İhsan Öztürk, 1947 yılında Şarkışla’nın Gültekin Mahallesi’nde dünyaya geldi. İlk ve orta okulu Şarkışla’da bitirdi. Ortaokul öğrencisi iken ilk dersleri ağabeyinden (Ahmet Öztürk) alarak bağlamayla tanıştı. Okulun Halk Müziği korosunda ve okul gösterilerinde solist ve korist olarak sürekli görev aldı. Ağabeyinin Astsubay olarak Ankara’ya atanmasıyla öğrenim için Ankara’ya geldi ve Ankara Atatürk Lisesi’nde öğrenimini sürdürürken 1963 yılında profesyonel müziğine ilk adımını attı. Başlangıçta aile bütçesine katkı olsun diye sahnede çalışan İhsan Öztürk’ün daha sonraki gelişmeler okulu bırakmasına ve müziği meslek olarak seçmesine neden oldu. Çok kısa bir süre sonra o yılların ünlü sanatçılarına şef sazlık yapmaya başladı (Nurettin Dadaloğlu, Aliye Akkılıç, Yıldıray Çınar vb.). 1967 yılında Mamak Muh. Okulu Bando Bölüğünde askerliğini yaptı. Askerlik döneminde müzikle daha çok ilgilenme nota ve müzik bilgisini geliştirme olanağı buldu.
Askerlikten sonra dönemin önemli solistleriyle şef olarak çalışmayı sürdürdü. (İzzet Altınmeşe, Bedia Akartürk, Hülya Süer, Belkıs Akkale, Selahattin Alpay, İbrahim Tatlıses, vb.). 1974 yılında önce Coşkun Güla’nın yönettiği Halk Müziği topluluğunda çalışmalarına başlayan İhsan Öztürk daha sonra kendisine müzik yaşamında oldukça katkısı olan sayın Nida Tüfekçi’nin yönettiği Halk Müziği topluluğunda çalışmalarını sürdürdü. İlk kez bu grupla televizyon programına katılan Öztürk 1975 yılından başlayarak 8 yıl TRT’de yayınlanan yönetmenliğini Erşan Başbuğ’un sunuculuğunu Cemile Kutgün’ün yaptığı ve Hoy-Tur Derneğinin Halk Oyunları ile renk kattığı ve birçok sanatçıyı şöhret yapan “Bizden Size” programının THM bölümünü yönetti.
1978 yılında Ankara’da kurulan Yağmur Plak Şirketi’nin müzik yönetmenliğini uzun bir süre sürdürdü. O yıllardan başlayarak İzzet Altınmeşe, Belkıs Akkale, Selahattin Alpay, Erkan Sürmen, Atakan Çelik, Gülşen Kutlu, Hülya Süer, Canan Başkaya ve daha birçok solistin plak ve kasetini yönetti. Solist olarak ilk kez TRT’de yayınlanan “ilden ile” adlı programa katıldı, daha sonra “Ayrılık Hasreti” ve “Özümüz Sözümüz” adlı iki kaset çıkardı. Yaptığı derleme çalışmalarıyla; Gel Gidelim Dosta Gönül, Yürü Yalan Dünya, Bedir, Hac’eli Obası, Ayrılık hasreti, Şu Diyar-ı Gurbet Elde, Gam elinden, Gelin Oy, Bir Ay Doğar İlk Akşamdan Geceden, Gel Seninle Danışalım Sevdiğim vb. birçok güzel türküyü THM repertuarımıza kazandırdı.
Profesyonel sanatçılığının yan sıra müzikle amatörce uğraşan gençlere yardımcı olabilmek amacıyla okul, dernek ve özel kurumlarda koro ve bağlama gruplarını çalıştırdı. Sırasıyla Folk-Tur, Hoy-Tur, Tur-Hoy, Derneklerinde eğitmenlik; ODTÜ Türk Halk Bilimi Topluluğu’nda 4 yıl boyunca Halk Müziği Eğitmenliği ve Şeflik, Ankara Büyükşehir Belediyesi THM Topluluğu’nda 5 yıl, Yeni Mahalle Belediyesi THM Topluluğu’nda 8 yıl şeflik yaptı.
Halen Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren İhsan Öztürk Müzik Merkezi’nde birikimlerini öğrencilerine aktarmak amacıyla nota, bağlama ve ses eğitim dersleri veren Öztürk bugüne kadar yaptığı araştırma ve derlemeleri de kitap haline getirme çalışmaları içindedir.