Hükümetin Özel Yetkili Mahkemeler’le ilgili yaptığı düzenlemenin ayrıntıları netleşti. Meclis tatile girmeden önce 3’üncü yargı paketine eklenerek TBMM gündemine alınması planlanan düzenlemeye göre, Özel Yetkili Mahkemeler kaldırılacak, ‘katalog suçlar’ ise Ağır Ceza Mahkemeleri’ne devredilecek. Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarına ise izin şartı getirilecek. Yeni düzenlemeden sonra mevcut davaların Ağır Ceza Mahkemeleri’ne devredilmesi söz konusu olmayacak. Yasaya eklenecek olan geçici bir madde ile Özel Yetkili Mahkemeler Ergenekon, terör ve darbe davaları sonuçlanana kadar görevlerine devam edecek.
ÖYM’LER TARİHE KARIŞIYOR
Özel Yetkili Mahkemeler’in varlığını yasada hükme bağlayan CMK 250. Madde’de yapılan düzenlemenin neler içerdiği büyük ölçüde netleşti. AK Parti Hükümeti, Türkiye’nin normalleşmesi açısından önemli bir adım atıyor. CMK 250. Madde kapsamında Devlet Güvenlik Mahkemeleri’nin (DGM) yerine kurulan Özel Yetkili Mahkemeler lağvediliyor. Darbe dönemindeki ‘sıkıyönetim’ şartlarının ürünü olan DGM’ler 2004 yılında Özel Yetkili Mahkemeler’e dönüştürülmüştü. Hükümetin CMK 250. Madde’de yaptığı değişiklikle birlikte bu mahkemeler artık tarihe karışıyor. Tasarıdaki ayrıntıların bugün (Cuma) netleşmesi bekleniyor.
ERGENEKON VE BALYOZ DAVALARI SÜRECEK
Darbe girişimlerinin soruşturulduğu Özel Yetkili Mahkemeler’in lağvedilmesinin ardından, Ergenekon, Balyoz ve terör davalarıyla ilgili sürece zarar vermemek için tasarıya geçici bir madde de eklenecek. Sözkonusu maddede yer alan “Görülmekte olan davalar bu düzenlemeden etkilenmeyecek” ibaresi ile Özel Yetkili Mahkemeler’in, baktıkları davalar sonuçlanıncaya kadar görevde kalmaları sağlanacak. Devam eden davalarda hukuki boşluk olmaması ve bir kargaşaya neden olunmaması için bu karar alınırken, ÖYM’ler, bakmakta oldukları davalar sonuçlandıktan sonra hizmetini tamamlayacak. Silivri’de görülen darbe davalarının yapılan düzenlemeden hiçbir şekilde etkilenmeyeceği belirtiliyor. Yasa değişikliğine konulacak geçici madde ile mevcut davalar ÖYM’lerde görülmeye devam edecek.
‘KATALOG SUÇLAR’A AĞIR CEZA BAKACAK
Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) 250. Madde’de yapılacak olan değişiklikle Özel Yetkili Mahkemeler kaldırılırken, ‘katalog suçlar’a bakacak yeni mahkemelerin kurulması yoluna gidilmiyor. Yasanın Meclis’te kabul edilmesinin ardından Özel Yetkili Mahkemeler’in görev alanı içinde olan darbe, terör ve uyuştucu gibi katalog suçlara Ağır Ceza Mahkemeleri bakacak.
BÖLGE YA DA İHTİSAS MAHKEMELERİ KURULMUYOR
Öte yandan Özel Yetkili Mahkemeler’e son verilirken, İhtisas ya da Bölge Mahkemeleri’nin kurulması yoluna gidilmiyor. ÖYM’lerin kaldırılması sonrasında ‘özel yetkilere sahip’ Bölge ya da İhtisas Mahkemeleri’nin kurulmasının hukuk düzeninin normalleşmesi açısından sakıncalı olduğu ifade ediliyor. Bu nedenle özel yetkiler barındıran yeni mahkemeler ihdas edilmeyecek.
Terör birimlerine yasal koruma
MİT yöneticilerinin mahkemeye çağrılması sürecinde yapılan değişiklikle MİT’e ‘Başbakan izni’ şartı getirilmişti. Yapılacak olan yeni düzenlemede ise Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarına da izin şartı getirilmesi öngörülüyor. ‘Savcılığın ifade alabilmesi ve mahkemenin de yargılama yapabilmesi için’ izin şartının getirileceği kişi ve kurumların Genelkurmay Başkanı, Kuvvet Komutanları, MGK Genel Sekreterliği, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı, Kamu Güvenliği Teşkilatı Müsteşarı ve Emniyet Genel Müdürü olduğu belirtiliyor. Bu makamlarda görev alanların, tıpkı MİT’e izin şartında olduğu gibi, yargılama ve ifadelerinin alınması işlemleri için ‘üst amir onayı’ gerekecek. ‘Başbakan onayı’ şartının terörle mücadele eden birimlerin başında bulunan görevliler için getirilmesi ile terör örgütüne karşı daha etkin bir mücadele verilmesi hedefleniyor. İzin şartı düzenlemesiyle ilgili değişikliği Başbakanlık Müsteşarlığı’nın Adalet Bakanlığı ile birlikte hazırladığı öğrenildi.
Katalog suçlar neler?
Meclis gündemine gelecek yasa tasarısıyla birlikte kaldırılması öngörülen Özel Yetkili Mahkemeler’in görevlerini Ağır Ceza Mahkemeleri üstlenecek. Bu mahkemelerin bakacağı ‘katalog suçlar’ şu unsurlardan oluşuyor:
1. Soykırım ve insanlığa karşı suçlar
2. Kasten öldürme
3. Silahla işlenmiş kasten yaralama ve neticesi sebebiyle ağırlaşmış kasten yaralama
4. İşkence
5. Cinsel saldırı
6. Çocukların cinsel istismarı
7. Hırsızlık ve yağma
8. Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti
9. Suç işlemek amacıyla örgüt kurma
10. Devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar
11. Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar.
ÖYM’LERİN BAKTIĞI DAVALAR
– Ergenekon: İstanbul 13. Ağır Ceza 8Balyoz davası: İstanbul 10.Ağır Ceza 8KCK ana davası: Diyarbakır 6.Ağır Ceza – 12 Eylül darbe davası: Ankara 12. Ağır Ceza – Şike davası: İstanbul 16. Ağır Ceza – Askeri casusluk davası: İstanbul 11. Ağır Ceza – Zirve Yayınevi cinayeti: Malatya 3. Ağır Ceza – İzmir Büyükşehir Belediyesi yolsuzluk davası: İzmir 8. Ağır Ceza – Faili meçhuller davası: Diyarbakır 3. Ağır Ceza.
DEVAM EDEN SORUŞTURMALAR: Özel yetkili savcılar; 28 Şubat, KCK, 12 Eylül işkence, Askeri Casusluk ile Turgut Özal, Muhsin Yazıcıoğlu, Orgeneral Eşref Bitlis, Albay Rıdvan Özden’in şüpheli ölümleriyle ilgili soruşturma yapıyor. Çok sayıda, çete ve uyuşturucu soruşturması da var.
Yeni Şafak / Star