Muhammed Hatemi, 1943de İranın orta kesimindeki Yezd eyaletinin Erdekan ilinde doğdu. Yezd cuma imamı ünlü din adamı Ayetullah Ruhullah Hatemi ile zengin bir toprak sahibinin kızı Sanike Ziyainin 3ü kız 6 çocuğundan biri olan Hatemi, 1961de lise öğrenimini tamamladıktan sonra dini eğitim için Kum Medresesine girdi. Hatemi, 1965den itibaren dini eğitimine İsfahan Medresesinde devam ederken, aynı yıl kaydolduğu İsfahan Üniversitesi Felsefe Bölümünden 1969da lisans derecesi aldı. 1970de Tahran Üniversitesinde Eğitim Bilimleri dalında başladığı yüksek lisans eğitimini bitirdikten sonra ünlü Kum Medresesinde içtihat eğitimine devam etti.
Siyasi faaliyetlerine 1962de başlayan ve özellikle Humeyninin bildirileri olmak üzere, siyasi bildiri ve ilanların çoğaltılıp dağıtımını üstlenen Hatemi, İsfahan Üniversitesi İslami Öğrenciler Derneğindeki çalışmalara katıldı. Humeyninin oğlu Ahmed Humeyni ile birlikte faaliyet gösteren Hatemi, birçok din adamının aksine askerlik görevinden kaçınmadı ve Şah ordusunda asteğmen olarak iki yıl görev yaptı. Hatemi, İran İslam Devriminin liderlerinden Ayetullah Beheştinin önerisi üzerine 1979da Hamburg İslami Kültür Merkezinin başına geçti.
Devrimden sonra 1980deki ilk milletvekili seçimlerinde doğum yeri olan Erdekan ve Meyboddan milletvekili seçilerek Meclise giren Hatemi, 1981de Humeyni tarafından ünlü Kayhan gazetesinin de dahil olduğu birçok gazete ve dergiyi yayımlayan Kayhan Enstitüsünün başkanı olarak atandı. 1982de Başbakan Mir Hüseyin Musevi tarafından İslami İrşad ve Kültür Bakanlığına getirilen ve Haşimi Rafsancani tarafından iki kez aynı görevle kabineye alınan Hatemi, Irakla süren 8 yıllık savaş sırasında, Tüm Silahlı Kuvvetler Komutanlığı Kültür Muavinliği Propaganda Merkez Başkan yardımcılığı ve Başkanlığı yaptı.
Hatemi, kültürel alanda çok liberal olduğu gerekçesiyle muhafazakarların baskısı sonucu 1992de istifa etmek zorunda kaldı ve böylece İran İslam Cumhuriyetinde görevinden istifayla ayrılan ilk yetkili ve bakan olma unvanını kazandı. İstifasından sonra Cumhurbaşkanı Rafsancani tarafından kültür danışmanlığına ve İran Milli Kütüphane Başkanlığına atanan Hatemi, 1996da İran Dini lideri Ayetullah Ali Hamaney tarafından Kültür Devrimi Yüksek Konseyi üyeliğine getirildi.
İyi derecede Arapça ve çalışmalarını sürdürecek kadar İngilizce ve Almanca bilen, çeşitli zamanlarda üniversitelerde ders de veren Hateminin, en ünlüleri Velayet Kime Ait (1979) ve Gelenek, Modernizm ve Gelişme (1996) olan birçok makalesinin yanı sıra Dalga Korkusu, Şehir Dünyasından Dünya Şehrine, Tiranlık Kıskacında Düşünce ve İnanç (2000) gibi kitapları ve konuşmalarının derlendiği Siyasi Gelişme, İktisadi Gelişme ve Emniyet (2000), İslam, Ruhaniyet ve İslam Devrimi (2000) ve Kadınlar ve Gençler (2000) adlı kitapları bulunuyor.