Posts Tagged ‘tüketici’

Facebook hesap verecek!

Cuma, Haziran 22nd, 2012

Facebook hesap verecek!

Facebook’un son uygulaması çok konuşuldu, çok tartışıldı. Ama kimse bu kadarını beklemiyordu.

Facebook Amerikan Federal Ticaret Komisyonu’na şikayet edildi. Şikayeti yapan EPIC (Electronic Privacy Information Center: Elektronik Gizlilik Bilgi Merkezi) oldu.

Şikayetin sebebi ise Facebook’un yaptığı en son gizlilik ayarları değişikliğiydi. Daha önce haberlerimizde yer verdiğimiz bu değişiklik, milyonlarca kullanıcının özel bilgilerinin halka açık bir şekilde görüntülenmesine sebep olmuştu.

Skandal olarak nitelendirilebilecek bu açıktan, Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg bile nasibini almış, sevgilisiyle görüntüleri ortaya çıkmıştı. Zuckerberg daha sonra yaptığı açıklamada bunun kaza olmadığını, kendi fotoğraflarını kendi isteğiyle yayınladığını belirtmişti. Ancak bazı fotoğrafların kaldırılması, bu açıklamanın güvenilirliğini sarsmıştı.

Sadece EPIC de değil, şikayet metninin altına Amerika’nın güçlü tüketici hakları, demokratik toplum ve insan hakları kuruluşlarından pek çoğu imza atmış durumda. Bunlardan bazıları: American Library Association, Center for Digital Democracy, Consumer Federation of America, Privacy Rights Clearinghouse.

EPIC’in şikayetinin temelinde, Facebook’un tüketici haklarını ihlal ettiği iddia ediliyor. Oldukça güçlü ve etkili bir kuruluş olan EPIC, Amerika’da yetkili kuruma yaptığı şikayet ile bir soruşturma açılmasını ve gerekirse sosyal ağın eski ayarlara dönmeye zorlanmasını talep ediyor.

Bununla kalmayan iddialar arasında, Facebook’un en son ayarlarının, Facebook tarafından iddia edildiği gibi çalışmadığına, tüketicilerin yanıltıldığına da yer veriliyor. Kullanıcı mahremiyetinin ve haklarının çiğnenmesini oldukça ciddiye alan kuruluş, Facebook’u tüketicilerin haklarını korumak için takip ediyor.

Facebook’un yaptığı değişikliklerin, kullanıcı bilgilerinin daha büyük bir bölümünü halka açtığı dikkati çekiyor. Kullanıcı bilgilerinin aramalarda endekslenmesi ve açığa çıkması, Facebook’a dolaylı yoldan para kazandırdığı için işler tehlikeli bir hal almış durumda.

kaynak

21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü

Perşembe, Haziran 21st, 2012

Dünya Kooperatifçilik Günü sözleri
Dünya Kooperatifçilik Günü kutlamaları

Dünya Kooperatifçilik Günü

Kişilerin, dolayısıyla ülkenin kalkınmasında büyük payı olan kooperatifçiliği tanıtmak, yararlarını anlatmak, bireyleri kooperatifçiliğe teşvik etmek amacı ile 21 Aralık günü “Dünya Kooperatifçilik Günü” olarak kabul edilmiştir.

Bu günde kooperatiflerin önemi anlatılır. Kişisel değil, toplumsal bir kuruluş olduğu vurgulanır. Çeşitli kooperatiflere geziler düzenlenir, çalışmaları hakkında bilgi alınır.

Sosyal bir oluşum olan kooperatifçilik 21 Aralık 1844 yılında İngiltere’de kurulmuştur. Bizde ilk kooperatif Mithat Paşa tarafından 1863 yılında “Memleket Sandığı” adı ile kurulmuştu. İyi sonuçları görülünce 1867 yılında yaygınlaştırılmasına karar verildi. Bu sandıklarda çiftçilerin ürettiği mallar satılır, elde edilen para o çiftçinin sermayesi olarak sandığa yatırılırdı. Sandıklar, halkın güvendiği dört vekil tarafından yönetilirdi. Bu vekiller görevlerini ücretsiz olarak yapardı.

Atatürk, ilk “Tarım Kredi Kooperatifini” Silifke ilçesine bağlı birkaç köyün de içinde bulunduğu “Tekirçiftliği” köyünde 30 Haziran 1936 yılında açtı. Kendisi de ilk ortak olarak katıldı. “İnsanlar kişisel olarak çalışırlarsa başarılı olamazlar” diyerek kooperatifleşmenin önemini vurgulamıştır.

Dünya Kooperatifçilik Günü Sözleri

– Kooperatifçilik “Birlikten kuvvet doğar. Bir elin nesi var, iki elin sesi var” atasözümüz de belirtildiği gibi bir güç odağı ve iktisadi faaliyetler için bir baskı aracıdır.
– Kooperatif, fertlerin tek tek altından kalkamayacakları işleri gerçekleştiren mükemmel bir dayanışma kuruluşudur.
– Kooperatifçilik gelir dağılımından zarar görenlerin, bu zararlarını etkisiz hale getirmede (dağıtımda) denge oluşturan bir teşekküldür.
– Kooperatifçilikle, maddi ve manevi ihtiyaçların en az gider ve maliyetle ortakların ayağında giderilmesi mümkün olabilmektedir. Diğer bir ifadeyle üretici ile tüketici arasındaki kademeler kooperatifler vasıtasıyla ya tamamen kalkmakta veya en aza inmektedir.
– Kooperatifçilikle, emek ve ürünün gerçek değerini bulması sağlanabilir. Diğer bir ifadeyle kooperatifler fiyatın oluşmasında üreticinin zararlarının bertaraf edilmesinde bir sigorta görevi ifa eder.
– Kooperatifler bencilliği (egoizm) önler. Kendi çıkarlarını hesaba katmadan başkaları lehine karşılıklı olarak çaba harcanmasına hizmet eder. Bu fonksiyonlarıyla kooperatifler insani ve ahlaki kuruluşlardır.
– Kooperatifleşmeyle israf önlenir. Maliyet düşer, üretim artar ve verimlilik yükselir.
– Kooperatifler birer demokrasi okuludur. Seçimle göreve gelip, seçimle görevden ayrılma sayesinde toplum ihtiyaçlarına daha kısa sürede cevap verme, insana hizmet konusunda en güzel fırsatları veren kurumlardır.
– Tüketici güvenilir, kontrolden geçmiş besin maddelerine kavuşmuş olur.
– Pazarda fiyatların aşırı derecede yükselmesine kooperatifler engel olur. Bu suretle tüketicinin korunmasına hizmet edilmiş olur.
– İstihdam sağlanmasında kooperatifler büyük rol oynayabilir. Bütün ülkeyi kaplayacak tesisleri, fabrikaları, emtia depoları, satış mağazaları ve eğitim kurumları ile kooperatifler işsizliğe karşı düşünülecek çarelerin birisi, belki de en etkilisidir.

alıntı