Ratip Aşir Acudoğlu

Heykeltraş Ratip Aşir Acudoğlu 1898 yılında İstanbul’da doğdu. Ratip Aşir, İlk öğrenimini Mahmudiye Rüştiyesi’nde, ortaöğrenimini Ankara Sultaniyesi’nde yaptı. O sıralar Türkiye Birinci Dünya Savaşı’na katılmıştı. Son sınıf öğrencisiyken askere alınan Ratip Aşır savaşın bittiği yıl Sanayii Nefise Mektebine (Güzel Sanatlar Akademisi) girdi. İhsan Özsoyun atölyesinde çalışmaya başladı.

1920 de Almanya’ya gitti. Münih Akademisi’ne giren Ratip Aşir, bir süre Blecker’in atölyesinde çalıştı. Fakat o Fransa’nın Rodin’den sonra yetişen en güçlü heykelcisi Aristide Maillo’a hayrandı. Bütün dileği Bourdella ve Maillol gibi büyüklerin yanında çalışmaktı. Nitekim Münih’e geldiğinin ikinci yılında Almanya’dan Fransa’ya geçerek Maillol’dan ders almak istedi. Maillol atölyesine kabul edip eserlerini bir bir gösterdi ama işlerini öne sürerek hocalığı devam ettirmedi.

Ratip Aşir, Edirne Öğretmen Okulu’na resim öğretmeni tayin edildi. Sanatçı ömrünün sonuna kadar ortaokullarda çocuklara resim yaptırmak gibi kişiliğine hiç uymayan işlerle uğraşmak zorunda kaldı. Menemen Şehit Kubilay anıtı, Erzincan İnönü anıtı (1948), Ankara Ziraat Fakültesi Atatürk anıtı gibi büyük eserler ona sipariş edildi ve bunlardan sağladığı kazançla kendi heykel çalışmalarını sürdürebildi. En belirgin Eseri Ziraat Fakültesi önündeki Atatürk anıtıdır denebilir. Ratip Aşir Hatipoğlu 1958 yılında öldü.

Tags:

Leave a Reply