Posts Tagged ‘Teknogirişim’

Ergün: Alın terinden çok akıl terine ihtiyaç var

Cuma, Haziran 29th, 2012

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bugün alın terinden daha çok akıl terine ihtiyaç olduğunu belirterek, ”Bizi zenginleştirecek olan şey akıl teridir, o da bizde var. Bu genç ve dinamik nüfusumuzu sadece kol gücü olarak görmek son derece büyük bir eksikliktir” dedi.

Bakan Ergün, Ankara Sheraton Otel’de düzenlenen ”Teknogirişim Zirvesi 2012”de yaptığı konuşmada, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ”Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı” kapsamında bir ekosistem oluşmaya başladığını söyledi.

Her kaynağın doğru kullanıldığında bi nimet olacağını, yanlış kullanıldığında ise bir külfete dönüşeceğini dile getiren Ergün, Türkiye’nin en büyük kaynağının ise genç ve dinamik nüfusu olduğunu ifade etti.

Bu önemli kaynağın doğru kullanılması gerektiğini vurgulayan Ergün, şunları kaydetti:

”Hiç bir toplum geneli itibariyle diğer toplumlardan daha zeki, daha akıllı ve daha yenilikçi değildir. Toplumun içinde tek tek istisnalar olabilir ama şu toplum şu toplumdan daha akıllıdır diyemeyiz, ancak bazı toplumlar eğitim sistemleri, ekonomileri, demokrasi kültürü, yaptıkları yasal düzenlemelerle, gençlerin kendilerini ortaya koyabilecekleri bir atmosfer oluşturmaktadırlar. İşte fark bu atmosferdedir. Çok şükür Türkiye’de bu atmosferi oluşturmak adına çok önemli mesafeler kat ettik ve kat etmeye de devam ediyoruz.”

Anne babaların yaptıkları çok önemli bir hata olduğunu dile getiren Ergün, velilerin, çocuklarını kendi çocukluklarıyla mukayese ettiğini söyledi.

Oysa gençlerin sahip olduğu imkanları, başka ülkelerdeki gençlerin sahip olduğu imkanlarla karşılaştırmak gerektiğine dikkati çeken Ergün, ”Burada 5 yaşındaki bir çocuk bilgisayar oyunlarını çok güzel oynadığı zaman buna mucizevi şekilde bakıyoruz. Halbuki bir başka ülkede 11-12 yaşındaki çocuk bilgisayar oyunu yazılımları geliştiriyor. Niye?

Çünkü o ülkelerde öle bir ortam sağlanıyor. Biz de bu ortamı sağladığımızda bizim çocuklarımız da o oyunları geliştirebilecektir. Gelişmiş ülkele standartlarını yakalamamız için Türkiye’deki Ayşe’nin, Mehmet’in Japonya’daki Hitoshi ile Almanya’daki Hans’la, ABD’deki Marry ile aynı şartlar altında yetişmesi, o ortamlara sahip olması gerekiyor. Biz de o ortamları sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

”Alın terinden daha çok akıl terine ihtiyacımız var”

Gelişmiş ülkelerle gelişmekte olan ülkeleri ayıran temel noktanın, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeler olduğunu vurgulayan Ergün, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için bu alanlarda daha büyük atılımlar yapması gerektiğini bildirdi.

Bu hedefleri yakalayabilmek için gençlerin içlerindeki cevherin ortaya çıkarılması gerektiğini dile getiren Ergün, şöyle devam etti:

”İnsanımız, bizim en büyük zenginliğimiz. İnsanımıza biz bugüne kadar ne olarak baktık? Bileği güçlü adam, çalışsın taş ocaklarında, maden ocaklarında, bununla kazanalım. Tamam alın teri, emek kutsal, çok önemli ama bugün alın terinden daha çok akıl terine ihtiyacımız var.

Bizi zenginleştirecek olan şey akıl teridir, o da bizde var. Bu genç ve dinamik nüfusumuzu sadece kol gücü olarak görmek son derece büyük bir eksikliktir. Burada büyük bir akıl gücü var, bunu ortaya çıkarmamız lazım. Onun için biz bu adımları atıyoruz.

Yeni buluşları yapanlar kim dünyada? Hep genç kuşaktan gelenler. Bir takım şeyleri yapmak için çok büyük sermaye, fabrika, tesis gerekebilir ama faceebook’u, youtube’u, twitter’ı kuranlar, bunları dev şirketler haline getirenler ne oluyor? Bir otomobil fabrikası için büyük bir yatırım lazım ama büyük bir firma bir otomobil garajında doğabiliyor.”

”Her yıl 500 projeyi destekleme imkanına sahibiz”

”Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı”nı 2009 yılında hayata geçirdiklerini ve her yıl 100 gence verilmek üzere 100’er bin liralık destek belirlediklerini anımsatan Ergün, ”O zaman biraz daha temkinli düşünmüşüz. Yoktur bizde o kadar potansiyel diye belki düşünülmüştür ama iki yıl içinde gördük ki müthiş bir potansiyel var, bunu 500’e çıkardık. 2012 yılından itibaren her yıl 500 projeyi destekleme imkanına bugün itibariyle sahibiz” dedi.

Bakan Ergün, 3 yıl içinde 452 kişinin bu destekten yararlandığını ve kendi işlerini kurduğunu belirterek, bu kişilerin bugüne kadar önemli işlere imza attığını ifade etti.

