Posts Tagged ‘Trakya topraklarının Ege denizindeki kıyısı Saros Körfezi’

Su altı cenneti: Saros

Cumartesi, Haziran 30th, 2012

144 çeşit balık, 78 tür deniz bitkisi ve 34 tür süngere ev sahipliği yapan, İstanbul’a da yakınlığı nedeniyle dalgıçların gözdesi olan Saros Körfezi, özel firmalar tarafından düzenlenen dalgıçlık kursları sayesinde her hafta onlarca dalış meraklısını ağırlıyor.

Özel firmaların düzenlediği dalgıçlık kurslarına katılarak teorik eğitimin ardından, bölgede dalış yapan kursiyerler, Saros Körfezi’nin mavi derinliklerindeki saklı cenneti keşfediyor.

Dalış Eğitmeni Serdar Savaşal,  Saros Körfezi’nin içinde barındırdığı zengin balık çeşitleriyle, deniz biyologları ve dalış meraklıları arasında ”büyük ve doğal bir akvaryum” olarak nitelendirildiğini söyledi.

Kaptan Cousteu’nun 1970’li yıllarda gemisi ”Calipso” ile Türkiye’yi ziyareti sırasında bu körfezde dalış yaptığını ve Saros Körfezi’ni ”Kızıl Deniz’in kuzey versiyonu olarak” nitelendirdiğini vurgulayan Savaşal, bu nedenle kurs verdikleri dalgıçları her hafta Saros Körfezi’ne getirdiklerini ifade etti.

Bölgeye her hafta 500-600 dalgıcın geldiğini vurgulayan Savaşal, dalgıçlık eğitimi hakkında da bilgiler verdi.

Bu eğitimi almak için 15 yaşından gün almanın yeterli olduğunu anlatan Savaşal, herhangi bir sağlık sorununun olmaması gerektiğine işaret etti.

Savaşal, şunları kaydetti:

”Eğitimlere Saros Körfezi’nde İbrice Limanı yanındaki koyda devam ediyoruz. Burası 3 metre derinlikten başlayarak 12 metreyi bulan güzel bir koy. İbrice Limanı’nda Çapa Banko, Kiremitlik, Minare, Toplar Burnu, Tünel, Cennet, Cehennem ve Küçük Cennet dediğimiz bölgelerde dalış yapıyoruz. Buralarda da her seviyedeki dalgıçlara eğitimi vermekteyiz. Eğitimlerimiz yaklaşık 9 saat teorik ardından da 5 deniz dalışı ile devam etmektedir.”

Dalgıç Nur Şenyüz de Saros Körfezi’nde dalgıçlık eğitimlerine kadınların da ilgi gösterdiğini ifade etti.

Su altında büyük keyif aldığını anlatan Şenyüz, ”Su altı, özellikle büyükşehirde yaşayanlar için huzur bulabilecek bir ortam. Su altı yaşamını görmenin yanı sıra, negatif enerjiyi de atıyorsunuz. İstanbul’da yaşayanlara özellikle su altı sporlarını öneriyoruz” dedi.