Sevgi Karay

Sevgi Karay, 16 Nisan 1965 tarihinde Almanya’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Adana’da tamamlayıp 1986-1991 yılları arasında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi Heykel Bölümü’nde okudu.

1992 yılında heykeltıraş eşi Hayri Karay ile atölyelerini birleştirdiler. İlk kişisel heykel sergisini Artisan Sanat Galerisi’nde (1993) açtı.

1999-2001 yılları arasında Mimar Sinan Üniversitesi Tiyatro ve Sahne Görüntü Bölümü’nde malzeme dersleri verdi. Bir kız çocuğu (Almila) annesi.

Katıldığı Sergiler
1999 “Bir Heykel, İki Desen” /Artisan Sanat Galerisi,
2001 Aksanat/ Heykeltıraşlar Derneği
2002 Sanat Fuarı/ Heykeltıraşlar Derneği
2004 Aksanat/ Akmerkez
2005 Adatepe Sanat Festivali
2006 Fraktal Geometriler / Dirimart
2007 Fraktal Geometriler 2 / sait Halim Paşa Yalısı
2007 ODTÜ Sanat Festivali
2008 Akıl Sezgi Tekliği / Artisan Sanat Galerisi (2-22 Nisan 2008)

Loft yaşamını öneririm
Sevgi Karay, kendi gibi heykeltıraş olan eşi Hayri Karay’la birlikte 15 yıldır Sanayii Mahallesi’nde yaşıyor. Önceleri sadece atölyeleri oradaymış. Daha sonra atölyenin alt katına bir galeri yapmaya karar vermişler. Sonra o galeri davetler ve partilerle yaşayan bir mekana dönüşmüş. Bir gelen bırakıp gitmek istemiyormuş. “Biz de gitmek istemiyorduk. Önce mutfak ekledik. Derken banyo, yatak ekledik. Ve bir loft çıktı ortaya” diyen Sevgi Karay, duvarsız bir mekanda yaşamanın insanı çok rahatlattığını söylüyor: “Gürültü, trafik, park problemi ve garip komşuluk ilişkileri yok. Köpeklerimiz çok rahat. Biz rahatız. İstediğimiz herhangi bir saatte, gece geç saatlere kadar üst kattaki atölyemizde rahatlıkla çalışabiliyoruz. Daha üretken oluyoruz. Tek bir dezavantajı var. Hiçbirimizin özeli yok. Her şey ortada, her şey birlikte… Ama mutluyuz. Herkese öneririm.”

Yeditepe Üniversitesi ve Les Ottomans’ın kapılarını yaptı
Sevgi Karay’ın sahibi olduğu Karay Dekorasyon’da, demir ağırlıklı mimari ya da dekoratif her türlü obje üretiliyor. Kapılar, kapı kolları, menteşeler, merdivenler, korkuluklar, aydınlatma elemanları, paravan, dolap, tabak, ayna, masa ve sandalyeler… Yeditepe Üniversitesi’nin bütün demir ağırlıklı işlerini onlar yapmış. Les Ottomans Oteli’nin ana giriş kapıları, bahçe korkulukları, merdivenlerinin bir kısmı ve bahçe kapıları da Karay Dekorasyon’a ait. İstanbul ve Bodrum villalarında imzalarını görüyoruz. Yalılara merdivenler, kapılar, bahçe korkulukları yapıyorlar.

Tags:

Leave a Reply