Türkiye ‘nin lider GSM operatörü Turkcell’de üç ana ortak Çukurova Holding, Sonera ve Altimo arasındaki ‘hâkimiyet kavgası’ şirkete devlet müdahalesinin kapasını araladı.
Turkcell’de kanuni denetçilerin, şirket yönetim kurulunun Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) Kurumsal Yönetim İlkeleri’ne uyum için gerekli adımları atmaması üzerine yapılmasını istediği genel kurul, şirketin yüzde 51 ile ana hissedarı olan Turkcell Holding’in katılmaması nedeniyle dün yapılamadı.
Turkcell tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamada, “Şirketimizin 29 Haziran 2012 tarihli Olağan Genel Kurul Toplantısı, yüzde 51 hissedarımız Turkcell Holding A.Ş.’nin Genel Kurul’da temsil edilmemesi sonucunda şirket ana sözleşmesinde öngörülen asgari toplantı nisabının sağlanmaması nedeniyle yapılamamıştır” denildi.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım,Reuters ‘a önceki gün yaptığı açıklamada, “Ortakların anlaşmazlıkları nedeniyle bu önemli şirket heba edilemez. Gerektiği zaman kamu menfaatini gözeterek gereken yapılır” diyerek hükümetin müdahale edebileceği sinyalini verirken, dün iptal edilen genel kurulun ardından, SPK’nın dava yoluyla bağımsız üye atanması seçeneğine başvurması en yüksek olasılık olarak görülüyor.
Mahkeme atama yapabilir
SPK geçen hafta, Turkcell’in yönetim kurulu kararıyla iletilmiş bir bağımsız aday listesi bulunmaması nedeniyle, mevzuata uygun bir liste ile onay almak için kurula başvurmasını istemişti. SPK ayrıca, tebliğ hükümlerinin yerine getirilmemesi durumunda Sermaye Piyasası Kanunu’nun 22. maddesinin 1. fıkrasının (z) bendinde yer alan tedbirler de dahil olmak üzere şirket hakkında yasal işlem tesis edilebileceğine dikkat çekmişti.
SPK Kanunu’nun 22. maddesi, getirilen uyum zorunluluğuna aykırı işlemlerin hukuka aykırılığının tespiti veya iptali için ihtiyati tedbir istenmesini, dava açılmasını, açılan davada uyum zorunluluğunun yerine getirilmesi sonucunu doğuracak şekilde karar alınmasının istenmesini öngörüyor.
Analistler SPK’nın dava yolunu işletebileceğine dikkat çekerek, “SPK bağımsız üye atanmasını mahkeme yoluyla ister, mahkeme şirketten aday ister, şirket yine aday göstermezse mahkeme atar” değerlendirmesinde bulundu.
Karmaşık ortaklık
Turkcell’i dolaylı yoldan kontrol eden Çukurova Telecom Holdings’in ana ortakları Altimo ve Çukurova Grubu, temettü dağıtımı, bağımsız yönetim kurulu adayları ve yönetim kurulu yapısı üzerinde anlaşamıyorlar. Turkcell’in yüzde 51’ine sahip olan Turkcell Holding, Çukurova Telecom Holdings (CTH) tarafından kontrol ediliyor.
CTH’de Altimo’nun yüzde 49, Çukurova’nın ise yüzde 51 payı bulunuyor. Turkcell Holding’de ise CTH’nin yüzde 53, TeliaSonera’nın ise yüzde 47 payı bulunuyor. Turkcell İletişim’de dolaylı olarak TeliaSonera’nın yüzde 37, Çukurova Grubu’nun yüzde 13,81, Altimo’nun ise yüzde 13,22 payı bulunuyor.
Çukurova: Asıl sorun onlar
Çukurova Grubu Turkcell’in genel kurul toplantılarının diğer ortaklar tarafından engellendiği iddia etti. Açıklamada şöyle denildi: “Çukurova Grubu, Turkcell Yönetim Kurulu’nda bağımsız üye sayısının arttırılması suretiyle SPK düzenlemesini destekler.
TeliaSonera ve Altimo, Turkcell yönetim kuruluna minimum sayıda üyenin katılması suretiyle toplanması ve minimum toplantı çoğunluğu ile kararlar alması konusunda ısrarcıdır. Bu yaklaşımları aralarındaki işbirliği anlaşmasına istinaden TeliaSonera ve Altimo’nun yönetim kurulu kararlarını kendi oylarının yeterli olacağı düzende almak istemelerindendir.
TeliaSonera: Çok üzgünüz!
TeliaSonera, genel kurulun yapılamamasından dolayı üzüntü duyduklarını ve yönetim kurulunda daha fazla bağımsız üye bulunması için elinden geleni yapacağını açıkladı. TeliaSonera Kıdemli Başkan Yardımcısı Cecilia Edström, “Turkcell’in yönetim kurulundaki 10 üyeden dördünün bağımsız olması şirketin kurumsal yönetimini destekleyecektir. Fakat bu durum yönetim kurulunda bloke hakkını yitirebilecek olan Çukurova tarafından reddedilmektedir” dedi.
Altimo: Çukurova süreci kilitledi
Altimo Başkan Yardımcısı Evgeny Dumalkin, SPK’nın kurumsal yönetişim önerilerini desteklediklerini ancak Çukurova’nın bu değişiklikleri engellediğini söyledi. Alfa’dan KAP’a yapılan açıklamada ise Çukurova’nın, yönetim kurulunu ve genel kurulu kilitleyerek küçük hissedarların menfaatlerine zarar verdiği belirtilerek, “Alfa, 2010 yılı kârının en az yüzde 75’ini, 2011 yılı kârının da tamamını dağıtmak üzere Çukurova’ya teklifte bulunmuştur. Çukurova her iki teklifi de reddetmiştir” denildi.