Arabistan’ın petrol dışı ihracat kalemlerini çeşitlendirerek, ekonominin petrole dayalı bağımlılığını azaltmak, bu sayede gayrisafi yurtiçi hasılaya katkıda bulunmak olduğunu vurgulayarak, SEP’in hedefleri arasında Suudi ihracatçılara ihtiyaç duydukları fonlama, garanti/sigorta hizmetlerini sunarak rekabet güçlerinin artmasına destek olmanın ve uluslararası ticarette karşılaşabilecekleri riskleri en aza indirmelerine olanak sağlayarak ulusal endüstrinin gelişmesine katkıda bulunmanın da yer aldığını kaydetti.