Posts Tagged ‘yaşlarda’

Yaşa Göre Kilo Verme

Perşembe, Haziran 21st, 2012

Yaşa Göre Kilo Vermek,

Yaşa Göre Kilo ,

Yaşınıza ve boyunuza Göre uygun kilonuzun olması sağlınız açısından çok önemlidir. İdeal kilonuzdan ne fazla nede çok zayıf olmamalısınız. Ortasını tespit ederek ideal kilonuza gelmek sizin için en doğrusu olacaktır.

Fazla kilonun zararlarını hepimiz bilmekteyiz.
kiloverme İse; Başta kalp rahatsızlıkları olmak üzere ciddi sağlık sorunlarına sebep oluyor. Ayrıca çok zayıf olmanın zararları nedir. Zayıf olmanında şişman olmaktan sağlık yönünden pek bir artısı bulunmuyor.

Japonya’da yapılan araştırma ise aynen bize bunu gösteriyor. Yapılan araştırmada zayıf kişilerin erken hayatlarını kaybettiği saptanmıştır. Yaşınıza uygun kilo hesaplamak için farklı yöntemler vardır. Onlardan biri şöyledir.

İdeal kilo hesaplama:
Boyunuzu 150′den çıkarın.
Bulduğunuz rakamı 4′e bölün. Buna 100 ekleyin.
Şimdide en son bulduğunuz sayıyı boyunuzu cm cinsinden değeri olandan çıkarın.
Elde edilen sayı ideal kilonuzdur. Kadınlarda bulunan sayıdan 1-2 kilo aşağısı daha düşük değeri alınır.

Örnek:
Boyunuzu 186 cm olarak baz alırsak. Bundan 186-150=36′dır.36/4=9 olur. 100+9=109 bu sayıdanda boyumuzun ölçüsü olan 186yı çıkartıyoruz. 186-109=77dir. Boyu 186 olan kişinin ideal kilosunu hesapladık. 77 o kişinin boyuna ideal kilosudur.

20 ‘li yaşlardaki gençlerde ergenlikten kalma 1,2 kilo fazlalık görülebilir. Rejime başlamadan önce beden kitle endeksinizi hesaplatarak kilo vermeye ihtiyacınız olup olmadığını tesbit edin. Bu yaşlarda kilo vermek çok kolaydır metabolizma çok hızlı çalışmakta , daha çok enerji harcamaktadır. Bu yaşlarda yapılan diyetle beslenme alışkanlıklarınızı düzene sokabilir gelecekte daha ince ve sağlıklı olabilirsiniz. Çok çabuk ve sıkı rejim yaparsanız verdiğiniz kiloları tekrar almanız mümkündür. Sağlıklı ve düzenli beslenerek verdiğiniz kilolar yaşam boyu sizi rahatsız etmeyecektir.Eğer abur cubur alışkanlıklarınız varsa cips , cola , çikolata vb. şeyler yerine kuru meyveler , çiğ sebze salataları , meyveli yoğurt , domates , salatalık gibi yiyecekler atıştırabilirsiniz.

30 ‘lu yaşlar ; bu yaşlardaki insanlar kilo verme adına birçok bilgi birikimine sahiptir. İdeal kilolarını bilirler ve bu kilolarını korumayı başarırlar. Beslenme alışkanlıkları düzenlidir. Yine de fazla kilolarınız varsa ve günlük hayatınızda diyet uygulayamıyorsanız en azından kahvaltıya mutlaka zaman ayırın , öğle ve akşam yemeklerinizi hazırlarken önceden planlayın sağlıklı olmasına dikkat edin. Fazla yağların özellikle tereyağının ileriki yaşlarda kalp – damar hastalıklarına yol açtığını biliyoruz ancak yağı tamamen hayatımızdan çıkarmakta yanlıştır. Hiç yağ tüketmemek sinir hücrelerine zarar verir ve cildiniz ihtiyaç duyduğu yağ asitlerinden mahrum kalır.

40 ‘ lı yaşlar ;
doğumlar fazla kiloların en büyük sebebidir. Bu yaşlarda yavaşlayan metabolizmadan dolayı vücut yağ yakmamaya başlar , iştahınızı kontrol etmeniz gerekmektedir. Osteoporoz ( kemik erimesi ) dan korunmak için süt , yoğurt tüketimine ağırlık verilmelidir. Spor yapamıyorsanız bile mutlaka yürüyüş yapın.

20’li yaşlarda bile kalp damarlarında daralma gözleniyor

Perşembe, Haziran 21st, 2012

Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Şefi Dr. Genco Yücel, günümüz yaşam koşullarının kalp ve damar hastalıklarına etkileri, son yıllarda gelişen tedavi yöntemleri hakkında ve genç yaşlardayken de dikkatli olunması gerektiğine ilişkin bilgiler aktarıyor.

KALP HASTALIKLARI ÖLÜME SEBEBİYET VEREN HASTALIKLAR ARASINDA KANSERDEN DAHA ÖN SIRADA!

Günümüzde özellikle Batılı toplumlarda 40 yaşın üzerindeki erkek ve kadınlarda ölüm sebebinin %50’ye varan oranlarda, kalp ve damar hastalıkları, yani kalp krizi ve beyin felcini içeren hastalık grubu olduğunu belirten VKV Amerikan Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Şefi Dr. Genco Yücel, ülkemizde bu oranların kadınlarda daha da üst düzeyde olduğunu açıkladı.

