1938 yılında dünyaya geldi. Liseyi Balıkesirde bitirdikten sonra yurtdışında şan eğitimi aldı ve 1961 yılında Ankarada profesyonel müzik hayatına başladı. 1962de İstanbula geldi ve Müfit Kiper Orkestrası ile birlikte çalışmaya başladı. 1964 yılında hayatının dönüm noktalarından biri olan Erol Büyükburç ve Tülay Germanla birlikte Balkan Melodileri Festivaline katıldı. Hemen ardından da ilk plağını çıkardı. Bu plak Sahibinin Sesinde çıktı. Daha sonraları Okan; Odeon, Arya, Regal, Fonex, Philips, Yonca, Diskotür, Balet, Nova, Gönül, Sinyal ve İstanbul Plak ile çalıştı.
Türk Popu’nun 60’lı yıllarını şekillendiren iki çok önemli eğilim vardı; Birincisi, Sezen Cumhur Önal ve Fecri Ebcioğlu’nun başını çektiği “yabancı şarkı üzerine Türkçe söz yazma” eğilimi, diğeri ise Balkan Melodileri Festivali ve Altın Mikrofon Yarışması’nın iteklemesiyle “Türkülerin aranje edilmesi”ydi. Tanju Okan, Milli Orkestra’nın bir solisti olarak aranje edilmiş türkülere yer verir ilk plaklarında. “Atmaya yürek” gereken “kum” hemen ikinci plakta “kunduraya dolar”. Artık Türk Popu’nun efsanevi söz yazarlarından biri haline gelmiş Fikret Şeneş, ilk Türkçe şarkıyı Tanju Okan için yazar: “İki Yabancı”… Fecri Ebcioğlu da aynı şarkıyı (Strangers in the Night) aynı isimle Ajda Pekkan için yazmıştır.
70li yıllarda Ergin Bener ve Hümeyra, Melodi Plak’tan ayrılıp kurdukları Yonca Plak’ın ilk plaklarından birini Tanju Okan’a yaptırırlar: “Hasret”… Moustaki’nin ünlü şarkısı “Le Meteque”in Türkçe versiyonu olan bu parça o güne kadarki en büyük Tanju Okan hit’i olmakla kalmaz, Türk Popu’nun da en önemli şarkılarından biri olur.
1975 yılında “Bütün Şarkılarım” albümünü çıkardı. Bundan sonra da “Kadınım”ı yapan Tanju Okan, zirveye çıkar bir kez daha. Bu dönemde Tanju Okanın söz yazarı Mehmet Teomandır. Bu işbirliği sonraki yıllarda da çok önemli bir plağın çıkmasına sebep olacaktır…
1980 yılında Garo Mafyan, Melih Kibar, Bora Ayanoğlu destekli “Yorgunum” albümü çıkar Kent firmasından. Hem Kent’in, hem de Melih Kibar’ın en sıkı dönemleridir. Bu nedenle masraftan kaçınmadan, çok derli toplu kadrolarla yapılır bu albüm.
90’lı yıllarda Türk Popu’nun yeniden canlanışı, Tanju Okanın yeniden albüm yapmasına neden olur. “İşte Tanju Okan” 95’i yayımlar. Bu dönemde Urlaya taşınan sanatçı, siroz hastalığına yakalandı ve 23 Mayıs 1996da öldü.
Tags: Tanju Okan (1938 - 1996)