Rum asıllı Lefter Küçükandonyadis, 22 Aralık 1925’te Büyükada’da dünyaya geldi… Futbola da 1941 yılında Taksim Spor Kulübü’nde başladı. Taksim Kulübü yöneticileri Lefter’e lisans çıkartabilmek için 1941’de mahkeme kararıyla yaşını büyüttü. 2 yıl Taksim Spor formasını terlettikten sonra 1943’te askere gitti. 4 yıl süren askerlikten sonra 1947’de İstanbul’a döndü. İşte bu yıl ‘birbirine en çok yakışan iki isim’ buluştu: Fenerbahçe ve Lefter Küçükandonyadis…
VER LEFTER’E YAZSIN DEFTERE…
1947 yılından 1964’e kadar Fenerbahçe forması giydi ve ‘sarı-lacivert çubuklunun’ en büyük efsanelerinden biri oldu. Belki de ‘Fenerbahçe’ denince akla gelen ilk isim oydu. İstanbul Ligi’nde 1953-54 sezonunda gol kralı oldu. 1951-1952’de İtalya’da Fiorentina, 1952-1953’te Fransa’da Nice’te oynadı. Yurt dışına çıkan ilk Türk futbolcu unvanını oldu… Golcülüğünden ötürü, uğruna, günümüze kadar gelen bir slogan üretildi: “Ver Lefter’e yazsın deftere…” Ayrıca zor saha şartlarında gösterdiği ustalıktan ötürü Ordinaryüs lakabını aldı. 1964’te Yunanistan’da, İstanbul’dan Atina’ya giden Rumların takımı olan AEK’e transfer oldu. Burada 5 maçta oynadı.
İstanbul Ligi’nde 2, Türkiye Ligi’nde ise 3 kez şampiyonluk yaşadı. Kariyerinde toplam 832 gol attı. 16 yıllık Fenerbahçe kariyerinde ise 615 maçta 423 gol kaydetti. Türkiye’de kulübü tarafından jübilesi yapılan ilk futbolcu oldu.
MADALYA ALAN İLK FUTBOLCU
Yunanistan’ın, milli takımlarında para karşılığında oynama teklifini geri çeviren Lefter, futbol yaşamında toplam 50 kez milli formayı giydi (46 kez A, 1 kez B, 3 kez 21 yaş altı). 1954 FIFA Dünya Kupası’nda forma giyen Lefter turnuvada 2 de gol attı. Türk futbolunda 50. milli maç altın madalyasını alan ilk futbolcu oldu. Milli takım formasıyla attığı 21 golle en çok gol atan milli oyuncu unvanını uzun yıllar elinde tuttu, 9 kez de milli takım kaptanı olarak sahaya çıktı. Fenerbahçe formasıyla 615 maç oynadı, 423 gol attı. Futbolu bıraktıktan sonra Egaleo, Samsunspor, Orduspor, Mersin İdman Yurdu ve Boluspor’u çalıştırdı.
BİR DEVİR KAPANDI…
Lefter Küçükandonyadis’i, onu izleyenlerin anlatımına göre bu kadar satıra sığdırmak yetersiz kalır… Ordinaryüs’ün vefatıyla Türk futbolunda bir devir kapandı.
2004 yılında Brezilya’dan Türkiye’ye gelen bir diğer Fenerbahçe efsanesi Alex ile FB TV için buluşmuştu. O buluşmada duygusal anlar yaşanmıştı… Ama bu akşam saatlerinde Amerikan Hastanesi’nden cennete uçtu… Umarız orada Eylül 1991’den beri onu bekleyen Galatasaraylı ‘can arkadaşı’ Metin Oktay ile buluşmuştur.
Türk futbolunun büyük kaybı…
Fenerbahçe ve Milli Takım’ın efsanevi futbolcusu Lefter Küçükandonyadis (87) zatürre nedeniyle tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi’nde 13 Ocak 2012 günü yaşamını yitirdi. Ordinaryüs’ün ölümünün ardından Fenerbahçe’nin yanı sıra Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor da başsağlığı mesajı yayınladı.
KİM NE DEDİ?
ALİ ŞEN:
Lefter ve Fenerbahçe birbirine en yakın iki kelime… Büyük ve mütevazı bir insandı. Kendine has bir insandı. Her Fenerbahçeli’nin kalbinde büyük bir yere sahipti. Hazırlıklıydık ama çok üzüntülüyüz. Türk futbolunun başı sağolsun.
TURGAY ŞEREN
Futbol hayatımın 19 senesi birlikte geçti. Benim yanıma gelip ‘Çok iyi kaleci olacaksın’ demişti. Her derbide ‘Bugün size yeneceğiz’ deyip saçımı okşardı. Boğuluyor gibiyim; sesim de fazla çıkmıyor. Bugün ziyaretine gittim ama son bir kez olsun göremedim. Yaşadığım sürece benimle birlikte yaşayacak. Yardımseverdi, dosttu. Bu sıra herkese gelecek.
RIDVAN DİLMEN
Ne söyleyeceğimi biliyorum. Şu an hastanedeyim. Herkes çok üzgün. Türk futbolu, en büyük efsanesini kaybetti. Toprağı bol olsun. Futbolculuğuna yetişemedik ama insanlığını gördük. Daha fazla konuşamayacağım.