Ata sporu cirit dünyaya açılıyor

 Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Fatih İstanbulluoğlu, ekim ayında Denizli’de yapılması planlanan Geleneksel 1. Türk Oyunları’na 25 ülkeden takımların katılacağını ve oyunların ana temasının da ata sporu cirit olacağını söyledi.

Fatih İstanbulluoğlu AA muhabirine, 5 yıldır altyapı çalışmalarını sürdürdükleri Geleneksel 1. Türk Oyunları’nın bu yıl ilkini gerçekleştireceklerini belirtti.

Oyunların, Türk kültüründeki spor dallarının yaşatılması ve sürdürülmesi açısından büyük önem taşıdığını kaydeden İstanbulluoğlu, şöyle konuştu:

”Bu yıl Denizli’de yapmayı planladığımız Geleneksel 1. Türk Oyunları’na 25 ülkeden takımlar katılacak. Oyunların ana teması cirit olacak. Ana tema cirit olacağı için hazırlıkları bu çerçevede yürüttük ve Almanya, Yunanistan, Azerbaycan, Bosna Hersek başta olmak üzere 11 ülkeyi ziyaret ederek oralarda cirit takımının kurulmasını sağladık. Bu ülkelerde cirit takımlarının kurulması için çok çalıştık. Sporcularımız bu ülkelerde cirit oynayarak teknikleri öğretti. Örneğin Yunanistan’da yaşayan Türkler bir cirit takımı kurdu. Bu kurulan takımlar ekim ayında Denizli’de yapılacak Geleneksel 1. Türk Oyunları’na katılacak. Ülkemizden de çok sayıda cirit takımı bu oyunlarda yer alacak.”

-”Kültür ve spor şöleni olacak”

Denizli Belediyesi’nin oyunların gerçekleştirilmesi için bir alan oluşturduğunu, altyapı çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu ifade eden İstanbulluoğlu etkinliğin ”kültür ve spor şöleni” olacağını söyledi.

Rusya’da 1974 yılında ‘Türk Oyunları’ adı altında etkinlik düzenlendiğini, o tarihten bu yana uluslararası boyutta bir etkinliğin yapılmadığını ifade eden İstanbulluoğlu, ”Oyunlarda cirit ve buzukaşi gibi takım oyunlarının yanı sıra, kumda kızak, rahvan at yarışları, kuşak, aba ve şalvar gibi güreş türleri yapılacak” dedi.

-”Ciritin dünya ve olimpik spor olabileceğini düşünüyoruz”

Federasyon başkan yardımcısı Sinan Seçer de ata sporu ciridi dünya sporu yapmak için çaba harcadıklarını, proje kapsamında da Türklerin yaşadığı pek çok ülkede çalışma yaptıklarını ifade etti.

Atlı ciritin, Orta Asya’dan Anadolu’ya at sırtında gelen Türkler tarafından bilindiğini, Türkiye’de ilk atlı cirit takımının 1952 yılında kurulduğunu belirten Seçer, şunları söyledi:

”Bu sporun dünyaya açılması için altyapı çalışmalarına önem veriyoruz. Bizim hedefimiz Türk kültürünü dünyaya tanıtmak ve cirit sporunu uluslararası bir spor haline getirmek. Ciritin dünya ve olimpik spor olabileceğine inanıyoruz ve olimpiyatlarda en çok izlenen spor dalı olacağını düşünüyoruz. Denizli’de yapmayı planladığımız oyunlar bunun için çok önemli bir fırsat.”

AA

Tags:

Leave a Reply