Dr. Genco Yücel, “Toplumdaki algılama özellikle kanserin kalp hastalıklarına göre daha fazla ölüme sebep olduğu yönündedir. Bu algılamanın en önemli sebebi tahminen kanserle ilgili tedavi metodlarının kalp hastalıklarıyla ilgili tedavi olanaklarına göre daha az başarılı olmasıdır” diyor ve kalp hastalıkları ile ilgili birçok risk faktörünün (Sigara kullanımı, tansiyon, şeker, kolesterol yüksekliği, kilo fazlası, hareket eksikliği…) tanımlanmış olması ve kişilerin bu tanımlanmış faktörleri kontrol altında tutarak tedavilerden fayda görebilmelerini de bir başka neden olarak sayıyor. Kalp ve damar hastalıklarında ilaç tedavileri, mekanik ve girişimsel düzeltici tedavileri (Perkütan anjioplastiler, koroner stent konumu, açık kalp ameliyatı, koroner by-pass cerrahisi müdahaleleri…) gibi birçok tedavide son 20 yılda çok ciddi anlamda başarı ve hız kazandıklarını belirten Dr. Genco Yücel, günümüz teknolojileriyle bu tedavi metodlarının daha başarılı ve daha az yan etkili olarak uygulanabildiğini söylüyor ve gelinen noktayı şu biçimde özetliyor: “Örneğin by-pass cerrahisi operasyonu olan bir kişi, 48 saat içinde normal fonksiyonlarına dönüp, 4-5 gün içinde evine dönebilmektedir. Bu, bundan 20 sene öncesiyle kıyaslandığında en az %100 ilerleme ifade eder. Ameliyat yara izleri küçülmüş, anjiografi ve anjioplasti metodları günden güne gelişmiş ve hala gelişmeye devam etmektedir. Kullanılan teknikler koroner anjioplasti, balon anjioplasti, stent konum işlemleri, kullanılan malzemelerin git gide iyileştirilmesi ile uzun dönem başarılarda büyük yol kat edilmiştir.” Kullanılan ilaçların değişmesi ve daha etkili hale getirilmesi ile kalp hastalıklarından korunma yönünde çok büyük avantajlar sağlandığını dile getiren Dr. Genco Yücel, yine de günümüzde kalp ve damar hastalıklarının 40 yaşın üzerindekilerde neredeyse yarı yarıya, yaklaşık % 45 oranında ölüme sebebiyet verdiği ve kanser gibi hastalıklardan daha fazla can almakta olduğunun altını çiziyor.

KORUNMAYA ERKEN YAŞTA BAŞLAMALIYIZ

Kalp ve damar hastalığının 40’lı, 50’li yaşlarda oluştuğu ve daha öncesinde hiçbir sebebi olmadığına dair düşüncelerin toplumda yaygın kanı olduğunu söyleyen Dr. Genco Yücel, son yıllarda yapılan araştırmalarda 20’li yaşlardaki kişilerin de kalp damarlarında

daralmaların başladığının gözlemlendiğini belirtmekte. “Günümüz yaşam koşullarında, iş dünyasının özellikle bilgisayar başında yoğunlaşması, kişilerin iş ve ev arasında sıkışan hayat düzenleri, spor yapma, gezme, dolaşma imkanlarının azalması; özellikle, çocuklarda ve gençlerde sokaklarda hareket etmeyi ve spor yapmayı içeren aktivitelerin yerini bilgisayar başında meşrubat içip zararlı olabilecek fast food yiyerek geçirmenin alması; şişmanlık ve bir takım metabolik hastalıklara yol açmaktadır. Şeker hastalığı ve kolesterol yüksekliği gibi kalp sağlığı yönünden riskli durumların sıklığı genç insanlarda artmaktadır” diyen Dr. Genco Yücel, erken yaşlarda önleyici tedavilere başlamanın önemine dikkat çekiyor ve artık daha genç yaşlarda kan şeker ve kan kolesterol analizlerinin yapılması ve buna yönelik tedbirlerin alınmasının gündeme geldiğini belirtiyor.

Özellikle riskli grupta yer alan gençlerin 20’li yaşlarda ilk kontrolden geçmeleri ve bu kontrollerde çıkan sonuçlara göre senelik veya daha nadir olarak kontrollere devam etmelerini öneren Dr. Genco Yücel, riskli grup olarak da özellikle ailelerinde genç yaşta kalp hastalığı olanları tanımlıyor. Bu gençlerin, kontrollerde kan kolesterol ve açlık kan şekeri düzeylerine baktırmalarını ve tansiyonlarını ölçtürmelerini tavsiye eden Dr. Genco Yücel, bu parametrelerin yüksek bulunması halinde daha ileri tetkiklere ve kolesterol, tansiyon, şeker düşürücü tedavilere başlanmasını önerdiklerini ekliyor.

Dr. Genco Yücel, tüm bu yaklaşımlardaki temel amacın, değişen yaşam koşulları yüzünden artan kalp hastalığı yoğunluğunu düşük tutmak ve 40 yaşın üzerinde yoğun olan kalp ve damar hastalıkları yüzünden görülen ölümlerin 30’lu yaşlara doğru gerilemesini önlemek olduğunu; bunun neticesinde de hem kişilerin sağlıklı olmasını, hem de toplumun üzerindeki ekonomik yükü azaltmak olduğunu belirtiyor.

DR. GENCO YÜCEL
VKV AMERİKAN HASTANESİ
KARDİYOLOJİ BÖLÜM ŞEFİ