Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Birinci Dünya Savaşı’nın ardından ”batılı iş dünyası tarafından ‘barışın tüccarları’ sloganıyla kurulan, 89 ülkeden dünya devi şirketlerin olduğu” Milletlerarası Ticaret Odası’nın (ICC) Yönetim Kurulu Üyeliği’ne seçildi.
TOBB’dan yapılan açıklamaya göre, beraberinde TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Murat Yalçıntaş ve Tanıl Küçük ile önceki gün Paris’e giden Hisarcıklıoğlu, burada gerçekleştirilen ICC genel kuruluna katıldı.
Hisarcıklıoğlu’nun söz konusu genel kurulda yönetim kurulu üyeliğine seçildiği ICC’nin bünyesinde Dünya Odalar Federasyonu, Milletlerarası Tahkim Divanı ve Dünya İş Hukuku Enstitüsü bulunuyor. Hisarcıklıoğlu, ICC yönetimine girerek bu kurullarda da söz sahibi olacak.
Merkez sekretaryası Paris’te kurulu olan ICC, bugün 89 ülkede milli komiteleri ile temsil ediliyor ve 124 ülkeden üyeyi bünyesinde barındırıyor. Aralarında Fortune 100’ü oluşturan AT&T, British Tobacco, Shell, Procter and Gamble, Unilever ve Rostchild gibi ”dev” şirketler de ICC’ye üye.
3 yıllık görev süresi var
ICC yönetimine seçilme sistemine ilişkin bilgi veren Hisarcıklıoğlu, yönetim kuruluna aday belirleme komitesinin olduğunu ve bu komitenin, ”kuruma kim iyi katkı yapar?” diye araştırdığını bildirdi.
Yönetim kurulu üyeliği için aktivitelere, etkinlik ve yetkinliğe bakıldığını belirten Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
”Belirlenen adaylara teklif ediyorlar. Kabul edersen yönetim kuruluna geliyor. Komite raporu değerlendiriliyor. Yönetim kurulunda kabul edilirse genel sekreter telefon ediyor. Son olarak genel kurula sunuluyor. ICC yönetim kurulunda, uluslararası tanınırlığı yüksek firmalar temsil ediliyor.
Global iş dünyası örgütü haline gelen ICC’nin temel gücü; 124 ülkeye yayılmış coğrafi anlamda kuvvetli temsil yetkisi, teknik komiteler vasıtasıyla sektörel olarak geniş temsil kabiliyeti ve aynı anda hem çok uluslu firmaların hem de KOBİ’lerin görüşlerini harmanlayarak sunmasına imkan sağlayan üye portföyünden kaynaklanıyor. Türk iş dünyası adına bu görevi yürüteceğim. 3 yıllık görev süresi var.
Bu süreçte Türk iş dünyasının sorunlarını yegane küresel iş organizasyonu olan ICC gündemine taşıyacağım. ICC, G20 zirvelerinde aktif rol alıyor. 2013’te Rusya’da, 2014’te Avustralya’da ve 2015’te Türkiye’de yapılacak olan G20 zirvelerinin paralelinde düzenlenecek B20 zirveleri için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. ICC Milletlerarası Tahkim Divanı, en köklü ve saygın tahkim mekanizmalarından biridir.”
ICC nedir?
ICC, 1919 yılında Belçika, İngiltere, Fransa, İtalya ve ABD iş dünyası tarafından kuruldu.
”Barışın Tüccarları” sloganıyla, Birinci Dünya Savaşı sonrasında kurulan ICC, bu amaçla bu yıl ”Oslo Barış İçin İş Ödülleri”ni, Oslo Barış için İş Derneği ile birlikte organize etti, ödül törenine partner oldu. ICC çatısı altında 16 teknik komisyon bulunuyor. Bunlar Yolsuzlukla Mücadele, Tahkim, Bankacılık Tekniği ve Uygulamaları, Ticaret Hukuku ve Uygulamaları, Rekabet, Kurumsal Sosyal Sorumluluk ve Yolsuzlukla Mücadele, Gümrük ve Ticaret, Dijital Ekonomi, Ekonomi Politikaları, Çevre ve Enerji, Finansal Hizmetler ve Sigortacılık, Fikri Mülkiyet Hakları, Reklamcılık ve Pazarlama, Vergi, Ticaret ve Yatırım Politikası, Taşıma ve Lojistik.