Ortaya konan projelerin, ileride daha büyük projelere de dönüşebileceğine dikkati çeken Ergün, bu süreçte başarılı olamayanların da olabileceğini söyledi.

Programı uygulamaya koyduklarında, ”Biz bu işin parasında değiliz, 100 bin lira hibe destek veriyoruz. Sizdeki potansiyele güveniyoruz, isterseniz bu hibe desteği batırın” dediklerini hatırlatan Ergün, o günlerde bazılarının kendilerine ”Kimin parasını batırın diyorsunuz” şeklinde tepki gösterdiğini, ancak bu programdan yararlananların zaten bu desteği batırmadıklarını ifade etti.

Desteklerden yararlanan projelerin yavaş yavaş önemli işlere dönüşmeye başladığını dile getiren Ergün, şunları söyledi:

”Bazen görüyorum, Ar-Ge elemanı olmakla girişimci olmak arasında gidip gelenler var. Biz onlara da destek veriyoruz. İcatçılıkla icraatçılık farklıdır. Başarısızlıklar da olabilir ama bunlar hiçbir zaman bizim moralimizi bozmayacaktır. Biz şimdi toprağa bir çok fidan diktik ve göreceksiniz ki bunların içinden çok ulu çınarlar, büyük bahçeler meydana gelecektir. Bu projelerin içinden çok önemli simalar çıkaracağımıza inanıyorum.

Bu projenin olumlu sonuçlarını gördüğümüz için projenin bütçesini 5 katına çıkardık. 2012 yılında gelen proje, 3 yıl boyunca gelen projenin toplamından daha fazla oldu. Bu başvuru sayısındaki artışın, gençlerimizdeki girişimcilik fitilinin ateşlenmesi anlamına geldiğini görmemiz lazım.

Bu yıl yapılan bin 597 başvurudan 289’unu desteklemeye değer buldu çalışma grupları ve böylece teknogirişimci sayımız 741’e ulaştı. Projelerin tamamı teknoloji yoğun sektörlere yönelik. Bu yıl kurulacak olanlarla birlikte 35 farklı ilimizde ve Kıbrıs’ta teknogirişimcilerimiz tarafından kurulmuş şirketler olacaktır. Bugüne kadar desteklenen 32 girişimci de yurt dışındaki projelerden desteklenmiştir. Aslında bu beyin göçünün de tersine döndüğünü göstermektedir. Tersine bir dönüş kanalı açılmıştır bu projeyle.”

”550 bin liralık ilave bir destek programını başlatıyoruz”

Bu proje ile desteklerden faydalanan teknogirişimcilerin, işlerini nasıl yönetecekleri konusunda da eğitim almaları gerektiğini belirten Ergün, bu eğitimin de önümüzdeki dönemde verileceğini ifade etti.

Bakan Ergün, teknogirişimcilerin ilerleyen ilerleyen aşamalarda daha fazla Ar-Ge yapabilmeleri için daha fazla desteğe ihtiyacı olduğunu da gördüklerini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

”Bu ihtiyacı karşılamak amacıyla da TÜBİTAK aracılığıyla yeni bir destek, ikinci faz destek programı başlattık. Teknogirişimde birinci fazda belli bir aşamaya gelen arkadaşlarımız şimdi TÜBİTAK’tan ikinci faz desteğini alacak. Orada mentorluk desteği de verilecek aynı zamanda. 550 bin liralık ilave bir destek programını TÜBİTAK aracılığıyla başlatmış oluyoruz. TÜBİTAK’ta şimdiye kadar ön ödemeli destek programları yoktu, mevzuatına böyle bir şey koyulamamıştı. Şimdi bugün Mecliste geçecek bir yasayla da TÜBİTAK programlarını da ön ödemeli hale getirmiş oluyoruz.”

”Teknogirişimciler için bir çok eğitim programı düzenledik”

Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Varol Civil de banka olarak bu başarılı girişime destek vermek istediklerini ve 2011 yılından bu yana desteklemeye çalıştıklarını bildirdi.

Girişimcilerin gelişebilmesi için finansal destek kadar danışmanlık ve eğitim desteklerine de ihtiyaçları olduğunu belirten Civil, teknogirişimcilere şirketlerini nasıl kuracakları, ürünlerini nasıl pazarlayacakları gibi konularda destek olduklarını söyledi.

Civil, teknogirişimciler için bir çok eğitim programı düzenlediklerini belirterek, her bir teknogirişimci için rehberlik verecek TEB Kobi Danışmanlarını atamaya başladıklarını ve internet üzerinden yayın yapan TEB Kobi TV’de teknogirişimciler için özel bir alan tahsis ettiklerini ifade etti.

Konuşmaların ardından Teknogirişim Destek Programı Sertifika Töreni düzenlendi ve teknogirişimcilere sertifikaları verildi.

Daha sonra Bakan Ergün, ”Teknogirişim Zirvesi 2012”nin düzenlendiği Sheraton Otel’de kurulan stantları gezdi.

Ergün, burada teknogirişimcilerin ortaya koydukları projeleri ve üretimini tamamladıkları ürünleri inceledi.

Neredeyse tüm stantları tek tek gezen Ergün, tamamen yerli üretim olan elektrikli araçları ve kişinin, sanal ortamda oluşturulmuş görüntüleri, özel bir gözlük takması suretiyle gerçek ortammış gibi görebilmesini sağlayan Portatif Sanal Gerçeklik Sistemi’ni test etti.